Hoeveel tandpasta wordt aanbevolen voor kinderen?

Te veel tandpasta op kindertandenborstels doen kan sommige mondproblemen veroorzaken. Leer hoeveel tandpasta aanbevolen wordt.
Hoeveel tandpasta wordt aanbevolen voor kinderen?

Laatste update: 19 oktober, 2022

Als het om mondhygiëne gaat, vragen veel ouders zich af hoeveel tandpasta hun kinderen moeten gebruiken. Voor sommigen geldt: hoe meer product ze gebruiken, hoe beter hun tanden beschermd zullen zijn. Maar dit is niet het geval. In feite kan het gebruik van meer tandpasta dan aanbevolen contraproductief zijn en onomkeerbare letsels in de mond van kleintjes veroorzaken. Lees verder om te weten te komen hoeveel tandpasta nodig, voldoende en veilig is om de mond van je kinderen te ontsmetten.

De risico’s van te veel tandpasta bij kinderen

Volgens een verklaring van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC – Engelse link) gebruikt meer dan 40% van de kinderen tussen 3 en 6 jaar te veel tandpasta. Deze overdaad kan schadelijk zijn voor hun gebit. Want het verhoogt de kans op blijvende vlekken en verkleuringen.

Volgens het onderzoek werd de informatie verzameld via een enquête onder meer dan 5.000 ouders van jonge kinderen. Daarvan gebruikte ongeveer 40% een tandenborstel die meer tandpasta bevatte dan nodig was (het nam de helft of het hele oppervlak in beslag).

Hoewel fluoride een heilzaam element is voor mondverzorging en cariëspreventie, is dit alleen waar in bepaalde doses. Als het kind het vroeg in het leven in overmaat  inneemt, kan het leiden tot gebreken in de tandstructuur. Deze toestand heet fluorose.

Terwijl de gebitselementen zich ontwikkelen, kan de overmatige toename van fluoride in het lichaam veranderingen in het glazuur veroorzaken, zoals vlekken, verkleuringen en anatomische afwijkingen in de tanden.

We moeten opmerken dat dit gebeurt als de tandjes nog binnen de dikte van het bot zitten en nog niet in de mond verschenen zijn. Daarom moet je vanaf het eerste levensjaar van een kind tot na het zesde levensjaar bijzonder voorzichtig zijn. De gevolgen kunnen zich voordoen in de melktanden en in het definitieve gebit.

Hoeveel tandpasta wordt aanbevolen voor kinderen
De hoeveelheid tandpasta en het soort product moeten aangepast zijn aan de leeftijd van het kind. Een tekortaan fluoride is even schadelijk als een teveel.

Aanbevolen hoeveelheid tandpasta voor kinderen

Volgens de Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde (Spaanse link) moet je de tanden van kinderen poetsen met kindertandpasta die 1000 delen per miljoen (ppm) fluoride bevat. Dit moet je doen zodra de eerste elementen in de mond doorkomen.

Tandpasta’s zijn geen producten die bedoeld zijn om doorgeslikt te worden, maar bij kinderen is dit een onvermijdelijke situatie. Vooral als ze het vermogen tot spugen beginnen te ontwikkelen. Daarom worden, rekening houdend met deze mogelijkheid (Spaanse link), naar leeftijd specifieke hoeveelheden voor gebruik aanbevolen.

Van 0 tot 3 jaar

In dit stadium treedt verkalking van de snijtanden en de blijvende kiezen op, vooral tussen 15 en 30 maanden. Daarom is het van essentieel belang de inname van fluoride te controleren en niet te overdrijven.

Bij kinderen jonger dan 3 jaar is de aanbevolen hoeveelheid tandpasta een dotje niet groter dan de grootte van een rijstkorrel. Verzorgers zijn degenen die verantwoordelijk moeten zijn voor de tandhygiëne zodra het eerste tandje in de mond verschijnt en daarom moeten zij degenen zijn die toezicht houden op de naleving van dit punt.

Poetsen moet tweemaal per dag gebeuren of volgens de aanwijzingen van je kindertandarts. Indien mogelijk moet je het kind in een houding leggen waarin de tandpasta na het poetsen uit de mond kan vallen.

Kinderen van 3 tot 6 jaar

Vanaf 3 jaar is de hoeveelheid tandpasta die je moet gebruiken de grootte van een erwt. Ze moeten doorgaan met minstens twee poetsbeurten per dag of zo vaak als de kindertandarts voorstelt. En ze moeten ook proberen hun tanden te poetsen na het eten van snoep of frisdrank.

