7 Technieken om het spenen na de leeftijd van twee jaar te bevorderen

Tijd en geduld zijn de sleutel als de tijd komt om het spenen na de leeftijd van twee jaar te bevorderen. Leer meer in het volgende artikel.
7 Technieken om het spenen na de leeftijd van twee jaar te bevorderen
Leidy Mora Molina

Geschreven en geverifieerd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 27 december, 2022

Sommige kinderen nemen hun toevlucht tot natuurlijk spenen, dat geleidelijk gebeurt en waarbij de baby uit zichzelf beslist om met borstvoeding te stoppen. Hoewel dit de droom van elke moeder is, is dat niet altijd het geval voor alle kinderen. Daarom moeten sommige vrouwen hun toevlucht nemen tot bepaalde technieken om het spenen te bevorderen nadat de baby 2 jaar is geworden.

Als de moeder besluit met spenen te beginnen, is het allereerst het beste dat het respectvol gebeurt. Dat wil zeggen dat er rekening wordt gehouden met de behoeften van de baby. En ook dat het op een liefdevolle en geleidelijke manier gebeurt. Hieronder vertellen we je hoe je dit kunt bereiken.

Gericht spenen na 2 jaar

Onder spenen verstaan we het proces waarbij een baby stopt met het drinken van moedermelk en dit vervangt door andere voedingsbronnen. Deze mijlpaal kan op initiatief van de moeder of op initiatief van de baby ontstaan. Het is echter waarschijnlijk dat na 2 jaar de moeder het voortouw neemt om het spenen te bevorderen.

In dit verband beveelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO – Engelse link) aan dat baby’s de eerste 6 maanden van hun leven uitsluitend borstvoeding krijgen en dat ze minstens twee jaar lang borstvoeding blijven drinken. Hoewel ze bij de zesde maand met aanvullende voeding beginnen, vervangt dit de borstvoeding niet.

Sommige baby’s besluiten vóór de leeftijd van 24 maanden met borstvoeding te stoppen, maar in andere gevallen kan het spenen verlengd worden tot tussen de 2 en 7 jaar. Daarom besluiten veel moeders na de tweede verjaardag met borstvoeding te stoppen en dit gebeurt om allerlei redenen, zoals werkverplichtingen, medische problemen, sociale druk, of gewoon uit vrije wil.

Het belangrijkste is dat bij het spenen de baby niet lijdt, en dit vergt tijd, geduld en toewijding.

Spenen: een geleidelijk proces

Praten met het kind en empathie tonen is essentieel als je besluit met spenen te beginnen. Als je kind 2 jaar is, begrijpt het wat er om hem heen gebeurt, en daarom is het belangrijk om genegenheid te uiten en de reden van de beslissing te vertellen.

Om gericht en respectvol spenen uit te voeren, moet je echter uitgaan van de premisse ‘niet aanbieden, maar niet weigeren’. Dat wil zeggen, bied het kind je borst niet aan, maar verbied het ook niet borstvoeding te geven als het erom vraagt.

Idealiter verloopt dit proces geleidelijk, met een dagelijkse vermindering van de duur van de voedingen en daarna, van de frequentie. Je moet weten dat abrupt spenen de weerstand van de baby tegen verandering verhoogt en het ontstaan van borstproblemen bevordert, zoals borstzwelling en mastitis.

Enkele technieken om het spenen na 2 jaar te bevorderen

Dus, hoe kun je respectvol spenen van je baby bevorderen? Zoals we al zeiden, stap voor stap, met liefde en respect voor zowel de behoeften van je baby als die van jou.

Hier zijn wat tips om je te helpen. Let op!

Technieken om het spenen na de leeftijd van twee jaar te bevorderen
Je lichaam en dat van je baby waren lange tijd één, en borstvoeding verlengde deze lichamelijke verbinding nog wat langer. Dus voordat je met spenen begint, kom op één lijn met je kind en help hem afscheid te nemen van een onvergetelijke fase voor jullie beiden.

1. Begeleid je baby om met de verandering om te gaan

Het spenen kan voor sommige baby’s moeilijk zijn omdat de borst een voertuig van liefde is en een sleutelelement om die perfecte band met mama in stand te houden.

Dus, als je besluit het spenen te bevorderen, wees dan attent op zijn behoeften, knuffel hem, streel hem, en geef hem vaak kusjes. Zo zal je baby voelen dat je steun en geborgenheid verder gaan dan de borst.

