De voordelen van zuivelproducten voor het gebit van kinderen

Vandaag willen we het hebben over de voordelen van zuivelproducten voor het gebit van kinderen. Lees verder voor meer informatie!
De voordelen van zuivelproducten voor het gebit van kinderen
Vanesa Evangelina Buffa

Geschreven en geverifieerd door de tandarts Vanesa Evangelina Buffa.

Laatste update: 06 april, 2023

Voeding tijdens de kindertijd beïnvloedt veel aspecten van de groei en ontwikkeling van kinderen. In dit artikel vertellen we je daarom over de voordelen van zuivelproducten voor de gebitsgezondheid van kinderen.

Een gevarieerde, evenwichtige, voedzame en gezonde voeding bevordert de juiste ontwikkeling van de structuren van de mond en vermindert het risico op ziekten. Door alle voedselgroepen op te nemen, garandeer je de voedingsstoffen die het lichaam van je kind nodig heeft om goed te groeien.

Lees verder en ontdek de voordelen van zuivelproducten voor het gebit.

Zuivelproducten en het gebit van kinderen

Melk en daarvan afgeleide producten, zoals yoghurt, boter, kaas en room, vormen een van de belangrijkste voedselgroepen die nodig zijn voor de voeding van kinderen. De dagelijkse opname ervan is essentieel voor een goede ontwikkeling en groei.

Zuivelproducten zijn rijk aan vitaminen en calcium. Deze laatste voedingsstof speelt een fundamentele rol bij de vorming van sterke en gezonde botten en tanden. Als er een tekort aan dit element is tijdens de groeifase, zal het in de toekomst niet mogelijk zijn dit tekort te compenseren.

De voordelen van zuivelproducten voor het gebit van kinderen
Yoghurt is een goede manier om zuivelproducten aan te bieden. Dit omdat er verschillende smaken zijn en het zowel vloeibaar als heel kan zijn.

Calcium is essentieel voor gezonde tanden

Met een glas melk van 200 ml bereik je al 28% van de dagelijkse aanbevolen calciuminname, met een gehalte van 220 mg. Hoewel deze voedingsstof ook via andere voedingsmiddelen kan worden opgenomen, zoals peulvruchten, groene bladgroenten en noten, zijn zuivelproducten de beste voedingsbron (Spaanse link) van calcium vanwege de biologische beschikbaarheid die ze bieden.

Daarom is de calciuminname via zuivelproducten een van de belangrijkste voordelen voor de gebitsgezondheid van kinderen. Als de kaakbotten en tanden voldoende van deze voedingsstof hebben, kunnen ze goed groeien en zich ontwikkelen.

Maar zuivelproducten hebben ook andere bestanddelen die ze tot niet-cariogene voedingsmiddelen maken en in staat zijn de tanden te beschermen (Spaanse link) tegen cariës. Zo bevatten sommige producten voor tandheelkundig gebruik caseïne om te profiteren van de preventieve werking tegen demineralisatie en de remineraliserende werking (Spaanse link) ervan. Enkele van deze bestanddelen zijn als volgt:

  • Fosfor
  • Vetten
  • Antibacteriële stoffen
  • Eiwitten
  • Caseïne

Yoghurt biedt grote voordelen

Naast alle voordelen die melk biedt, heeft yoghurt nog enkele extra effecten door het probiotische gehalte. De aanwezigheid van bacteriekolonies in de samenstelling van yoghurt wordt in verband gebracht met de afname van Streptococcus mutans in de mond, de micro-organismen die verantwoordelijk zijn voor tandbederf.

Deze gunstige stammen interfereren met de microbiële onbalans en kunnen tandbederf, parodontale aandoeningen, slechte adem en candidiasis helpen verminderen.

Bovendien is yoghurt een gemakkelijke en toegankelijke manier voor kinderen om de consumptie van zuivelproducten te accepteren. Vooral voor degenen die een hekel hebben aan de smaak van melk. Er zijn verschillende smaken en manieren om het te consumeren, zodat het een uitstekende gezonde optie kan zijn voor desserts voor kinderen.

De effecten van zuivel op de gebitsgezondheid van kinderen

We hebben je al verteld over het belang van zuivel voor de gebitsgezondheid van kinderen. Hieronder lichten we de meest bekende voordelen van dit voedsel in de mondholte toe:

  • Sterkere tanden: calcium en fosfor bevorderen de vorming van een kwalitatief goede bot- en tandstructuur. Daarnaast zorgen vitamine A en D voor de beschikbaarheid en juiste niveaus van deze voedingsstoffen tijdens de groeifase.
  • Gezond tandvlees: de in zuivelproducten aanwezige vitaminen verbeteren de gezondheid van de mondslijmvliezen. De probiotica in yoghurt versterken de afweer en voorkomen gingivitis en parodontitis.
  • Hydratatie: vanwege hun hoge watergehalte is het drinken van melk of yoghurt een gezonde manier om vocht in het lichaam op te nemen.
Een meisje drinkt een glas melk
Zuivelconsumptie in de kindertijd helpt de tanden te versterken, gezond tandvlees te behouden en tandbederf te voorkomen.