Op deze leeftijd zijn volwassenen nog steeds verantwoordelijk voor de tandhygiëne van hun kleintjes. Hoewel kinderen een deel van de activiteit kunnen doen om te oefenen, moeten verzorgers het proces afmaken. Ondanks de beste bedoelingen van kinderen op deze leeftijd, hebben ze nog niet de motorische vaardigheden die nodig zijn om efficiënt te poetsen.

Het is belangrijk kinderen aan te moedigen de tandpasta na het poetsen uit te spugen om te voorkomen dat ze de fluoride die in het product zit binnenkrijgen. Tussen 4 en 6 jaar verkalken namelijk de premolaren en tweede kiezen, en door de overmatige opname van dit element te beheersen worden defecten aan deze stukjes voorkomen.

Vanaf 6 jaar

Vanaf 6 jaar kan je een tandpasta met 1450 ppm fluoride gebruiken, of dezelfde als die volwassenen gebruiken. De hoeveelheid tandpasta die op de tandenborstel moet worden gedaan kan ook groter worden, want kinderen hebben hun vermogen om te spugen al beter onder controle.

De hoeveelheid tandpasta die je op de tandenborstel moet doen moet één tot twee centimeter zijn of een portie ter grootte van een grote kikkererwt.

Volwassenen moeten toezicht blijven houden op de tandhygiëne van hun kinderen en ze blijven begeleiden. Het is je verantwoordelijkheid hen eraan te herinneren dat het moet, de tandpasta aan te reiken, en te controleren of de techniek juist is en of het kind de tandpasta niet inslikt.

Een gezin poetst de tanden samen
Naarmate kinderen een zekere autonomie in de tandhygiëne verwerven, grijpen ouders steeds minder in. Maar het is van essentieel belang toezicht te blijven houden op de techniek en de hoeveelheden.

Fluoride is een bondgenoot die je moet benutten

Het is bewezen (Spaanse link) dat fluoride een mineraal is dat meervoudige voordelen biedt voor de gebitsverzorging. Het verhoogt de weerstand van het glazuur, bevordert de mineralisatie van de tanden, en vermindert de verspreiding van bacteriën. Daarom vermindert het de kans op het ontstaan van cariës aanzienlijk.

Als gevolg beveelt men het gebruik van fluoride vanaf jonge leeftijd aan, maar het gebruik ervan moet verantwoord gebeuren en op advies van een kindertandarts. Elk kind heeft zijn eigen predisponerende omstandigheden die het risico op het krijgen van gaatjes bepalen, dus zal de tandarts de dosering naar gelang het geval aanbevelen.

Tandpasta’s zijn een eenvoudige en handige manier om gaatjes bij kinderen van jongs af aan te voorkomen. Maar het overschrijden van de aanbevolen dosering voor elke leeftijd kan negatieve gevolgen hebben. Vooral voor de tanden die zich nog aan het vormen zijn.

Daarom spelen ouders een fundamentele rol in de mondhygiëne van hun kinderen. Hen bij de tandhygiëne met verantwoordelijkheid begeleiden, zonder de aanbevolen hoeveelheid tandpasta te overschrijden, is de sleutel tot een goede mondgezondheid.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Thornton-Evans G, Junger ML, Lin M, Wei L, Espinoza L, Beltran-Aguilar E. Use of Toothpaste and Toothbrushing Patterns Among Children and Adolescents — United States, 2013–2016. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2019;68:87–90.
  • González Martínez, F., Carmona Arango, L., & Díaz Caballero, A. (2010). Percepción de ingesta de flúor a través del cepillado dental en niños colombianos. Revista Cubana de Estomatología47(3), 266-275.
  • Acosta de Camargo, M. G., Palencia, L., Suárez, L., & Santaella, J. (2020). El uso de fluoruros en niños menores de 5 años. Evidencia. Revisión bibliográfica. Rev. odontopediatr. latinoam, 82-92.
  • González, R. J., Carrillo, A., Santana, H. L., Urrutia, A. F., & Calva, J. C. (2020). 37. FLUOR MITOS Y VERDADES. Revista de la Academia Mexicana de Odontología Pediátrica32(S1), 30-31.
  • Lascano, E. C. V., Zurita, C. D. R. B., & Pinos, C. I. A. (2020). El flúor en la reducción del índice de caries en niños de etapa escolar. Dilemas contemporáneos: Educación, Política y Valores.
  • Guerrero-Concepción, A., & Domínguez-Guerrero, R. (2018). Fluorosis dental y su prevención en la atención primaria de salud. Revista Electrónica Dr. Zoilo E. Marinello Vidaurreta43(3).
  • Espinel Vélez, J. E. (2022). Relación entre uso de pastas fluoradas y prevalencia de fluorosis en pacientes pediátricos (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.