Anorexia bij peuters: wat is het en hoe te bestrijden?

Anorexia bij baby's leidt ertoe dat de kleintjes voedsel weigeren en kan de groei en ontwikkeling beïnvloeden. Lees verder voor meer informatie.
Anorexia bij peuters: wat is het en hoe te bestrijden?
Elena Sanz Martín

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Geschreven door Elena Sanz Martín

Laatste update: 12 juli, 2023

Tijdens de eerste levensjaren van een baby is het mogelijk dat hij op bepaalde momenten een min of meer actieve weigering tot eten vertoont. Deze reactie verontrust meestal de ouders, die als gevolg daarvan een reeks fouten beginnen te maken die het leerproces van het kind op het gebied van eten belemmeren. Om dit te voorkomen is het belangrijk te weten wat anorexia bij peuters is en waarom het voorkomt.

Allereerst moeten we benadrukken dat we niet alleen moeten kijken naar hoeveel een peuter eet om zijn welzijn te bepalen. Als de peuter een passend gewicht behoudt, dagelijks vitaal en actief is, en zich ontwikkelt zoals verwacht, is er waarschijnlijk niets om je zorgen over te maken. Er zijn verschillende redenen die dit gebrek aan eetlust kunnen veroorzaken en veel daarvan zijn natuurlijk.

Wat is anorexia bij peuters?

Anorexia is het gebrek aan eetlust dat een afwijzing van voedsel veroorzaakt. Bij dit verschijnsel weigert de baby of peuter actief of passief te eten. Dat wil zeggen, hij kan zijn hoofd wegdraaien als hem voedsel wordt aangeboden, huilen en proberen weg te gaan, of het uitspugen als het eenmaal in zijn mond zit.

Deze weigering om te eten kan op elk moment optreden, maar komt vooral voor rond de leeftijd van één jaar. In deze periode kan een baby die vroeger voldoende at, beginnen met voedsel te weigeren of er minder van te eten. Dit is echter niet altijd een waarschuwingssignaal, maar een natuurlijk proces.

Anorexia bij peuters wordt een probleem wanneer de groei achterblijft of de gezondheid en ontwikkeling van het kind worden aangetast. Ook wanneer het kind, naast het gebrek aan eetlust, andere tekenen vertoont zoals prikkelbaarheid of afwijzing tegenover de moeder. Door op deze tekenen te letten, kunnen we beter begrijpen wat er aan de hand is.

Waarom komt anorexia bij peuters voor?

De oorzaken van dit gebrek aan eetlust kunnen zeer uiteenlopend zijn en omvatten fysieke, emotionele, leer- en gedragsfactoren. Hier volgen de belangrijkste oorzaken die kunnen leiden tot anorexia bij peuters.

Organische oorzaken

Vaak wordt het gebrek aan eetlust bij een zuigeling veroorzaakt door een onderliggende infectie. Dit is een vroeg teken dat zelfs dagen voor de eerste ziekteverschijnselen verschijnt. Het kan bijvoorbeeld voorkomen bij griep of gastro-enteritis. Het lost meestal in korte tijd op.

Een kindje met de griep
Vaak wordt een gebrek aan eetlust bij baby’s het eerste symptoom van een ziekte, zoals de griep.

Een groeivertraging

Soms is het probleem niet echt dat het kind minder eet, maar dat de ouders verwachten dat het kind meer eet. Dat gebeurt bijvoorbeeld als we hun porties vergelijken met die van een volwassene en verwachten dat ze hetzelfde zijn. Maar het kan ook voorkomen als de groei van het kind vertraagt. Bijvoorbeeld, rond 14 tot 16 maanden is de eetlust aanzienlijk verminderd, maar dat komt omdat het kind niet meer zo snel groeit en dus een lagere energiebehoefte heeft.

