Hoe overstappen van samen slapen naar een eigen bed?

Veel ouders maken zich zorgen over de overgang van samen slapen naar een eigen bed. Ze hebben twijfels over wanneer de beste tijd is en hoe ze dat moeten doen.
Hoe overstappen van samen slapen naar een eigen bed?
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

Momenteel zijn er veel ouders die besluiten om samen te slapen met hun baby. Dit is slapen in hetzelfde bed met de baby of met een co-sleeper. Maar als het zover is, willen we dat onze kinderen in hun eigen kamer gaan slapen. Wil je overstappen van samen slapen naar een eigen bed zonder je kind te traumatiseren? Hier zijn enkele tips om je te helpen bij deze belangrijke mijlpaal.

Dit is een grote verandering voor het gezin, maar je moet het op de juiste manier doen, zodat het geen problemen veroorzaakt voor het kind. Deze tips helpen je om het geleidelijk te doen en te voorkomen dat je iemand traumatiseert. Wil je weten hoe je het moet doen? Blijf lezen en we laten het je weten

Hoe over te stappen van samen slapen naar een eigen bed zonder trauma

De American Academy of Pediatrics (Engelse link) raadt samen slapen niet aan. Daarnaast benadrukt het dat je veiligheidsmaatregelen moet nemen om de kans op verstikking of verslikking te verkleinen.

Een vrouw die samen met haar baby slaapt.

Aan de andere kant zijn er echter een groot aantal specialisten die geloven dat samen slapen enorme voordelen heeft, zowel voor de baby als voor de moeder:

  • Baby’s die bij hun moeder zijn huilen minder en hebben minder angst, omdat ze zich veilig en beschermd voelen.
  • Samen slapen versterkt de emotionele band tussen de ouders en de pasgeborene.
  • De baby rust dieper.
  • Je wordt minder vaak wakker. En als je wakker wordt, kost het minder tijd om weer in slaap te vallen.
  • Ook rust de moeder beter en langer.
  • Samen slapen vermindert het risico van wiegendood (SIDS).

Als de tijd daar is, groeit de baby en voelen zowel de ouders als de baby zich niet meer op hun gemak bij het delen van een bed. Veel kinderen beginnen hun eigen ruimte en onafhankelijkheid nodig te hebben.

Wanneer en hoe overstappen van samen slapen zonder je kind te traumatiseren?

Er is geen precies moment om deze kans te grijpen. Het belangrijkste is dat het het moment is dat je hebt besloten of dat je ziet dat je kind er klaar voor is. Dit moment begint als de kleine ouder is en meer ruimte in bed nodig heeft. Dus hij schopt en beweegt veel, waardoor de ouders niet goed slapen. Dit is het moment waarop de ouders moeten beoordelen of het het juiste moment is om deze verandering aan te brengen of niet.

Het is ook belangrijk om deze verandering geleidelijk door te voeren. Deze stap brengt veel veranderingen met zich mee voor het kind, dus we moeten ons te allen tijde bewust zijn van hun behoeften.

Tips voor een traumavrije transitie voor je kind van co-sleeping naar een eigen bed

Een baby die tussen hun ouders slaapt.

Zet de wieg in dezelfde kamer als de ouders

Verplaats je kleintje van het bed van de ouders naar de wieg, maar dan nog wel in de kamer van de ouders. Zodra het kind goed slaapt en de verandering heeft geaccepteerd, kun je de wieg naar zijn eigen kamer verplaatsen.

Zorg voor een goede slaaproutine

Het is erg belangrijk om een bedtijdritueel (Engelse link) te hebben dat voorspelbaar is en dat het kind gewend is. Je gaat bijvoorbeeld eten, dan in bad, een verhaaltje lezen en dan slapen.

Zorg ervoor dat het een progressie is

We moeten in gedachten houden dat ze, sinds ze zijn geboren, altijd in de buurt van mama en papa zijn geweest. Dat betekent dat we geduldig en flexibel moeten zijn. De eerste keer dat je ze naar hun eigen kamer brengt, blijf je bij ze tot ze in slaap vallen.

Laat ze nooit huilen

Als ze eenmaal in hun kamer zijn en je baby huilt, ga dan kijken wat er aan de hand is. Als je ze laat huilen, laat je ze een hoge angst ontwikkelen. Ze krijgen dan niet genoeg rust. Je kunt ze strelen en met ze praten tot ze in slaap vallen.

Probeer niet terug te krabbelen

Als je ze uit bed haalt omdat ze een slechte nacht hebben, zal dat het proces erg moeilijk maken.

Geef het kind geen standje als het huilt of ‘s nachts wakker wordt

Elk kind heeft zijn eigen ritme en behoeften die moeten worden gerespecteerd. De baby heeft jou nodig om hem met liefde en genegenheid te helpen zich aan te passen aan deze nieuwe en onbekende situatie.

Laatste gedachten over de overgang van samen slapen naar  een eigen bed

Dit zijn slechts enkele van de tips die je kunt gebruiken om over te stappen van samen slapen naar een eigen bed zonder een trauma te veroorzaken bij je kind. Onthoud dat tijdens deze periode de rust misschien niet zo goed is en mogelijk van mindere kwaliteit. Het belangrijkste is om consistent te zijn. Zo wordt het voor iedereen normaal.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.