Wat moet ik doen als mijn baby op zijn buik draait tijdens het slapen?

Wat moet ik doen als mijn baby op zijn buik draait tijdens het slapen?

Laatste update: 14 juli, 2018

Veel ouders, vooral nieuwe ouders, vragen zich af wat ze moeten doen wanneer hun baby zich op zijn buik draait tijdens het slapen. Is het een gevaarlijke positie die riskant is voor zijn gezondheid?

Je laat je baby vijf minuten in zijn ledikantje en je ziet dat hij zich op zijn buik draait tijdens het slapen. Als je baby dit vaak doet moet je goed op hem letten terwijl hij slaapt.

Dokters associëren het slapen met het gezicht naar beneden met voorvallen van wiegendood.

Volgens statistieken overlijden er tienduizend kinderen per jaar aan wiegendood.

Spuug is genoeg om verstikking te veroorzaken wat het ademhalingsvermogen verslechtert. Kinderen tussen één en vier maanden zijn hier het kwetsbaarst voor.

Echter is de vraag over hoe onze kinderen slapen moeilijker dan het lijkt. Gelukkig kunnen ouders voorzorgsmaatregelen nemen om te zorgen dat hun kind veilig is.

Wat is wiegendood?

Wiegendood verwijst naar de dood van een kind onder 1 jaar, ook wanneer ze volkomen gezond zijn. Het is ook bekend als het sudden infant death syndroom en het is nog steeds een onopgelost mysterie voor de wetenschappelijk gemeenschap.

Bij de meeste gevallen van wiegendood is er geen verklaarbare oorzaak, zelfs na een lijkschouwing. Sommige wetenschappers geloven, na aanleiding van theorieën, dat bepaalde elementen wiegendood kunnen veroorzaken.

De meeste complexe theorie is dat wiegendood voor kan komen door een afwijking in het micro-ontwakingssysteem van de baby. Andere specialisten denken echter dat het te maken heeft met verstikking veroorzaakt door externe elementen zoals op de buik slapen.

Baby slaapt met haar gezicht opzij

Wiegendood doordat de baby op zijn buik draait?

Kinderen onder vier maanden moeten ‘s nachts in de gaten gehouden worden om deze ongewenste gebeurtenis te voorkomen. Ouders moeten ‘s nachts hun baby in de gaten houden, ook wanneer hij of zij niet huilt.

De kwetsbaarste populatie van de wiegendood zijn baby’s jonger dan vier maanden. Maar aan ouders wordt geadviseerd om de slaaphouding van hun baby in de gaten te houden tot ze 12 maanden oud zijn.

Je kan ze ‘s nachts controleren om zeker te weten dat alles oké is.

Samen slapen en andere slaapgewoontes

Mensen die voorstander zijn van samen slapen beweren dat actief toezicht één van de voordelen is van deze gewoonte. Zoals we eerder gezegd hebben zijn nachtelijke check-ups de beste strategie voor ouders om wiegendood te vermijden.

Als je baby zich op zijn buik draait tijdens het slapen kan je de slaaphouding van je baby het beste om de zoveel tijd veranderen. Op deze manier vermijd je het aanleren van gevaarlijke en oncomfortabele slaaphoudingen.

Wanneer je kind met zijn gezicht naar beneden slaapt moet je zijn houding aanpassen. Het veiligste alternatief is hem de gewoonte te leren om met zijn gezicht omhoog te slapen.

Sommige ouders hebben de voorkeur om hun kind met gezicht naar beneden te laten slapen. Zij geloven dat de baby dan beter slaapt. Dit wordt echter niet aanbevolen in de eerste maanden van zijn of haar leven.

Een andere goede optie is het plaatsen van het gezicht naar de zijkant. Als je dit alternatief toepast is het een goed idee om de positie van je baby steeds te veranderen om nekpijn te voorkomen. De foetushouding is één van de meest aanbevolen houdingen voor het slapen.

Het is ook belangrijk om de vorming van je baby’s hoofd de eerste drie maanden in de gaten te houden. De kans op positionele plagiocefalie wordt vergroot als ze voor lange periode op hun achterhoofd liggen.

Baby slaapt op zijn rug

Belangrijke maatregelen om de wiegendood te voorkomen

  • Ouders kunnen het matras verhogen naar een hoek van 45-graden als de baby veel last heeft van reflux.
  • Bedek je baby niet met dekens en zorg ervoor dat hij zich niet per ongeluk kan bedekken tijdens het slapen.
  • Houd speelgoed en andere objecten uit hun ledikantje. Speelgoed kan leiden tot verstikking: je kan ze beter uit het ledikantje halen wanneer de baby gaat slapen.
  • Overtollige kleding en verhoging van temperatuur kan gevaarlijk zijn. Zorg ervoor dat ze comfortabel gekleed zijn wanneer ze naar bed gaan.
  • Vermijd het bewaren van giftige substanties in de kamer, zoals verf en plaagvergiftiging.

De gewoonte creëren van met gezicht naar boven of de zijkant slapen is een goed alternatief.

Na het eerste jaar hebben kinderen meer controle over hun bewegingen tijdens het slapen. Ze zullen tijdens het slapen zoeken naar de beste slaaphoudingen.

Het kan nooit kwaad om zeker te weten dat je kind het goed maakt tijdens het slapen. Een beweging of geluid is genoeg om te weten dat alles oké is.

Deze maatregelen zijn erg belangrijk om ervoor te zorgen dat onze pasgeborenen veilig zijn tijdens hun eerste maanden. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.