De beste kinderspelletjes voor tandenpoetsen

Kinderspelletjes voor het tandenpoetsen zijn een goede optie om kinderen op een leukere manier aan te moedigen hun tanden te poetsen. Leer meer!
De beste kinderspelletjes voor tandenpoetsen
Vanesa Evangelina Buffa

Geschreven en geverifieerd door de tandarts Vanesa Evangelina Buffa.

Laatste update: 23 april, 2024

Het is gebruikelijk dat sommige kinderen zich verzetten tegen het schoonmaken van hun mond of er het nut niet van inzien. Kinderspelletjes voor het tandenpoetsen zijn dan een goede strategie om de zorg voor hun mondgezondheid leuk te maken.

Volwassenen zijn verantwoordelijk voor de zorg voor de mondgezondheid van hun kinderen. Daarom is tandenpoetsen na elke maaltijd een gewoonte waar ze aan moeten werken. Het is belangrijk dat de kleintjes het belang van deze gewoonte inzien en dat ze plezier beleven aan de tijd die aan de hygiëne wordt besteed.

Op die manier wordt de gewoonte van jongs af aan opgenomen en zal ze die hun leven lang begeleiden. We delen enkele suggesties met jou die je zullen helpen bij het inlijven van deze gezonde gewoonte.

Ontdek enkele kinderspelletjes voor het tandenpoetsen

In het algemeen is tandenpoetsen geen favoriete bezigheid van kinderen. In feite hebben ze de neiging het te weigeren, de aandacht af te leiden, of zich er zelfs voor te verstoppen! Maar hier zijn wat ideeën en strategieën om van tandenpoetsen een leuke bezigheid te maken.

Zet muziek aan

Goed tandenpoetsen, waarbij alle kanten van de tanden, het tandvlees en de tong aan bod komen, duurt ongeveer 2 tot 3 minuten. Dit is even lang als het favoriete liedje van je kleintje of je eigen compositie voor dat moment kan duren.

Door het ritme te volgen en je op de melodie te concentreren wordt het poetsen gemakkelijker en leuker. Bedenk dat veel kinderartiesten liedjes over tandenpoetsen in hun repertoire hebben.

Verhaaltjes in de poetsroutine opnemen

Een andere manier om te voorkomen dat poetstijd voor de kleintjes een karwei wordt, is een verhaaltje te gebruiken. Door ze hun lievelingsverhaal te vertellen of elke dag een ander te verzinnen, blijven ze zich vermaken tijdens de mondhygiëne. Als de personages zichzelf zijn, zal de plot hen nog meer bezighouden.

Als de poetstijd voorbij is en het verhaal nog niet af is, kun je het in bed afmaken. Je mondhygiëne routine combineren met je bedtijd routine is een uitstekend idee.

De beste kinderspelletjes voor tandenpoetsen
Vertel het kind een verhaaltje terwijl het zijn tanden poetst. Zo wordthet moment voor iedereen vermakelijker.

Experimenten doen bij het tandenpoetsen

Experimenten thuis zijn enkele van de favoriete kinderspelletjes die hen ook helpen bij het tandenpoetsen. Zich even wetenschapper voelen en leren hoe sommige producten zich op het tandoppervlak gedragen zal hun belangstelling voor mondverzorging vergroten.

Eierschalen bestaan uit calcium, net als tanden, dus hun samenstelling is vergelijkbaar (Spaanse link). Daarom kunnen kinderen met eieren op een vergelijkbare manier ervaren hoe de tanden reageren op blootstelling aan fluoride en voedselzuren. Je kunt dit op de volgende manier doen:

 • Bereid 2 hardgekookte eieren en laat ze afkoelen.
 • Dompel een ei in een bak met soda en het andere in een met water. Laat ze daar 8 tot 12 uur in liggen.
 • Spoel ze dan af met schoon water. Als je ze allebei indrukt, zul je merken dat de schaal van het ei dat aan de soda blootgesteld is, glad en zacht aanvoelt.

Een andere mogelijkheid is om de helft van het ei met tandpasta te beschilderen en de andere helft laat je zonder. Laat het 4 dagen zitten en dompel het dan een nacht in soda. Je zult merken dat de met tandpasta beschilderde helft harder zal aanvoelen dan de onbeschermde helft.

Kinderspelletjes voor tandenpoetsen: creëer bordspelletjes

Bordspelletjes voor kinderen zijn een heel doeltreffende manier om kinderen te motiveren hun tanden te poetsen. Met een paar dobbelstenen, lopers, een groot vel papier, een potlood en een beetje creativiteit kun je een bord maken met aankruisvakjes over tandverzorging.

Bovendien kun je kaartjes maken met vragen over tanden, de structuren van de mond, hun functies, en manieren om ze te verzorgen. Het ontwerpen van een bord in de vorm van een mond, waarbij elk vierkant een tand is, geeft het spel extra betekenis. Het doel is om als eerste het laatste vakje te bereiken.