Ontwikkelingsvooruitgang

Als anorexia optreedt rond de leeftijd van één jaar, kan dat te maken hebben met de eigen ontwikkeling van het kind. Op deze leeftijd leert de zuigeling lopen en zich verplaatsen, zodat eten een ondergeschikte plaats inneemt in de prioriteiten van de zuigeling. Ze zullen dus minder geïnteresseerd zijn in eten en het kan moeilijk zijn om ze te laten zitten om te eten, maar dit is natuurlijk.

Reactieve anorexia

Het kind kan bepaalde voedingsmiddelen weigeren of dit alleen doen in aanwezigheid van bepaalde mensen. Dit staat bekend als reactieve anorexia. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat de zuigeling na het spenen weigert te eten in aanwezigheid van de moeder. Dit komt door de frustratie die het kind voelt in deze fase van verandering.

Verkeerde voedingsgewoonten

Het is belangrijk om op tijd te beginnen met aanvullende voeding en dat op de juiste manier te doen. Anders kan de zuigeling neofobie ontwikkelen en weigeren nieuw voedsel te proberen en in zijn dieet op te nemen. Daarnaast speelt ook de houding van de ouders tegenover voeding een grote rol. Als ze er te veel belang aan hechten, overbelast zijn met zorgen, of te rigide of toegeeflijk zijn, is de kans groter dat dit gebrek aan eetlust optreedt.

Psychogene anorexia

Tot slot kunnen bepaalde psychosociale factoren in verband met de gezinsomgeving een rol spelen. Zo kan een zuigeling of peuter die lijdt onder mishandeling, verwaarlozing of verlating kinderanorexia ontwikkelen. Maar het kan ook voorkomen als het kind overbeschermd wordt, als de ouders psychische problemen (Engelse link) hebben, of als er voortdurend conflicten in de omgeving zijn.

Een huilende baby wil niet eten
Soms weigeren baby’s te eten omdat ze al vol zitten of vanwege een of andere ongesteldheid. Als dit gebeurt, moet de baby niet gedwongen worden om te eten.

Hoe anorexia bij zuigelingen en peuters te bestrijden

Door de bovenstaande oorzaken aan te pakken, kun je een idee krijgen hoe je anorexia bij zuigelingen en peuters kunt helpen voorkomen en bestrijden. Dit zijn echter de belangrijkste aanbevelingen:

  • Dwing je baby niet om te eten: probeer hun honger- en verzadigingssignalen te respecteren. Ze kunnen weigeren te eten vanwege ziekte of gewoon omdat ze er op dat moment geen behoefte aan hebben.
  • Blijf kalm en beheerst: vergeet niet dat kinderen de stemmingen van hun ouders aanvoelen en erdoor beïnvloed worden. Als jij angstig, nerveus of prikkelbaar bent, zal dit worden doorgegeven aan je baby.
  • Breng positieve eetgewoonten bij: vermijd schermen en andere afleidingen om je kind aan het eten te krijgen. Maak ook niet de fout om meerdere voedingsmiddelen aan te bieden tot ze er eindelijk een accepteren. Dit zal hun eten en hun relatie met eten op de lange termijn alleen maar verslechteren.
  • Maak van het eten een aangename ervaring: probeer voedsel op een aantrekkelijke manier en met de juiste textuur en temperatuur aan te bieden. Vermijd ook het belasten van de maaltijd met stress, eisen en conflicten.
  • Bied kwalitatief goede opvoeding: kinderen met anorexia hebben interacties van hogere kwaliteit (Engelse link) met hun ouders nodig. Dit moet worden opgevat als meer toewijding, begrip, geduld en respect.

Het is belangrijk om je arts te raadplegen

Zoals we zagen kan anorexia bij peuters ontstaan door natuurlijke oorzaken of ongemakken die zich kunnen voordoen. Als je merkt dat het gebrek aan eetlust van je baby zijn gezondheid, ontwikkeling of stemming beïnvloedt, aarzel dan niet om je kinderarts te raadplegen. Voedselweigering kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, en een professional is de beste persoon om ouders hierin te begeleiden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.