4 Voordelen van honing voor kinderen

Er zijn veel voordelen van honing als die op een gecontroleerde manier in het dieet van kinderen wordt geïntroduceerd. Leer er meer over in het volgende artikel.
4 Voordelen van honing voor kinderen

Laatste update: 28 juli, 2022

Ben je op de hoogte van de voordelen van honing voor kinderen? Honing is een voedingsmiddel dat bij kinderen een aantal voordelen kan opleveren als het met mate gegeten wordt. Het wordt echter niet aanbevolen voor kinderen jonger dan 1 jaar. Anders kan zich een mogelijk ernstige ziekte ontwikkelen, die bekend staat als infant botulisme.

Alvorens te beginnen moeten we benadrukken dat de inname van eenvoudige suikers in de voeding matig en gecontroleerd moet zijn. Deze voedingsstoffen kunnen het bloedglucosegehalte namelijk snel verhogen. Gebeurt dit herhaaldelijk, dan kan dat enkele stofwisselingsstoornissen, zoals diabetes, opwekken.

Dit alles gezegd hebbende, gaan we je nu vertellen over de voordelen van honing voor kinderen. Mis het niet!

Ken 4 voordelen van honing voor kinderen

Wist je dat honing heilzaam is voor het lichaam van kinderen? Natuurlijk kun je het beste altijd kiezen voor een biologische soort, die zowel koninginnegelei als propolis bevat. Beide elementen zijn goed bestudeerd en hun deugden zijn aangetoond.

Voordelen van honing voor kinderen
Honing is een voedingsmiddel vol voedingsstoffen, en het biedt veel gezondheidsvoordelen als het deel uitmaakt van een evenwichtige en gevarieerde voeding. Natuurlijk is het belangrijk om voorrang te geven aan ecologische opties boven geïndustrialiseerde.

1. Voordelen van honing: het draagt bij tot het voorkomen van bloedarmoede

Boshoning bevat ijzer, een mineraal waarvan een tekort bloedarmoede kan veroorzaken. We moeten echter benadrukken dat de voedingsstof een vrij lage opnamesnelheid heeft. Om het te versterken is het beter het te consumeren met een dosis vitamine C. Dit blijkt uit onderzoek dat men gepubliceerde in de Annalen van de New York Academy of Sciences (Engelse link).

Vermeldenswaard is dat je ijzer ook uit voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong kunt verkrijgen. In dit geval is de biologische beschikbaarheid ervan superieur. Daarom wordt een gevarieerde voeding aanbevolen om bloedarmoede te voorkomen, en als er symptomen optreden is het beter een specialist te raadplegen.

2. Verbetert de nachtrust

Acaciahoning is een bron van magnesium, een voedingsstof waarvan is aangetoond dat (Engelse link) ze een positief effect heeft op het vermogen om te rusten, vooral als er stoornissen zijn die met de slaap te maken hebben. De resultaten worden nog versterkt als ze gecombineerd worden met melatonine. Dit moet echter door een arts worden voorgeschreven.

Wat duidelijk is, is dat het zorgen voor een goede nachtrust de sleutel is tot het bevorderen van een goede groei. Tijdens de kindertijd neemt het anabolisme van de weefsels toe, en worden dagelijks verschillende herstel- en reinigingsprocessen doorgemaakt. Veel giftige metabolieten die overdag geproduceerd worden, worden ‘s nachts uitgescheiden. Het is voor kinderen dus van groot belang om een goede nachtrust te hebben.

3. Verhoogt het gevoel van vitaliteit

Dit is een typische eigenschap van honing die koninginnegelei bevat, een hoogwaardig product. Het helpt niet alleen het gevoel van vermoeidheid te voorkomen, vooral in tijden van stress of verandering van seizoen, maar verhoogt ook de vitaliteit van kinderen. Dit vertaalt zich in een hogere mate van lichamelijke activiteit en betere prestaties bij dagelijkse bezigheden.

4. Voordelen van honing: voorkomt sommige ademhalingsproblemen

Van oudsher wordt gesuggereerd dat regelmatige consumptie van honing het ontstaan van infectieziekten die de luchtwegen aantasten kan helpen voorkomen. Dit is vooral te danken aan de aanwezigheid van propolis, dat de werking van het immuunsysteem bevordert. Om dit doel te bereiken is het echter ook belangrijk te zorgen voor een regelmatige inname van vitamine C en zink.

Voordelen van honing voor kinderen
Vitamine C is een uitstekende aanvulling op honing, want het bevordert de opname van de voedingsstoffen en versterkt de gunstige effecten op het immuunsysteem.

Geniet samen met je kinderen van honing en vul ze met energie

Zoals je gezien hebt, kan de consumptie van honing in matige hoeveelheden veel gezondheidsvoordelen aan kinderen bieden. Het is beter er geen misbruik van te maken, want het is een product dat een grote hoeveelheid enkelvoudige suikers bevat. Ook is het belangrijk te zorgen voor regelmatige lichaamsbeweging om het effect van koolhydraten op de bloedsuikerspiegel te beperken en de werking van de stofwisseling op middellange termijn te beschermen.

Tot slot is het belangrijk op te merken dat niet alle honingsoorten hetzelfde zijn. In supermarkten zijn verschillende soorten verkrijgbaar. Het is essentieel om zoveel mogelijk voorrang te geven aan biologische honing, omdat die een hoogwaardiger voedingsprofiel heeft dan industriële honing. Wellicht ook interessant voor jou

Gezondere alternatieven om suiker te vervangen in kindervoeding
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Gezondere alternatieven om suiker te vervangen in kindervoeding

Het is belangrijk om suiker in de voeding van kinderen te vervangen om ziekten te helpen voorkomen en hen een gezonder leven te garanderen.  • Lynch, S. R., & Cook, J. D. (1980). Interaction of vitamin C and iron. Annals of the New York Academy of Sciences355, 32–44. https://doi.org/10.1111/j.1749-6632.1980.tb21325.x
  • Cao, Y., Zhen, S., Taylor, A. W., Appleton, S., Atlantis, E., & Shi, Z. (2018). Magnesium Intake and Sleep Disorder Symptoms: Findings from the Jiangsu Nutrition Study of Chinese Adults at Five-Year Follow-Up. Nutrients10(10), 1354. https://doi.org/10.3390/nu10101354