Voedingsmiddelen om met aanvullende voeding te beginnen

Voor een goede ontwikkeling en groei van de allerkleinsten is het van groot belang dat je op de juiste manier met aanvullende voeding begint. Blijf lezen!
Voedingsmiddelen om met aanvullende voeding te beginnen
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 01 november, 2022

Als het moment komt om met aanvullende voeding te beginnen, kan dit voor veel moeders een kritiek moment zijn. Soms zijn er namelijk twijfels over de beste voedingsmiddelen om de baby op dit moment aan te bieden. Er zijn enkele begeleidingstabellen die door sommige kinderartsen worden aangeboden, vooral met het doel om mogelijk negatieve voedingsmiddelen voor de baby bij het begin van aanvullende voeding te vermijden.

Alvorens te beginnen is het belangrijk te benadrukken dat deskundigen aanraden tot het eerste levensjaar moedermelk aan te bieden. Dit is namelijk de meest hoogwaardige voeding voor baby’s. Gedurende de eerste 6 maanden moet borstvoeding exclusief zijn, en daarna moet het als hoofdvoeding doorgaan en aangevuld worden met vaste voeding om de voedingsdichtheid verder te verhogen.

Neem kennis van onze meest aanbevolen voedingsmiddelen om met aanvullende voeding voor je baby te beginnen.

Voedingsmiddelen om met aanvullende voeding te beginnen

Hier zijn de beste voedingsmiddelen om deze prachtige levensfase van je kind te beginnen. Het zijn allemaal verse producten van goede kwaliteit, die erin slagen een flinke handvol essentiële voedingsstoffen voor het kleine lichaam te leveren.

1. Banaan is ideaal om met aanvullende voeding te beginnen

Bananen zijn een van de beste vruchten om in deze tijd op te nemen in het dieet van je kleintje. Ze zijn namelijk een product dat calorieën en koolhydraten van hoog niveau levert, naast micronutriënten die nodig zijn voor de groei en ontwikkeling van de zuigeling.

Onder hen kunnen we kalium, een belangrijk ion in de cellulaire werking, en vezels (Engelse link) die de darmtransit van het kind bevorderen, benadrukken. Zo wordt bijvoorbeeld constipatie vermeden, die zo vaak voorkomt in deze tijd van dieetveranderingen.

Voedingsmiddelen om met aanvullende voeding te beginnen
Wortelen zijn een ideaal voedingsmiddel om in het dieet van kleintjes te introduceren. Ze zijn rijk, zacht, voedzaam en worden door de meeste zuigelingen goed aanvaard.

2. Wortelen

Wortelen zijn een van de groenten die de grootste hoeveelheid vitamine A bevatten. We hebben het over een voedingsstof die betrokken is bij het gezichtsvermogen en die bijdraagt tot het stimuleren van de endogene synthese van collageen, het meest overvloedige eiwit in het menselijk organisme. En een nog mooier feit is dat het ook een antioxiderende werking biedt.

3. Met aanvullende voeding beginnen: kip

Kip is een van de eerste vleessoorten die in aanvullende voeding kunnen worden opgenomen. Het is namelijk een uitgelezen bron van eiwitten met een hoge biologische waarde. Deze voedingsstoffen bevatten namelijk alle essentiële aminozuren en geven het voedsel ook een goede score wat verteerbaarheid betreft.

Tot slot zijn eiwitten belangrijke voedingsstoffen om een voldoende tempo van groei(Engelse link) en ontwikkeling te handhaven in deze belangrijke levensfase.

4. Broccoli

Kruisbloemige groenten worden aanbevolen in het kader van bijna elk dieet, omdat ze een aanzienlijke hoeveelheid fytochemicaliën met antioxidantwerking leveren. Deze verbindingen neutraliseren bijvoorbeeld de vorming van vrije radicalen en hun daaropvolgende ophoping in de weefsels van het lichaam. Dankzij dit effect vermindert het risico om in de loop der jaren chronische en complexe ziekten te ontwikkelen.

5. Aardappel

Aardappelen kunnen ook vroeg in de aanvullende voeding geïntroduceerd worden. Je kunt ze het beste gekookt of gestoomd bereiden.

