3 heerlijke recepten met broccoli

Wanneer je op zoek bent naar lichte, voedzame maaltijd ideeën, dan is broccoli je beste keus. Probeer deze heerlijke recepten met broccoli en voeg nieuwe smaken toe aan de eetgewoonten van je kinderen.
3 heerlijke recepten met broccoli

Laatste update: 21 januari, 2021

Als ouders is het een van onze vele taken om onze kinderen gezonde gewoontes te leren die een leven lang meegaan. Ten eerste is een uitgebalanceerd voedingspatroon belangrijk. Met deze heerlijke recepten met broccoli moet dit lukken.

De beste manier om je kind te laten wennen aan gezond eten, is door jong te beginnen. Hoewel het moeilijk kan zijn, is het eten van voldoende groenten en fruit heel belangrijk.

Met dit in gedachten, vind je in dit artikel daarom een lijst met geweldige recepten met broccoli.

Broccoli is, net als andere groenten, erg veelzijdig. Je kunt het op verschillende manieren bereiden. Zelfs de meest kieskeurige eters kan je verrassen en verleiden.

Hier zijn enkele recepten met broccoli die zowel gezond als lekker zijn.

Heerlijke recepten met broccoli

Roergebakken broccoli met cherrytomaatjes en spek

Ingrediënten:

  • 4 plakjes dik gesneden spek, in kleine blokjes gesneden
  • Een royale handvol broccoli, in kleine roosjes gesneden
  • 1 kopje cherrytomaatjes, gehalveerd
  • Zout en peper naar smaak

Voorbereiding:

  • Eerst bak je de spekblokjes in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Daarna roer je af en toe om te voorkomen dat ze blijven plakken. In ongeveer 7 minuten is het spek knapperig en klaar om te serveren. Haal het dan uit de pan en leg het opzij.
  • Daarna voeg je de broccoli en de cherrytomaatjes toe in de pan. Breng op smaak met peper en zout. Roerbak vervolgens tot de groenten gaar zijn.
  • Tot slot meng je de broccoli met de spekreepjes om te serveren.

Broccoli is, net als andere groenten, heel veelzijdig. Je kunt het op verschillende manieren bereiden. Zelfs de meest kieskeurige eters kun je zo verrassen en verleiden.

Recepten met broccoli

Broccoli- en spinaziesoep met avocadotoast

Ingrediënten:

  • 6 kopjes gehakte broccoli
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 4 kopjes vetvrije kippenbouillon
  • 180 gram babyspinazie
  • 1/4 kopje radijs, in dunne plakjes
  • 1 prei, gehakt
  • 1/3 kopje geraspte Parmezaanse kaas

Voor de avocadotoast:

  • 2 avocado’s, geschild en in plakjes
  • 4 sneetjes geroosterd brood
  • 1 citroen
  • Zout en peper naar smaak

Voorbereiding:

  • Eerst verhit je de olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de prei toe en kook dit tot het gaar is (ongeveer 4 minuten).
  • Daarna voeg je de broccoli toe en kook je dit nog 2 minuten mee. Als laatste voeg je de kippenbouillon toe en laat dit sudderen.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de spinazie en de Parmezaanse kaas toe. Vervolgens laat je het mengsel iets afkoelen en breng je het op smaak met zout en peper.
  • Mix de soep met een staafmixer of keukenmachine tot het romig is.

Verdeel voor het serveren de avocado over de toast en bedek het met de schijfjes radijs. Tot slot bestrooi je met peper, zout en een beetje citroensap en olijfolie.

Heerlijke recepten met broccoli: roerbakken met kip en broccoli

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 pond kipfilet zonder vel en zonder bot, in blokjes van 1×1 cm gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • Een handvol broccoli in kleine stukjes gesneden
  • 2 theelepels rijstazijn
  • 1 eetlepel maïzena
  • 2 eetlepels gember, geschild en in stukjes gesneden
  • 2 lente-uitjes, in dunne ringen gesneden
  • 1/4 kopje water
Broccoli recepten

Voorbereiding:

  • Eerst meng je in een kom de sojasaus met de azijn, maïzena en sesamolie.
  • Dan roerbak je de kip in een grote koekenpan of wok goudbruin (ongeveer 10 minuten).
  • Vervolgens voeg je de gember, knoflook, lente-uitjes, broccoli en water toe. Roer regelmatig totdat alle groenten gaar zijn.
  • Tot slot voeg je het sojasaus-mengsel toe en roer je goed door. Wacht even voordat je de pan van het vuur haalt. Serveer er als bijgerecht je favoriete rijst bij.

“Groenten bieden een breed scala aan gezondheidsvoordelen, maar sommigen lijken een groter potentieel te hebben om ziekten af te weren dan andere. Broccoli valt bijvoorbeeld in deze categorie en is uitgebreid bestudeerd vanwege de vele gezondheidseffecten.”
-Dr. Joseph Mercola

Heerlijke recepten met broccoli zijn goed te combineren met veel verschillende ingrediënten. Daarom is broccoli een perfect bijgerecht. Daarnaast past het goed bij pasta en andere groenten zoals erwten, tomaten en spinazie.

Verder is broccoli rijk aan vezels, magnesium, foliumzuur en vitamine A en C. Broccoli is ook ideaal voor mensen die op hun gewicht letten. Daarnaast is het goed voor mensen met een hoog cholesterol of hoge bloeddruk.

Voeg het dus toe aan je maaltijden wanneer je maar wilt. Je kunt zo genieten van zowel de voedingswaarden als van de geweldige smaak.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Better Health Chanel. Children’s diet – fruit and vegetables. Agosto 2011. Victoria State Government.
  • Muller L., Meyer M., Bauer RN., Zhou H., et al., Effect of broccoli sprouts and live attenuated influencza virus on peripheral blood natural killer cells: a randomized, double blind study.  PLoS One, 2016.
  • Vanduchova A., Anzenbacher P., Anzenbacherova E., Isothiocyanate from broccoli, sulforaphnae, and its properties. J Med Food, 2019. 22 (2): 121-126.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.