Wat is positionele plagiocefalie?

Wat is positionele plagiocefalie?

Laatste update: 18 juni, 2018

Een tiende van de baby’s heeft last van positionele plagiocefalie. Wat houdt deze term in?

Het goede nieuws is dat het kan worden voorkomen met goede gewoonten en het is ook behandelbaar.

Positionele plagiocefalie is een vervorming van de schedel van de baby die optreedt als gevolg van externe druk. Het bestaat uit een lichte deuk in de achterkant van het hoofd. Het wordt ook wel afgeplat hoofd genoemd.

Een afgeplat hoofd kan ook aan de zijkanten of rond het pariëtale gebied voorkomen.

Door deze aandoening bevelen kinderartsen specifieke posities aan voor de baby om in te slapen.

Vroeger werd geadviseerd om baby’s op hun buik te laten slapen. Deze positie wordt echter in verband gebracht met gevallen van wiegendood.

Dit is de reden waarom specialisten aanbevelen om pasgeborenen op hun rug te laten slapen.

Deze aandoening levert eigenlijk geen risico’s op, maar sommige mensen schrijven onterecht een slechte ontwikkeling toe aan een afgeplat hoofd. 

Een duidelijke en tijdige diagnose kan het effect van een afgeplat hoofd ongedaan maken. De behandeling is ook niet-invasief.

Hoe ontstaat positionele plagiocefalie?

Er zijn drie veel voorkomende oorzaken van een afgeplat hoofd en ze hebben allemaal te maken met externe omstandigheden: daarom is het ook geen aangeboren ziekte.

  • Statische houding. In de eerste maanden na de geboorte is de mobiliteit van de baby beperkt. Dit zorgt ervoor dat het kind langere tijd in dezelfde positie blijft, tenzij iemand anders ingrijpt.

Een baby langdurig in dezelfde positie laten liggen ​​kan een afgeplat hoofd veroorzaken. Hetzelfde kan ook gebeuren in zijn kinderwagen.

In dit geval wordt een afgeplat hoofd dus veroorzaakt door de druk die het basisoppervlak uitoefent op het hoofd van het kind.

Baby op een weegschaal met meetlint om het hoofd
  • Druk van de baarmoeder. Er zijn gevallen van een afgeplat hoofd die optreden bij baby’s die in kleine baarmoeders zaten of bij baby’s die deel uitmaakten van een meerlingzwangerschap. Het komt ook voor bij baby’s met spiertorticollis vanwege een gebrek aan ruimte.

De oorzaak van deze afwijking kan te wijten zijn aan het feit dat de baarmoeder enige vervorming of problemen met het vruchtwater heeft. Het kan ook voorkomen als de baby te veel groeit voor de ruimte die hij heeft.

  • Geboorte met behulp van instrumenten. Sommige baby’s vertonen een afgeplat hoofd na een geboorte waarbij een verlostang of zuignap werden gebruikt. In sommige gevallen kunnen deze instrumenten misvormingen veroorzaken.

Een andere oorzaak van een afgeplat hoofd is een vroeggeboorte. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de schedel van de baby nog niet volledig is ontwikkeld.

Positionele plagiocefalie is een lichte deuk in de achterkant van het hoofd: het kan ook voorkomen aan de zijkanten of rond het pariëtale gebied.

Hoe bevestig je de aanwezigheid van positionele plagiocefalie?

Ongeveer 10% van de pasgeborenen lijdt aan een afgeplat hoofd. De onmiddellijke gevolgen van deze aandoening zijn puur esthetisch.

De meeste specialisten staan ​​er echter op om neurologische problemen die verband houden met deze vervorming uit te sluiten.

De belangrijkste methode voor het diagnosticeren van een afgeplat hoofd is observatie.

Tijdens je periodieke controle met de kinderarts, moeten zij het hoofd van de baby meten en dit vanuit alle hoeken bekijken.

Een afgeplat hoofd presenteert zich als een duidelijke deuk aan de achterkant of zijkanten van het hoofd.

Een andere manier om deze conditie te bevestigen, is door het aanraken met de “vinger, hand, duim” -meting. Heel voorzichtig zou de volwassene hun pink achter elk van de oren van de baby moeten plaatsen.

De palm moet op de zijkant rusten en de duim moet op de bovenkant samenkomen en een perfecte halve cirkel vormen.

Slapende baby in blauw wit gestreept pak

Hoe voorkom je positionele plagiocefalie?

Er zijn bepaalde gezonde gewoonten die ouders kunnen toepassen bij het verzorgen van hun baby om deze aandoening te voorkomen. Hier zijn een paar suggesties:

  • Constante positiewijzigingen. Je kunt de baby tijdens het slapen van de ene naar de andere kant verplaatsen om daarmee te voorkomen dat hij steeds in dezelfde houding ligt.
  • Plaats de baby op zijn buik als hij wakker is. Deze positie wordt aanbevolen nadat de baby de leeftijd van drie maanden heeft bereikt.
  • Gebruik speciale kussens. Er zijn ook enkele speciale kussens met een gleuf die het hoofd van de baby ondersteunt.
  • Pak de baby op. De meest effectieve manier om deze aandoening te voorkomen, is door je baby in je armen te nemen. Je kunt speciale hulpmiddelen gebruiken zoals een kangoeroezak of dragers.

Om een afgeplat hoofd te behandelen, bevelen artsen fysiotherapeutische oefeningen aan. Ouders kunnen na de diagnose ook een grote hulp zijn voor hun kinderen.

In meer ernstige gevallen wordt het gebruik van een speciale helm geadviseerd. De helm heeft een ruimte in het gebied waar het probleem zich bevindt. De baby moet de helm gedurende 4 maanden de hele dag dragen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.