Deze voedingsmiddelen zijn in staat complexe koolhydraten en vezels van goede kwaliteit te leveren. Ze bevatten ook micronutriënten zoals vitamine C, die nodig is voor een efficiënte werking van het immuunsysteem.

6. Bonen

Bonen zijn ook een van de meest voorkomende ingrediënten in babyvoeding. Ze bevatten hoogwaardige voedingsstoffen en leveren ook vezels. Het is een goed idee om hun consumptie tijdens de eerste levensfasen te optimaliseren om een gezonde en efficiënte microbiota te krijgen.

Gepureerde babyvoeding
Puree voor baby’s moet op een zo natuurlijk mogelijke manier worden bereid, zonder toevoeging van specerijen en met behoud van de organoleptische eigenschappen van de ingrediënten.

Introduceer kwaliteitsvoedingsmiddelen om de aanvullende voeding op gang te brengen

Zoals je gezien hebt, is het van groot belang om de voedingsmiddelen die in het dieet worden geïntroduceerd om de aanvullende voeding op gang te brengen, juist te kiezen. Kies altijd voor verse producten met een hoog gehalte aan essentiële voedingsstoffen.

Vermijd ook toegevoegde suikers, transvetten, of kunstmatige additieven in het dieet op te nemen. Deze elementen kunnen namelijk na verloop van tijd de werking van het lichaam schaden.

Onthoud tot slot dat het van vitaal belang is om al in de vroegste levensfasen te beginnen met het bevorderen van goede levensgewoonten. Het is niet alleen voldoende om goed te eten, het is ook belangrijk om regelmatig te bewegen, regelmatig aan de zon bloot te staan, en elke nacht voldoende te slapen. Dit is namelijk de enige manier om het ontstaan van chronische en complexe ziekten in de loop der jaren efficiënt te helpen voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Agencia de Salut Pública de Catalunya. Recomendaciones para la alimentación en la primera infancia (de 0 a 3 años). Generalitat de Cataluña. Departamento de Salud. Abril 2016.
  • Duerden EG, Thompson B, Poppe T, Alsweiler J, Gamble G, Jiang Y, Leung M, Tottman AC, Wouldes T, Miller SP, Harding JE; PIANO study group. Early protein intake predicts functional connectivity and neurocognition in preterm born children. Sci Rep. 2021 Feb 18;11(1):4085. doi: 10.1038/s41598-021-83125-z. PMID: 33602973; PMCID: PMC7892564.
  • Filippini T, Naska A, Kasdagli MI, Torres D, Lopes C, Carvalho C, Moreira P, Malavolti M, Orsini N, Whelton PK, Vinceti M. Potassium Intake and Blood Pressure: A Dose-Response Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Am Heart Assoc. 2020 Jun 16;9(12):e015719. doi: 10.1161/JAHA.119.015719. Epub 2020 Jun 5. PMID: 32500831; PMCID: PMC7429027.
  • Grenov B, Larnkjær A, Mølgaard C, Michaelsen KF. Role of Milk and Dairy Products in Growth of the Child. Nestle Nutr Inst Workshop Ser. 2020;93:77-90. doi: 10.1159/000503357. Epub 2020 Jan 28. PMID: 31991434.
  • Ianotti L. L, Lutter Ch. K, et al. Eggs in early complementary feeding and child growth: a randomized controlled trial. Pediatrics. Julio 2017. 140 (1): e20163459.
  • Miniello V. L, Verga M. C, et al. Complementary feeding and iron status: “the unbearable lightness of being” Infants. Nutrients. Diciembre 2021. 13 (12): 4201.
  • National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. La vitamina A y los carotenoides. U. S. Department of Health and Human Service. Junio 2022.
  • Newfounland Labrador Canada. Whole grain foods. Healthy eating for babies age 6-12 months. Department of Health and Community Services. Newfoundland Canada.
  • Organización Mundial de la Salud (OMS). Lactancia materna.
  • Vriesman MH, Koppen IJN, Camilleri M, Di Lorenzo C, Benninga MA. Management of functional constipation in children and adults. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2020 Jan;17(1):21-39. doi: 10.1038/s41575-019-0222-y. Epub 2019 Nov 5. PMID: 31690829.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.