Na het spel verschillende keren gespeeld te hebben, kunnen de kinderen zelf nieuwe kaarten met vragen maken. Door gebruik te maken van encyclopedieën, het Internet, of een vertrouwde tandarts om de informatie te vinden, blijven ze geïnteresseerd in het onderwerp (Spaanse link).

Stel uitdagingen

Andere kinderspelletjes die kinderen aanmoedigen hun tanden te poetsen en belangstelling te tonen voor hun mondgezondheid zijn uitdagingen. Je kunt een spel spelen om te zien wie het beste zijn tanden kan poetsen of wie het het langst volhoudt.

Er kunnen ook andere uitdagingen worden toegevoegd, zoals wie de beste behendigheid heeft om zijn achterste kiezen schoon te maken, wie het sterkst zijn tandpasta in de gootsteen spuugt, of wie het hele poetsproces staande op één been kan doorstaan. Ouders kunnen als jury optreden en voor elke sector een score geven aan de gebruikte techniek.

Een mond met mooie tanden
Door een mond met vuile tanden te tekenen kunnen kinderen spelenderwijs enkele technieken voor het tandenpoetsen leren.

Toon het belang van tandenpoetsen op een speelse manier

Hier is nog een eenvoudige activiteit die thuis gedaan kan worden om kinderen de functie van het tandenpoetsen te laten ontdekken. Je hebt witte vellen papier nodig, kleurpotloden, plastic hulzen, whiteboard markers, en een tandenborstel. Vervolgens moet je het volgende doen:

 • Teken op een groot vel papier een grote mond met tanden.
 • Kleur de tekening in, maar laat de tanden blanco.
 • Leg het vel in de plastic hoes.
 • Schilder de tanden alsof ze vies zijn. Je kunt bijvoorbeeld voedselresten en monsterkiemen tekenen.
 • Vraag de kinderen de tandenborstel te gebruiken om elke tand schoon te maken alsof het hun eigen mond is.

Met dit spel kunnen de kleintjes hun handbeheersing en bewegingen trainen. Ook bevordert het de hand-oog coördinatie en concentratie voor een goede ontwikkeling van de activiteit. Bovendien helpt het om de tandenborstel goed vast te pakken en de kracht te oefenen die ze moeten gebruiken.

Kinderspelletjes voor tandenpoetsen, een goed hulpmiddel

De kinderspelletjes voor het tandenpoetsen kunnen je kind helpen om met plezier en belangstelling zijn/haar tanden te poetsen. Je kunt ze aanpassen aan de behoeften en interesses van je kind en van mondhygiëne een uniek moment maken.

Plezier hebben en genieten van de routine van het schoonmaken van de mond zal helpen om deze belangrijke gewoonte in te bouwen. Het wordt geen moment van opleggen of weer een regel om op te volgen, maar een plezierig moment met mama en papa.

Als je kleintjes groot zijn, zal tandenpoetsen al deel uitmaken van hun dagelijkse routine en ze zullen plezierige herinneringen hebben aan toen hun ouders hen leerden om voor hun gezondheid te zorgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Fragoza, O. O., Carrasco, M. G. C., Alba, M., Madueño, G. C., & García, J. M. A. BIOMINERALIZACIÓN Y SUS APLICACIONES. Año 7, Volumen, 60.
 • Camacho Morales, C. D. (2021). Impacto de la intervención del proyecto” El juego como estrategia pedagógica en salud oral” en algunos participantes y sus padres. Un análisis cualitativo.
 • Ochoa Díaz, M. A., & Tatis Gordon, C. A. (2020). Desarrollo de juego interactivo para el apoyo de la prevención y promoción de la salud oral en niños de 3 a 6 años de edad atendidos en la Facultad de Odontología de la Universidad de Cartagena.
 • Mollinedo Viveros, E. L., & Zambrana Torrico, J. A. T. (2018). Implementación del programa educativo aprender a cuidar la salud oral a través del juego, Gestión 2018 (Doctoral dissertation).
 • Chacon, F., Espinoza, J., Paredes, K., & Millan, A. (2012). Creación de un juego como estrategia para desarrollar actividades de promoción en la salud bucal en escolares. Acta Bioclínica2(4), 1-13.
 • Ilave, M. G., Fernández, L. O., Picoy, J. A., Quispe, S. C., Nuncevay, A. C., Lavado, J. S., … & Rolón, H. V. (2007). Eficacia de dos métodos didácticos en la actitud del niño para la preservación de su salud bucal. Odontología sanmarquina10(2), 8-11.
 • Laila, N., Tulloh, R. R., & Iswati, N. (2018). Quartet card games to improve knowledge, behavior and attitude of children about dental and oral health. Jurnal Keperawatan Soedirman13(1), 44-49.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.