Kinderen hebben het recht om niet te kussen als ze dat niet willen

Kinderen hebben het recht om niet te kussen als ze dat niet willen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 juli, 2018

Als kinderen opgroeien dan leren ze te respecteren en grenzen te stellen. Dit omvat ook emotionele grenzen. Het is belangrijk dat kinderen leren dat ze het recht hebben om iemand niet te kussen als ze dat niet willen.

In veel culturen is het kussen op de wang een gebruikelijke manier van begroeten. Daarom dwingen sommige ouders hun kinderen om onder deze regel te socialiseren.

Voor jonge kinderen wordt kussen geassocieerd met genegenheid. Ze leren hun ouders een kus te geven als een spontane daad van liefde. Dit is volledig het tegenovergestelde voor een vreemdeling.

Voordat je een kind dwingt om een vreemdeling of zelfs een familielid te kussen, is het verstandig om te vragen of hij zich daar comfortabel bij voelt.

Volwassenen kiezen tussen een begroeting met een kus of met een handdruk. Hetzelfde zou moet gelden voor kinderen.

Ouders geloven ten onrechte dat hun kinderen onbeleefd zijn door niet te kussen. Maar er zijn andere manieren om goede manieren te tonen, zelfs voor kleintjes.

Het schudden van een hand of een schouderklopje vormen ook geaccepteerde begroetingen.

Kiezen om niet te kussen is meer dan een houding

Meisje met hoedje

Het is aan te raden dat alle ouders gesprekken voeren met hun kinderen over liefde en het tonen van goede manieren.

Genegenheid moet worden gegeven als een spontaan antwoord op een gevoel van liefde, terwijl omgangsvormen respect tonen voor andere mensen.

Hoewel een kind een volwassene met respect moet behandelen, is hij niet verplicht om genegenheid te tonen als hij dat niet wil.

Manieren en genegenheid zouden niet noodzakelijkerwijs in gelijke delen naast elkaar moeten bestaan. Minderjarigen mogen niet gedwongen worden om kussen of knuffels te geven zonder hun toestemming. Dit is misschien de manier waarop ze hun grenzen met vreemden stellen.

Sommige specialisten zijn van mening dat de verplichting om te kussen kinderen kwetsbaar kan maken.

De meesten nemen een meegaande houding aan met betrekking tot affectie en omgangsvormen. Deze houding stelt het kind bloot aan mogelijk misbruik of intimidatie.

Over het algemeen komt kindermishandeling voor door mensen uit de omgeving van het kind. Dit kan een gevolg zijn van de meegaandheid van de minderjarige, omdat hij ‘genegenheid’ toont. Omdat ze genegenheid moeten geven, kunnen ze geen nee zeggen tegen lichamelijk contact.

Kussen en gehoorzaamheid

Vrouw kust een kind

Verplichting wordt ook geassocieerd met de term gehoorzaamheid. In de samenleving, is het concept van gehoorzaamheid gerelateerd aan dat het kind doet wat zijn ouders hem vertellen om te doen. Ongeacht of ze gelijk hebben of niet.

Nogmaals, deze situatie brengt het kind in een toestand van onderdanigheid of kwetsbaarheid. Alvorens te leren gehoorzaam te zijn, moeten kinderen leren om hun eigen normen te hebben en om selectief te leren zijn.

Waarom moet het besluit van een kind besluit om niet te kussen worden gerespecteerd?

Eerst wordt het kind geleerd dat hij zijn eigen lichaam bezit. Hij zal kunnen beslissen wanneer en met wie er fysiek contact is en om te differentiëren tussen genegenheid en respect.

De beslissingen die het kind neemt over zijn lichaam, maken hem minder kwetsbaar voor intimidatie.

Dit geldt ook voor pest-situaties. Zelfgenoegzaamheid leidt het kind om spot te aanvaarden om in een sociale groep te passen.

Door kinderen te leren zelf beslissingen te nemen, krijgen ze meer zelfvertrouwen.

Een kind dat zijn eigen normen ontwikkelt, wordt een zelfverzekerde volwassene. De rol van de ouders is om hen te begeleiden in dit proces.

Jongetje wordt gekust

Op dezelfde manier leert het kind de persoonlijke ruimte van een persoon te respecteren. Niet alle volwassenen reageren op dezelfde manier op een kind. Sommige voelen zich geïntimideerd door de aanwezigheid van kinderen.

Forceer kinderen niet om een vreemde te kussen. Het kan hen bevrijden van ongemakkelijke situaties, zoals afwijzing.

Een andere factor om te overwegen voor kleintjes is die van verwarring. Kinderen op jongere leeftijd zijn impulsiever. Dit kan ertoe leiden dat ze iedereen willen kussen. Op deze manier worden ze meer blootgesteld aan situaties van mogelijk misbruik of afwijzing.

Ten slotte kan het een gezondheidsprobleem zijn. Kinderen dwingen om te kussen, kan hen blootstellen aan virale infecties of ziekten door contact. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.