Hoe je met verlatingsangst om moet gaan

Welke effecten kan verlatingsangst op ouders en kinderen hebben? Leer het te herkennen en ontdek hoe je dit kunt behandelen.
Hoe je met verlatingsangst om moet gaan
Marisol Rendón Manrique

Geschreven en geverifieerd door de leerkracht voorschoolse opvang Marisol Rendón Manrique.

Laatste update: 22 december, 2022

Het is normaal dat jonge kinderen verlatingsangst voelen wanneer ze bij hun ouders vandaan zijn. Het zijn tenslotte hun ouders die voor hen zorgen en ervoor zorgen dat ze zich kalm voelen. Hoe moet je dan met deze verlatingsangst omgaan?

Hoewel het erg emotioneel is om afscheid te nemen van je baby, is het normaal voor de ontwikkeling van kinderen. Dit gebeurt vanwege de sterke band die maandenlang tussen de baby en de moeder is opgebouwd.

Door goede strategieën te gebruiken, zal het achterlaten van je kind niet zo’n groot probleem zijn. Als de verlatingsangst echter toeneemt of lang aanhoudt, dan moet je professionele hulp zoeken. Op die manier kun je voorkomen dat het een ernstige aandoening wordt.

Hoe met verlatingsangst om te gaan

1. Oefen kleine scheidingen, eerst voor een korte tijd en korte afstanden

Plan kleine uitstapjes die je helpen om een korte tijd bij je kinderen weg te zijn. Laat ze in veilige handen achter. Geleidelijk zullen je kinderen zelfverzekerder worden, omdat ze weten dat je terug zult komen. Ze zullen weten dat zelfs als je afscheid neemt, ze je weer zullen zien.

2. Kies een goede tijd om te vertrekken

Zorg ervoor dat voordat je afscheid neemt, je kinderen goed gevoed zijn en voldoende hebben geslapen. Kinderen hebben namelijk meer last van verlatingsangst als ze moe of hongerig zijn.

3. Maak een kort afscheidsritueel om verlatingsangst te voorkomen

Moeder en kind knuffelen

Routines of rituelen die je als gezin maakt, zijn erg belangrijk voor kinderen. Zorg ervoor dat dit moment zo kort mogelijk is, zodat je kinderen geen tijd hebben om na te denken over angstig worden. Probeer ook snel uit het zicht te gaan. Vertel je kinderen dat je weggaat, dat je snel terug zult zijn en ga dan weg.

4. Zorg ervoor dat je kind een constante oppas heeft

Of het nu een kinderdagverblijf is of een oppas thuis, probeer deze mensen een tijdje in de buurt te houden. Op deze manier is er meer consistentie in het leven van je kinderen, zodat ze zich veiliger voelen.

5. Blijf op de hoogte van wat je kinderen op televisie zien

Veel dingen die kinderen op tv zien, kunnen hun angsten verergeren. Angst is een factor die de verlatingsangst drastisch verhoogt.

Door goede strategieën te gebruiken, zal het achterlaten van je kind niet zo’n groot probleem zijn. Als de verlatingsangst echter toeneemt of lang aanhoudt, dan moet je professionele hulp zoeken.

Symptomen van verlatingsangst

Met verlatingsangst omgaan
  • Angst dat er iets vreselijks zal gebeuren met degene van wie je houdt. Veel kinderen denken bijvoorbeeld dat hun ouders ziek worden of gewond raken als ze niet bij hen zijn.
  • Bezorgdheid over onvoorspelbare gebeurtenissen die tot permanente scheiding leiden. Kinderen met verlatingsangst maken zich zorgen over dingen als ontvoeringen, verlies en zelfs de dood.
  • Weigeren om naar school te gaan. Kinderen met verlatingsangst willen niet naar school. Ze zullen alles doen om te voorkomen dat ze het huis moeten verlaten.
  • Moeite met in slaap vallen. Veel kinderen die verlatingsangst hebben, lijden ook aan slapeloosheid. Ze hebben vaak nachtmerries en houden er niet van om ‘s nachts alleen te zijn.
  • Lichamelijk ongemak, zoals buikpijn en hoofdpijn. Een van de meest voorkomende symptomen van dit probleem is dat kinderen lichamelijke symptomen hebben.
  • Je vasthouden voordat je afscheid neemt. Deze gehechtheid, hetzij aan hun ouders of verzorgers, is tot op zekere hoogte normaal. Het stopt echter gezond te zijn wanneer het hen ervan weerhoudt dagelijkse activiteiten te doen en met hun vrienden te spelen.

Conclusie

Afscheid nemen hoeft niet altijd uit huilen en drama te bestaan. De bovengenoemde strategieën kunnen het jou en je kleintjes gemakkelijker maken.

Als je echter denkt dat de situatie uit de hand loopt, dan moet je beginnen na te denken of het verlatingsangst aan het worden is. Besteed aandacht aan de symptomen van je kind en handel onmiddellijk als je denkt dat je kind meer dan normaal lijdt. Ga vervolgens, indien nodig, naar een professional.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.