Dysbiose bij kinderen: wat het is, oorzaken en behandeling

Dysbiose bij kinderen is een steeds vaker voorkomend gezondheidsprobleem dat de spijsverteringscapaciteit en het ontstekingsniveau beïnvloedt. Meer informatie.
Dysbiose bij kinderen: wat het is, oorzaken en behandeling

Laatste update: 02 juli, 2022

Dysbiose bij kinderen is een probleem dat ontstaat door een verandering in de microbiota van kinderen, die om verschillende redenen optreedt en symptomen op het niveau van de darmen veroorzaakt. Het kan zelfs de opname van voedingsstoffen en de toestand van de lichaamssamenstelling negatief beïnvloeden.

De laatste jaren begint men de microbiota te beschouwen als een zelfstandig orgaan, dat belangrijke functies vervult in de menselijke fysiologie. De microbiota is niet alleen betrokken bij spijsverteringsprocessen, maar staat ook in nauw verband met het centrale zenuwstelsel.

In veel gevallen kan men dysbiose voorkomen en verbeteren en dat is vanuit vele aspecten een wenselijk en gunstig doel. Leer waarom het aanpassen van je eetgewoonten zo relevant is.

Waarom komt dysbiose bij kinderen voor?

Zoals we al verwachtten, kan ziekte van de microbiota om verschillende redenen optreden.

Allereerst moeten we wijzen op een vermindering van de dichtheid van gunstige bacteriën die de darm bewonen. Onder deze omstandigheden worden ideale omstandigheden geschapen voor pathogene kiemen om de darm te koloniseren en de normale werking ervan te verstoren. Als gevolg daarvan treden steeds weer winderigheid, ontstekingen en zelfs pijn op.

Tegelijk kan een verlies aan biodiversiteit van de flora optreden. In het algemeen bestaan er veel verschillende soorten micro-organismen naast elkaar in de darm en worden ze in een delicaat evenwicht gehouden. Wanneer deze stabiliteit echter verstoord is, zoals bij diarree, woekeren schadelijke kiemen ongecontroleerd voort en beschadigen ze weefsels. Dit kan zelfs de opname van voedingsstoffen en de synthese van sommige vitaminen negatief beïnvloeden.

Behalve infecties zijn er nog andere oorzaken van het verlies aan diversiteit van de flora, die geleidelijk en geleidelijk optreden. Bijvoorbeeld het aannemen van ongezonde eetgewoonten, waaronder het eten van voedsel van lage kwaliteit of bedorven voedsel. Het is dus duidelijk dat zorg voor de voeding van cruciaal belang is om een gezonde microbiota te behouden.

Bacteriën in de microbiota
De bacteriën waaruit de microbiota bestaat zijn van verschillende soorten. Sommige zijn heilzaam en andere minder, maar ze moeten in een delicaat evenwicht naast elkaar bestaan om de gezondheid van het organisme in stand te houden.

Antibiotica en dysbiose bij kinderen

Een van de belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van dysbiose bij kinderen is het aanhoudend gebruik van antibiotica. Veel van deze geneesmiddelen zijn niet selectief als het gaat om het aanvallen van bacteriën. Ze hebben de neiging ze uit te roeien, ongeacht het orgaan waarin ze gehuisvest zijn.

In het geval van de microbiota vermindert de dichtheid ervan aanzienlijk, wat het ontstaan van darmziekten, zoals diarree, bevordert. Dit blijkt uit onderzoek dat gepubliceerd werd in Brain, Behavior and immunity (Engelse link).

In deze gevallen is het meestal raadzaam probiotica toe te dienen om te voorkomen dat de gunstige bacteriën door het antibioticum worden uitgeschakeld.
Zo zullen de bijwerkingen van het middel minder zijn, evenals de risico’s van het gebruik ervan, maar het moet nog steeds gereserveerd worden voor specifieke gevallen die het rechtvaardigen.

Voeding beïnvloedt de darmflora

Het is belangrijk te benadrukken dat wat we eten de samenstelling van de darmflora beïnvloedt, ten goede of ten kwade.

We worden tegenwoordig blootgesteld aan veel voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan conserveermiddelen, kunstmatige additieven en transvetten. Regelmatige consumptie van deze stoffen kan de bacteriële configuratie van de darm aantasten, vooral bij jongere organismen.

Ook onvoldoende vezelinname in de voeding kan een andere oorzaak zijn van het verlies van bacteriële dichtheid. Een deel hiervan werkt als een natuurlijk prebioticum. In feite hebben verschillende studies aangetoond (Engelse link) dat vezels de microbiota voeden en het overleven en functioneren van deze micro-organismen bevorderen.

Om al deze redenen is het altijd aan te raden de voeding te baseren op de consumptie van verse voedingsmiddelen met een hoge voedingsdichtheid. Zorg ook voor een inname van minstens 25 gram vezels per dag om de microbiota gezond te houden en de darmtransit in goede conditie te houden.

Een gezin eet gezond
Het wijzigen van de eetgewoonten van het hele gezin is de sleutel tot het verbeteren van de gezondheid van de darmmicrobiota. Het is zelfs de meest geschikte strategie om dysbiose bij kinderen om te keren.

Kinderdysbiose, een steeds vaker voorkomend probleem

Helaas wordt dysbiose bij kinderen steeds vaker waargenomen.Dit verhoogt het risico op ziekten met een ontstekingsbasis, zoals het prikkelbare darm syndroom. Aandacht voor preventie is de sleutel en deze strategie begint thuis.

In het geval dat dysbiose bij kinderen al is opgetreden, is het het beste een specialist te raadplegen om strategieën toe te passen om de toestand te keren. Anders zullen de symptomen van het kind na verloop van tijd alleen maar verergeren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Fröhlich EE, Farzi A, Mayerhofer R, Reichmann F, Jačan A, Wagner B, Zinser E, Bordag N, Magnes C, Fröhlich E, Kashofer K, Gorkiewicz G, Holzer P. Cognitive impairment by antibiotic-induced gut dysbiosis: Analysis of gut microbiota-brain communication. Brain Behav Immun. 2016 Aug;56:140-55. doi: 10.1016/j.bbi.2016.02.020. Epub 2016 Feb 23. PMID: 26923630; PMCID: PMC5014122.
  • Simpson HL, Campbell BJ. Review article: dietary fibre-microbiota interactions. Aliment Pharmacol Ther. 2015 Jul;42(2):158-79. doi: 10.1111/apt.13248. Epub 2015 May 24. PMID: 26011307; PMCID: PMC4949558.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.