Het aanbevolen dieet voor kinderen met ondergewicht

Het dieet dat wordt aanbevolen voor kinderen met ondergewicht is het dieet dat hun kinderarts en voedingsdeskundige aangeven om het ideale gewicht van het kind te bereiken.
Het aanbevolen dieet voor kinderen met ondergewicht

Laatste update: 09 juni, 2023

Als moeders letten we altijd op de voeding van onze kinderen, omdat we weten dat ze door goed te eten een optimale groei en ontwikkeling zullen hebben. Daarom schrikken we als we merken dat ze ondergewicht hebben. In dit artikel geven we je enkele eenvoudige tips en richtlijnen over de voeding die wordt aanbevolen voor kinderen met ondergewicht.

Hieronder gaan we in op alle aspecten die te maken hebben met de voeding van je kleintje om een tekort aan gewicht te herstellen. Maar vergeet niet dat elke aanbeveling hand in hand moet gaan met het advies van een kinderarts en andere gezondheidswerkers.

Ontdek wat het aanbevolen dieet is voor kinderen met ondergewicht

Als we ons realiseren dat onze kinderen ondergewicht hebben, moeten we deze richtlijnen volgen die hen zullen helpen hun goede ontwikkeling en groei te herstellen.

1. Overleg met de gezondheidsdeskundigen

Het eerste wat je moet doen is overleggen met gezondheidsdeskundigen. Een kinderarts en een voedingsdeskundige zijn de beste mensen om deze gevallen te behandelen. Het is echter mogelijk dat het lage gewicht van het kind kan worden opgelost met enkele eenvoudige veranderingen in de eetgewoonten en -patronen thuis.

2. Kinderen met ondergewicht: sluit oorzaken uit

Het is belangrijk om genetische factoren bij het kind uit te sluiten, omdat het van nature dun kan zijn. Andere redenen kunnen psychologisch, hormonaal, metabolisch, gastro-intestinaal zijn, of te maken hebben met het gebruik van medicijnen die de eetlust van het kind verminderen.

In andere gevallen kunnen ze eetstoornissen ontwikkelen, waarvoor ze hulp nodig hebben van een psycholoog. Ook is het belangrijk om te onthouden dat ze meer calorieën verbranden dan ze binnenkrijgen als ze erg actief zijn.

Een arts meet de omtrek van een kind met ondergewicht
Het bezoeken van een arts en voedingsdeskundige is de sleutel tot het vaststellen van de oorzaken van het gewicht van het kind en het bepalen van een dieet dat geschikt is voor hun behoeften.

3. Verander het gedrag ten aanzien van maaltijden

Door enkele algemene patronen in de voeding van het kind aan te passen, kunnen we een gedragsverandering bewerkstelligen die de gewichtstoename ten goede komt:

  • Verhoog het aantal maaltijden (Engelse link): bedenk dat kinderen kleine magen hebben en hun maaltijden in meerdere porties moeten verdelen. In dit verband moeten ze tussen de 5 en 6 keer per dag eten. Zo zorgen we voor de energie en voedingsstoffen die ze gedurende de dag nodig hebben.
  • Het gezin moet het voorbeeld geven: kinderen leren door observatie. Daarom begint de verandering van gewoonten thuis. Willen ze goede eetgewoonten aannemen, dan moet het hele gezin de gewoonten veranderen voor gezondere.
  • Maak van etenstijd een plezierig moment: leer ze dat eten een schema en een dagelijkse routine heeft, die aandacht, focus en plezier vereist. Zet de tv uit en deel het moment met je kinderen. Probeer nieuwe bereidingen te verzinnen om ze enthousiast te krijgen.
  • Combineer gezond eten met beweging: als gezond eten wordt versterkt met een constante bewegingsroutine, helpt dat bij gewichtstoename, vooral bij spiermassa. Dit is meer merkbaar bij oudere kinderen. Volgens de organisatie Mayo Clinic (Engelse link) stimuleert lichaamsbeweging voor de maaltijd bovendien de eetlust.

4. Laat je adviseren over welke voedingsmiddelen je moet kiezen

Het belangrijkste in een nieuw eetplan is de combinatie van alle voedselgroepen. Deze zullen de voedingsstoffen in kwantiteit en kwaliteit leveren, evenals de energie die het kind nodig heeft om aan te komen.

