Kinderen die te veel praten in de klas

Als je kinderen te veel praten tijdens de les, dan moet je weten dat het mogelijk is om dit gedrag te corrigeren. In dit artikel geven we je enkele tips om dit te bereiken. Let op!
Kinderen die te veel praten in de klas
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 03 april, 2019

Kinderen die te veel praten in de klas, kunnen last hebben van aandachtsproblemen. Dit kan een negatieve invloed hebben op hun cijfers op school.

Aan de ene kant laat dit gedrag zien dat kinderen veel vriendschappen hebben en goed met elkaar omgaan. Aan de andere kant is het tijdens de les geen goed moment om dat te bewijzen.

Deze situaties zijn vooral voor ouders moeilijk. Ze zijn niet in de klas om het gedrag van hun kinderen te reguleren en te beheersen.

Het belangrijkste is om een manier te vinden om je kinderen te motiveren. Help ze te begrijpen hoe belangrijk het is om op school op te letten.

Als je wilt dat je kinderen hun houding veranderen, ga dan met ze praten. Vraag ze waarom ze zo snel afgeleid zijn. Probeer ze ook te motiveren om de lessen van de leraar te volgen en met praten te wachten tot de pauze.

Zodra je ze laat uiten hoe ze zich voelen zonder ze te onderbreken, moedig ze dan aan om te werken aan hun gedrag op school.

Achterhaal de oorzaak van praten in de klas

Om bepaald gedrag te corrigeren, moet je de oorzaak van het probleem vinden. Dit kan onder andere te wijten zijn aan:

  • Het gevoel hebben dat het de enige keer is dat ze aandacht krijgen, hetzij van de leraar of van klasgenoten.
  • Zich vervelen met het lesmateriaal en iets meer uitdagend nodig hebben.
  • Moeite hebben met het begrijpen van het lesmateriaal op school.
  • Ze hebben een spraakzame vriend naast zich zitten.
  • Regelmatig pauzes nodig hebben om te kunnen bewegen.
  • Geen interesse hebben in het volgen van de instructies van de leraar.
  • De leraar legt de concepten niet op de juiste manier uit.
  • Ze zijn nieuw op school en zijn overweldigd door de nieuwe situatie.

Oefen thuis met je kind

Meisje zit lachend in de klas

Als je wilt dat je kind zijn gedrag op school verbetert, dan is het belangrijk om thuis te oefenen. In feite kun je thuis gewoontes oefenen om hem te leren wachten en te luisteren. Hierdoor zal hij meer kansen hebben om te oefenen met het beheersen van zijn impulsen.

Stop je kind bijvoorbeeld met het onderbreken van gesprekken. Als je kind te veel praat, herinner hem er dan aan dat het niet zijn beurt is om te praten. Bovendien moet je hem misschien zeggen dat hij moet kalmeren en zichzelf moet beheersen. Doe dit op een natuurlijke en respectvolle manier, niet alsof je hem straft.

Je kunt ook spellen spelen waarbij je beurten moet nemen. Bordspellen zijn bijvoorbeeld een leuke en ideale activiteit om te leren hoe je iets om de beurt doet. Zo niet, dan kun je je eigen spreek- en luister spelletjes maken. Je kunt om de beurt verhalen vertellen.

Wat te doen met kinderen die te veel praten in de klas

Als je merkt dat je kind afgeleid is of aandachtsproblemen op school heeft, dan is het misschien tijd om er thuis aan te werken. Hier zijn enkele tips:

1. Zorg thuis voor een rustige omgeving

Onze eerste tip is dat je probeert niet tegen je kind te schreeuwen of boos te worden. Thuis een rustige omgeving hebben, helpt om afleidingen te minimaliseren.

2. Beperk thuis afleiding

Om kinderen te helpen niet afgeleid te worden, raden we aan om de hoeveelheid tijd die ze op een scherm doorbrengen te beperken. Het kan hun concentratievermogen namelijk beïnvloeden.

Houd ook toezicht op de hoeveelheid tijd die ze besteden aan videogames of elektronische apparaten. Dit zal ze helpen om zich in de klas beter te concentreren.

Als je het gedrag van kinderen die te veel praten in de klas wilt veranderen, dan kun je het beste een gesprek voeren. Zorg ervoor dat het constructief is en dat je weet waarom ze zo snel worden afgeleid.

3. Gezichts- en gehoorproblemen kunnen een oorzaak zijn van te veel praten in de klas

Als je kind op school problemen begint te krijgen, ga dan met hem naar de dokter voor een oog en gehoortest. Soms kunnen de aandachtsproblemen van het kind te wijten zijn aan problemen met horen of zien.

4. Blijf positief tegenover je kind

Als het mogelijk is, raden we aan om geen ruzie te maken waar je kinderen bij zijn. Deze ruzies hebben een grote impact op ze en maken het moeilijk om zich op school te concentreren.

Het is ook belangrijk dat je positieve momenten en ervaringen met je kind deelt. Dit voorkomt bronnen van angst en dus afleiding.

5. Breng tijd met je kind door

Gezin speelt een spel aan tafel

Het is noodzakelijk om elke dag tijd met je kinderen door te brengen en samen activiteiten te ondernemen. Lees bijvoorbeeld een verhaal, speel een bordspel of ga samen verven. Dit zal ze helpen om hun interesses te ontwikkelen en te oefenen om zich op één activiteit te concentreren.

6. Regels thuis handhaven

Je moet thuis regels opleggen zodat je kind geen aandachtsproblemen heeft. Zowel de ouders als het kind moeten deze regels respecteren. Ouders moeten overeenstemming bereiken over regels die hun kind betreffen en elkaar ondersteunen. Op dezelfde golflengte zitten is cruciaal voor kinderen die moeite hebben zich te concentreren.

Onthoud tenslotte dat het mogelijk is om het gedrag te veranderen van kinderen die in de klas te veel praten. We raden je aan om geduldig te  zijn en de nodige tijd te besteden zodat je kind meer aandacht kan hebben. Het gaat zeker lukken!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.