Wat is grooming en hoe kan het voorkomen worden?

Grooming verwijst naar een steeds vaker voorkomende vorm van pedofilie. Dit nieuwe type internetmisbruik van kinderen roept bij veel ouders bezorgdheid en angst op. Ontdek in het artikel van vandaag meer over grooming en hoe dit te voorkomen is.
Wat is grooming en hoe kan het voorkomen worden?
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 25 maart, 2019

Grooming is een nieuwe vorm van misbruik waarbij een persoon roofzuchtig gedrag gebruikt om het vertrouwen van een kind via internet te verkrijgen. Het uiteindelijke doel van de ‘jager’ is om het kind voor seksuele doeleinden te misbruiken.

Dit soort misbruik vindt plaats via elk type digitale media, vooral via sociale media waarbij twee of meer mensen kunnen communiceren.

De groomer is een meester in manipulatie en heeft eerst een vriendelijke en behulpzame houding. Het contact met het kind begint via internet, met de bedoeling om seksuele inhoud te verkrijgen.

In sommige gevallen kan het kind een echte ontmoeting met de groomer hebben. Hierbij loopt het kind een extreem risico om seksueel misbruikt te worden en op lichamelijke schade.

Er zijn echter bepaalde signalen waar ouders en hun kinderen zich bewust van moeten zijn om grooming te voorkomen. De modus operandi bevat bepaalde voorbereidingsstadia. Deze waarschuwingssignalen verwijzen naar wat het kind tijdens deze nieuwe soort van aanranding ervaart.

Wat is grooming?

Allereerst is de communicatie met kinderen via internet een van de belangrijkste aspecten van grooming. Een groomer gebruikt dit middel om een emotionele band met de minderjarige tot stand te brengen.

In deze gevallen probeert de misdadiger het vertrouwen van het kind te krijgen. Hij of zij kan bijvoorbeeld de techniek gebruiken om gevoelens en geheimen te delen. Zodra deze relatie is opgebouwd, begint de fase van controle en misbruik.

Over het algemeen geeft de agressor het kind het gevoel dat het speciaal voor hem of haar is. Bovendien probeert hij of zij een soort genegenheid te bieden om het vertrouwen van het kind te winnen.

In sommige gevallen kan de groomer zich ook voordoen als een kind om sneller het vertrouwen te winnen. Al deze tactieken zijn uiteindelijk gericht om compromitterend materiaal van het kind te krijgen.

Om gevallen van grooming te herkennen, zijn er enkele basiskenmerken die je in gedachten moet houden:

  • Elk kind kan slachtoffer worden van grooming.
  • Grooming begint met vriendschap.
  • Deze groomers gebruiken gunsten, beloften en cadeautjes om een vertrouwensrelatie op te bouwen.
  • Agressors zullen uiteindelijk proberen om via het internet grafische afbeeldingen en video’s van het kind te verkrijgen.
  • Geheimen zijn bij grooming een veel voorkomend ingrediënt.
  • Bij het voorkomen van grooming is het instellen van grenzen met betrekking tot internetgebruik essentieel. Het onderhouden van goede communicatie is ook fundamenteel.

Wat zijn de stadia van grooming?

Wat zijn de stadia van grooming

Hieronder staan de stadia, in chronologische volgorde, die slachtoffers van grooming door pedofielen ondergaan:

1. Contact opnemen met het slachtoffer

De misdadiger overvalt het kind en evalueert zijn of haar kwetsbaarheid. Dit gebeurt via verschillende sociale media, omdat er geen filter is dat contact belemmert.

2. Het vertrouwen van het slachtoffer winnen

De misdadiger probeert vervolgens het vertrouwen van het kind te winnen door informatie van hem of haar te observeren en te verzamelen. De agressor leert de behoeften van het kind kennen en zoekt naar manieren om hem of haar te ontmoeten.

In deze zin kunnen zedendelinquenten verantwoordelijk en betrouwbaar lijken. Ze hebben het vermogen om het soort warmte en aandacht te bieden waardoor het kind zich speciaal voelt.

Als je kind teruggetrokken en geïrriteerd lijkt… Hij of zij het scherm uitschakelt wanneer je de kamer binnenloopt… Als je kind zich vreemd gedraagt bij het gebruik van sociale media… Dit kunnen allemaal signalen van een mogelijk geval van grooming zijn.

3. Grooming en de leegte opvullen

Zodra de zedendelinquent begint te voldoen aan de behoeften van het kind, dan begint hij of zij een belangrijke rol te spelen in het leven van de minderjarige. Als je kind cadeautjes of extra aandacht ontvangt, dan moet je je zorgen gaan maken en je waakzaamheid verhogen.

4. Seksualiseren van de relatie

Meisje in het donker achter de pc

Zodra de misbruiker voldoende vertrouwen en emotionele afhankelijkheid heeft, dan zal hij of zij proberen om seksueel misbruik te maken van het kind. De agressor gebruikt de kwetsbaarheid van het kind om compromitterende afbeeldingen en video’s te verkrijgen.

5. Behoud van controle

Zodra de relatie een seksuele aard heeft, probeert de misbruiker de controle over het kind te behouden. Hij of zij gebruikt geheimen en schuld om de voortdurende deelname en stilte van het kind te garanderen.

Misbruikers weten namelijk dat de overdracht van bestanden met seksuele inhoud ertoe kan leiden dat het kind zich uit de relatie terugtrekt.

Houd er rekening mee dat zodra er misbruik plaatsvindt, de agressor er alles aan zal doen om de controle niet te verliezen. Misbruikers manipuleren hun slachtoffers met behulp van geheimen, schuldgevoelens en zelfs bedreigingen om te voorkomen dat ze het aan anderen vertellen.

Nogmaals:

  • Als je kind teruggetrokken en geïrriteerd lijkt…
  • Hij of zij het scherm uitschakelt wanneer je de kamer binnenloopt…
  • Wanneer je kind zich vreemd gedraagt bij het gebruik van sociale media…

Dit kunnen allemaal signalen zijn van een mogelijk geval van grooming. Alleen goede communicatie met je kind geeft je de middelen om deze nieuwe vorm van seksueel misbruik te bestrijden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.