Volgens een groep deskundigen (Engelse link) moet dit gericht zijn op gezonde voeding. Laten we eens kijken welke in deze lijst zijn opgenomen:

  • Gevarieerd voedsel: eieren, volle melk, kazen, vis, gevogelte en, af en toe, vlees zullen dierlijke eiwitten leveren. Wat plantaardige bronnen betreft, leveren peulvruchten, zaden en noten ook eiwit. Granen, pasta, brood, havermout, gerst en andere leveren energie. Als aanvulling bieden fruit en groenten de nodige vitaminen en mineralen.
  • Vezels: dit mag de behoefte van het kind met ondergewicht niet overschrijden. De belangrijkste reden is dat het verzadiging produceert, en het is de bedoeling dat het de eetlust stimuleert. Overdrijf dus niet met volkoren voedsel.
  • Neem gezonde vetten op: vetten leveren de meeste energie, want 1 gram wordt omgezet in 9 calorieën. De Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde (Spaanse link) beveelt olijfolie aan als de gezondste. Lijnzaadolie, avocado, noten en koolzaadolie (bekend als canolaolie) kunnen ook gebruikt worden. Daarnaast zijn pindakaas en kokosvet goede opties als energiebron.
  • Voedzame snacks: snacks die gemakkelijk te bereiden zijn en boordevol energie en voedingsstoffen zitten worden aanbevolen. Bijvoorbeeld een klein handje noten, een sneetje brood met pindakaas, of fruit met kaas, onder andere. Ook yoghurt, mueslirepen of volkorenbrood zijn toegestaan.
  • Water zal altijd de beste optie zijn, maar om gewichtstoename te bevorderen worden calorierijke en voedzame dranken aanbevolen, zoals volle melk, natuurlijke vruchtensappen, of voedingssupplementen.

5. Houd in gedachten welke voedingsmiddelen je niet moet opnemen in het dieet voorkinderen met ondergewicht

De aanbevolen voeding voor kinderen met ondergewicht moet van hoge voedingskwaliteit zijn. Schrijf daarom de voedingsmiddelen op die niet in hun dieet mogen voorkomen.

Vermijd bijvoorbeeld fastfood en ultrabewerkt voedsel, omdat ze vol zitten met additieven en hun calorieën geen voedingsstoffen leveren. Het beste is om soortgelijke maaltijden te bereiden, maar dan van thuis uit, zodat je de ingrediënten kunt controleren. De volgende voedingsmiddelen moet je vermijden:

Fastfood moeten we vermijden in elk dieet
Frequente consumptie van fastfood en ultrabewerkt voedsel kan het risico op gezondheidsproblemen vergroten. Daarom worden ze niet aanbevolen in het dieet om aan te komen.

6. Voeg beetje bij beetje calorieën toe

Het is het beste om beetje bij beetje calorieën toe te voegen om de mate van acceptatie van sommige voedingsmiddelen te bepalen. Hier zijn enkele ideeën:

  • Integreer gedroogde vruchten zonder toegevoegde suiker. Omdat ze zoeter zijn dan de traditionele, zullen ze meer in de smaak vallen. Bovendien zijn hun calorieën geconcentreerd en levert hun lagere watergehalte minder verzadiging op.
  • Voeg lijnzaadolie en andere gezonde oliën toe om sommige bereidingen te verrijken, zoals onder andere vruchtensappen, sauzen en pindakaas.
  • Gebruik kippenbouillon als kookmiddel voor pasta en rijst.
  • Bereid natuurlijk ijs zonder toegevoegde suiker. Gebruik hiervoor volle melk, eieren, gedroogde vruchten en hun siropen.

Dit zijn de aanbevolen dagelijkse porties

Het tijdschrift Annalen van de Pediatrie (Spaanse link) beveelt de volgende dagelijkse voedselporties aan voor kinderen in de peuter- en schoolleeftijd.

  • Dierlijke en plantaardige eiwitten: 3 of meer porties. In het geval van vis adviseert de Vereniging voor Kindergeneeskunde het 3 tot 4 keer per week te consumeren als het magere vis is, of 2 keer als het vetrijk is.
  • Vers of gedroogd fruit: 3 tot 5 porties.
  • Knollen en wortels: 6 porties of meer (o.a. zoete aardappel, aardappel, okra, yam en selderij).
  • Granen: 6 porties.
  • Groenten: 3 tot 5 porties.
  • Zuivelproducten: 2 tot 3 porties yoghurt, kaas en melk.

Medische en gezinsondersteuning is de sleutel als het gaat om kinderen met ondergewicht

De eerste stap om het lage gewicht van je kind aan te pakken is het naar de kinderarts te brengen. Nadat je zeker bent van de oorzaak, volg je de instructies op en neem je de professionele aandacht van een voedingsdeskundige op.

In het algemeen moet een kind met ondergewicht zijn eetgedrag veranderen. Daarvoor moeten ze steun van het gezin hebben en gevarieerd, kwalitatief goed en gezond voedsel en extra energie en voedingsstoffen opnemen om gewichtstoename te bevorderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.