2. Verminder geleidelijk de frequentie van de voedingen

Zoals hierboven vermeld, is het eerste wat je in gedachten moet houden dat spenen geleidelijk moet gebeuren. Dat wil zeggen, je moet de dagelijkse voedingen, zowel overdag als ‘s nachts, verminderen tot ze zijn afgeschaft.

Hiervoor raden we je aan eerst de borstvoedingstijd te beperken en dan de frequentie van de voedingen. Maar niet allebei tegelijk! Probeer om de twee of drie dagen één voeding af te schaffen, of desnoods één keer per week.

Het is het beste om te beginnen met het verminderen van de voedingen overdag (vooral ‘s middags) en dan verder te gaan met de voedingen ‘s nachts. Overdag is het namelijk gemakkelijker om ze te vervangen door ander voedsel of om het kind af te leiden met andere activiteiten.

3. Leid de baby af met andere prikkels als hij om de borst vraagt

Een andere noodzakelijke techniek om het spenen te bevorderen is je baby afgeleid te houden, vooral als je weet dat hij om borstvoeding zal vragen.

Probeer de aandacht van je baby af te leiden naar andere activiteiten die leuk voor hem zijn als het tijd is om borstvoeding te geven, zoals zingen, verhalen vertellen, of dansen.

Plan idealiter een activiteit, een leuk spel, of een uitje voor die kritieke momenten. Op dit punt kunnen je partner of andere verzorgers inspringen en het werk gemakkelijker maken.

4. Zet het ‘ouderplan’ in werking

Je moet het belang van je partner bij het spenen niet buiten beschouwing laten. Want vader kan het kind in slaap brengen, vermaken, vertroetelen en verzorgen als het wakker wordt en om de borst vraagt.

Het is ook een goed idee dat de vader tijdens het nachtelijk ontwaken melk of water aanbiedt om het kind te kalmeren, als dat nodig is. Als dit het kind niet troost, moet je het niet tot uitputting laten huilen en kun je ingrijpen met de borst.

Bedenk dat dit misschien niet het moment is. Maar naarmate de dagen verstrijken zal je baby gewend raken aan de aanwezigheid van zijn vader gedurende de nacht. Hoewel het in het begin voor jullie beiden wat ongemakkelijk kan zijn, zul je zien dat het uiteindelijk een sleutelfactor geweest zal zijn in het bereiken van nachtelijk spenen.

5. Stop een tijdje met borstvoeding geven

Als je in hetzelfde bed slaapt als je kind, is een goede optie om de baby van kant te wisselen en hem dichter bij de vader te laten liggen. Enige tijd na het spenen kun je met het kind praten en voorstellen naar de eigen kamer te gaan.

Opgemerkt moet worden dat spenen en van bed wisselen niet tegelijk moeten gebeuren, want dat vergroot de impact op het kind. Sterker nog, als het kind zich aan het aanpassen is aan een andere verandering in zijn routine, zoals het begin van de kleuterschool, sluitspiercontrole, of de komst van een broertje of zusje, is het beter het spenen nog even uit te stellen.

6. Stel nieuwe routines in

Deze techniek is vooral aan te bevelen omdat hij, behalve orde te houden in hun dutjes, spelen en voeden, een leidraad vormt bij het in slaap vallen ‘s nachts. Vooral als je de nachtvoedingen met papa’s hulp wilt afschaffen.

Implementeer een nieuwe ontspannende routine die geen borstvoeding omvat. Bijvoorbeeld: avondeten, bad, verhaaltje, en slapen.

De vader speelt ook een belangrijke rol in de opvoeding
De vaderfiguur is heel waardevol voor moeders en baby’s om deze fase zo goed mogelijk door te komen. Beiden moeten op een nieuwe manier leren contact te maken en de vader draagt gunstig bij aan dit proces.

7. Bied vloeistoffen of ander voedsel aan

Gelukkig is je kind in dit stadium in staat bijna alle voedingsmiddelen uit het dieet te eten. Daardoor kun je het voeden vervangen door ander voedsel naar zijn zin. Denk aan fruit, yoghurt, soepen en groenten overdag, of een glas melk of water ‘s avonds.

Als het tijd is om het spenen te bevorderen, laat dan je instinct je gids zijn

Het spenen is een stadium vol emoties, zowel voor de moeder als voor de baby. Dit proces is echter noodzakelijk voor de ontwikkeling van het kind, en voor de onafhankelijkheid van de moeder.

Het is belangrijk dat je de mening en aanbevelingen kent van je kinderarts en een borstvoedingsconsulent (Engelse link, die je vanuit hun professionele standpunt het beste kunnen begeleiden in dit respectvolle speenproces.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.