Is het mogelijk om wiegendood (SIDS) te voorkomen?

Sudden infant death syndrome (SIDS) is een probleem dat ouders grote zorgen baart. In dit artikel bespreken we de maatregelen die je kunt nemen om dit te voorkomen.
Is het mogelijk om wiegendood (SIDS) te voorkomen?

Laatste update: 30 september, 2020

Wiegendood ofwel Sudden Infant Death Syndrome (SIDS) is de onverklaarbare dood van een baby jonger dan een jaar. Er is weinig bekend over de oorzaak en er bestaat geen specifieke behandeling. Normaal gesproken is het onvoorspelbaar. Daarom is het een probleem waar ouders zich zorgen over maken.

In dit artikel zullen we het hebben over wiegendood en bespreken we of het mogelijk is om maatregelen te nemen om dit te voorkomen.

Wat is wiegendood (SIDS)?

Sudden Infant Death Syndrome (SIDS) is de onverklaarbare dood van een baby jonger dan een jaar. Het komt blijkbaar voor terwijl de baby slaapt.

Er is geen medische verklaring voor, zelfs niet na bestudering van de omgeving waarin het zich heeft voorgedaan, de geschiedenis van de pasgeborene en het uitvoeren van een autopsie op de baby.

Er wordt aangenomen dat de lichamelijke oorzaak van plotseling overlijden de onvolgroeidheid van de hersenen van de baby is. Specifiek het gebied dat ademhaling en slaap regelt. Door deze onvolgroeidheid kan de baby niet reflexmatig wakker worden als er zuurstofgebrek is.

In normale tijden, wanneer het lichaam een ​​zuurstofgebrek voelt, stuurt het signalen naar de hersenen om wakker te worden en te huilen. Als de baby huilt, krijgt hij de zuurstof die ze nodig hebben. In deze gevallen sturen de hersenen het teken niet en wordt de baby niet wakker, waardoor de hoeveelheid zuurstof in het lichaam nog meer afneemt.

Baby slaapt op zijn rug

De risicofactoren

Hoewel, zoals we al zeiden, de werkelijke oorzaak van plotseling overlijden niet bekend is, hebben experts bepaalde situaties geïdentificeerd waarin dit het meest voorkomt.

De belangrijkste risicofactor is als je een baby op zijn buik laat slapen. Daarom raadt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde aan om je baby altijd op zijn rug te leggen. Enkele andere risicofactoren zijn:

  • Jongens sterven iets meer aan wiegendood.
  • Een te vroeg geboren baby of met een erg laag geboortegewicht.
  • Een baby die moeite heeft met het binnenkrijgen van vloeistoffen of voedsel of met een misvorming van het gezicht.
  • Een pasgeborene die lijdt aan een luchtweg- of gastro-intestinale infectie.
  • Een familiegeschiedenis van wiegendood.
  • Een moeder die rookte tijdens de zwangerschap en na de bevalling.
  • Overmatige hitte of overmatig inpakken van het kind.
  • Het bed delen met hun ouders.

Kan wiegendood worden voorkomen?

Sinds kinderartsen begonnen aan te bevelen om baby’s op hun rug te laten slapen, is het aantal plotselinge sterfgevallen sterk afgenomen. Zoals we hierboven vermeldden, is slapen op hun buik namelijk de belangrijkste risicofactor. Door ervoor te zorgen dat ze op hun rug slapen, verbeter je de ademhaling en veiligheid van je baby.

Ouders kunnen andere maatregelen nemen om het risico op een plotselinge dood bij je baby te verkleinen. Dit zijn onder andere:

Sudden infant death syndrome
  • Bijwonen van prenatale zorg in een gezondheidscentrum. Regelmatige controles zijn belangrijk om mogelijke gezondheidsproblemen vroeg op te sporen.
  • De moeder moet tijdens de zwangerschap een uitgebalanceerd dieet volgen. Het is ook belangrijk voor de moeder om niet te roken en geen andere drugs te gebruiken. Beide aspecten zijn belangrijk, zowel tijdens de zwangerschap als na de geboorte van de baby.
  • Zorg ervoor dat de baby uit de buurt blijft van plaatsen met tabaksrook.
  • Leg de pasgeborene op een vlak en stevig matras. Te zachte matrassen verhogen het risico op een plotselinge dood.
  • Volgens experts zou de baby in dezelfde kamer als zijn ouders moeten slapen, maar zonder een bed met hen te delen. Op deze manier kunnen ouders hun baby beter in de gaten houden.
  • Vermijd overmatige hitte, hetzij in de omgeving, of doordat de baby in te veel kleding of dekens is gewikkeld.
  • Borstvoeding wordt beschouwd als een beschermende factor van het wiegendood.

Conclusie

Wiegendood is een complex probleem waar experts niet veel van af weten. Door het volgen van de richtlijn ‘Preventie wiegendood’ opgesteld door de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde  is het aantal gevallen echter aanzienlijk afgenomen.

Het is belangrijk dat ouders goed onderwijs krijgen over de geboorte van de baby of zwangerschapscursussen volgen. Het is ook erg belangrijk dat zowel het kind als de moeder naar hun medische controle gaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.