Oma's geheim: wat wordt het geslacht van de baby

Wil jij weten of je een meisje of een jongetje krijgt of blijft dit een verrassing tot aan de geboorte?
Oma's geheim: wat wordt het geslacht van de baby

Laatste update: 18 december, 2018

De geheime methode van je oma om het geslacht van de baby te voorspellen is nogal mythologisch. Hoewel deze opvattingen over het algemeen niet door wetenschappelijk bewijs worden ondersteund, worden ze consequent van generatie op generatie doorgegeven.

Je zou vast liegen als je zou zeggen dat je niet geïnteresseerd bent om uit te vinden wat het geslacht van je baby is.

Als we kijken naar de volksgewoonten, dan zien we dat het meestal geen kwaad doet om erachter te komen. Daarom worden veel toekomstige moeders aangemoedigd om deze methoden uit te proberen zodat ze zich dichter bij hun traditie kunnen voelen.

Deze methoden bestaan ​​uit onwetenschappelijke elementen die nieuwsgierigheid en intriges opwekken. Ze vormen echter geen bedreiging voor de gezondheid van de moeder of baby.

Grootmoeders beweerden het geslacht van de baby te kunnen voorspellen door simpelweg naar de moeder te kijken

Grootmoeders van vroeger maar ook recentere beweerden het geslacht van de baby te kunnen voorspellen door simpelweg naar de moeder te kijken.

 • De grootte en vorm van haar buik.
 • Hoe ze loopt.
 • Een aantal variaties van het uiterlijk van de zwangere vrouw.

Dit zijn voorbeelden van eigenschappen die grootmoeders in staat stellen om te voorspellen of er een jongen of meisje gaat komen.

Een zeer populair geloof

Ondanks de mythologische kwaliteiten van deze methoden, beweren tegenwoordig veel mensen dat het mogelijk is om het geslacht van de baby te weten zonder een echografie te doen. Dit komt door het opmerkelijke aantal succesverhalen in de loop der tijd.

Een aantal van de meest populaire methoden zijn uiterst onwaarschijnlijk, terwijl andere een zekere wetenschappelijke waarschijnlijkheid lijken te hebben. Ze zijn niet populair geworden door de mate van fantasie. maar eerder door het niveau van vertrouwen dat mensen eraan geven.

Met andere woorden, deze methoden van grootmoeders zijn populair geworden, doordat steeds meer mensen ze in de loop van de tijd zijn gaan beamen. Mensen hebben deze overtuigingen om welke reden dan ook herhaald. Ze hebben ze zo populair gemaakt dat ze tegenwoordig nog steeds van kracht zijn.

Het geheim van oma voor het uitvinden van het geslacht van de baby

Het geheim van oma voor het uitvinden van het geslacht van de baby

Zoals bekend werden deze methoden vaak gebruikt in de tijd dat je moest wachten tot de baby geboren was om hun geslacht te weten.

Hoe gek ze ook waren, ze waren populair. Maar zelfs nu nog missen ze een medische basis.

Hier zijn enkele van de populaire methoden:

 • Er wordt aangenomen dat de positie van de buik het geslacht aangeeft. Als het naar boven gericht is, dan is de baby een meisje en als het naar beneden gericht is, dan is de baby een jongen.
 • De vorm van de buik kan ook variëren tussen jongens en meisjes. Een meer spitse buikvorm geeft de eerste aan en een ronde vorm geeft de laatste aan.
 • Hunkeren naar hartig voedsel geeft aan dat er een jongen komt. Als je echter naar zoetigheid snakt, dan is het een meisje.
 • Een vrouw wordt mooier als ze een meisje gaat krijgen. Haar gezicht ziet er stralender en voller uit. Maar als er vlekken, acne en een droge huid ontstaan, dan krijgt ze een jongen.
 • Grootmoeders beweren dat de baby een jongen zal zijn als de moeder meer gewicht krijgt, waarbij dat zich concentreert op haar billen in plaats van rond haar middel.

Nog meer methodes van oma

 • Dromen van een jongen is een aanwijzing dat de moeder een meisje verwacht en vice versa. Dit geldt voor alle naaste familieleden die deze dromen ook hebben.
 • Wanneer een gouden ring aan een ketting over de palm van de hand van de moeder of boven haar buik wordt geplaatst, dan kan de manier waarop deze beweegt een aanwijzing zijn over het geslacht van de baby. Als de ketting en ring in cirkels beginnen te bewegen, dan zal het kind een meisje zijn, maar als ze heen en weer zwaaien als een slinger, dan kan het een jongen worden.
 • Volgens de voorspellingsmethoden van grootmoeders zal een meisje tijdens de zwangerschap duidelijkere symptomen veroorzaken.
 • Het aanbrengen van een paar druppels olie op de buik van de zwangere vrouw kan een methode zijn om het geslacht van je baby te bepalen. Als de druppels bijvoorbeeld heel snel naar beneden stromen, zou de baby een jongen zijn.
 • Je hartslag wordt ook gebruikt als voorspellingsmethode. In dit geval kunnen meer dan 140 slagen per minuut aangeven dat je een meisje gaat krijgen. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Kooper, A. J., Pieters, J. J., Eggink, A. J., Feuth, T. B., Feenstra, I., Wijnberger, L. D., Rijnders, R. J., Quartero, R. W., Boekkooi, P. F., van Vugt, J. M., & Smits, A. P. (2012). Why do parents prefer to know the fetal sex as part of invasive prenatal testing?. ISRN obstetrics and gynecology, 2012, 524537. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3530785/
 • Larsson, M., Berglund, M., Jarl, E., & Tydén, T. (2017). Do pregnant women want to know the sex of the expected child at routine ultrasound and are they interested in sex selection?. Upsala journal of medical sciences122(4), 254-259. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/03009734.2017.1408723
 • McFadzen, M., Dielentheis, D. P., Kasten, R., Singh, M., & Grundle, J. (2017). Maternal Intuition of Fetal Gender. Journal of patient-centered research and reviews, 4(3), 125–130. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6664344/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.