Meer redenen om zuivel aan kinderen te geven

Volgens de American Association of Pediatrics (Engelse link) zouden kleintjes idealiter elke dag tussen de 2 en 3 porties zuivel moeten consumeren. Hieronder vallen melk, yoghurt, kaas, room en boter. Melkproducten hebben beschermende eigenschappen voor de mond, zodat het voedingsmiddelen zijn die gaatjes helpen voorkomen.

Er zijn meer voordelen van zuivelproducten bij kinderen als het gaat om de algehele gezondheid van de kleintjes. Denk bijvoorbeeld aan de volgende:

  • Verbeterde lichamelijke conditie tijdens de volwassenheid: kinderen die regelmatig melk drinken zullen een betere conditie hebben. Ze zullen ook minder kans hebben op botbreuken of het ontwikkelen van osteoporose op oudere leeftijd.
  • Ze helpen kinderen beter te slapen: een warm glas melk, zonder suiker of andere toevoegingen, voordat ze naar bed gaan, helpt kinderen stress te verlichten en hun spieren te ontspannen. Daarna moeten ze hun tanden poetsen en dan is je kleintje veel gemakkelijker klaar om in slaap te vallen.
  • Zuivelproducten geven energie: de koolhydraten in melk voorzien het lichaam van kinderen van veel van de energie die ze nodig hebben voor hun dagelijkse activiteiten.
  • Sterkere spieren: zuivelproducten dragen bij tot de toename van de spiermassa.
  • Ze verminderen cardiovasculaire problemen: zuivelproducten verbeteren het metabolisme van lipiden, vooral van de in de voeding aanwezige dierlijke vetten. Dit vermindert het risico om te lijden aan arteriële hypertensie, hypercholesterolemie en hart- en vaatziekten.
  • Ze helpen het gewicht onder controle te houden: het calcium in zuivelproducten helpt het lichaamsvet te beheersen en helpt het gewicht te handhaven.

Zuivelproducten in de voeding van kinderen

De voeding van kinderen is een zeer belangrijke factor als het gaat om hun gezondheid. Een gevarieerde, evenwichtige, voldoende en gezonde voedingsinname maakt een adequate groei en ontwikkeling mogelijk.

Zoals we je hebben verteld, zijn zuivelproducten een voedselgroep van groot belang voor de algehele gezondheid en vooral voor de gezondheid van het gebit. Door kinderen voldoende melk en melkproducten te geven, wordt hun welzijn bevorderd en de conditie van hun mond verbeterd.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rovira, R. F. (2015). La leche y los productos lácteos: fuentes dietéticas de calcio. Nutrición Hospitalaria31(2), 1-9.
  • Wolf, I. V., & Perotti, M. C. (2020). Los productos lácteos y su rol en la salud bucal.
  • Valencia, J. D. J. C. (2012). Uso de los derivados de la caseína en los procedimientos de remineralización. Revista adm69(4), 191-199.
  • Caro, T. R., & Echevarría, G. M. G. (2014). Efecto del consumo diario de un yogurt con cepas probióticas sobre niveles salivales de streptococcus mutans en preescolares. Revista Científica Visión Dental17(1), 175-185.
  • Lucio, I., & Tatiana, M. (2021). Revisión sistemática del uso de probióticos en la prevención de caries dental.
  • Zalba Elizari, J. I., & Flichy-Fernández, A. J. (2013). Empleo de probióticos en odontología. Nutrición Hospitalaria28, 49-50.
  • Pérez Luyo, A. (2008). Probióticos: una nueva alternativa en la prevención de la caries dental?. Rev. estomatol. Hered, 65-68.
  • Lilian, V. P. (2022, January). Los probioticos, prebioticos y simbioticos en la salud bucal. In X Simposio Visión Salud Bucal y IX Taller sobre el Cáncer Bucal 2021.
  • González Sanz, Á. M., González Nieto, B. A., & González Nieto, E. (2013). Salud dental: relación entre la caries dental y el consumo de alimentos. Nutrición hospitalaria28, 64-71.
  • Fernandez, A., Sosa, P., Setton, D., Virginia, D., Fabeiro, D. M., Maria, D., & Hernandez, D. J. (2011). Calcio y nutrición. Sociedad Argentina de Pediatría, 1-19.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.