Het hebben van een broer of zus met speciale behoeftes
Het hebben van een broer of zus met speciale behoeftes hoeft het dagelijkse leven van een gezin niet volledig te beïnvloeden. De routines moeten echter wel iets aangepast of vernieuwd worden. Dit is waarom je misschien wat gevoelens hebt die je niet zo goed kunt begrijpen.
Hoe zou je je kunnen voelen?
Je zult misschien veel zorgen en frustraties hebben wanneer je een broer of zus met speciale behoeftes hebt. Je zult deze dingen misschien ook wel herkennen:
Angst en ongerustheid
Het kan moeilijk zijn om te begrijpen waarom je broer of zus anders is. Dat is normaal. Je moet begrijpen dat het niet slecht is om anders te zijn; iedereen is speciaal op zijn eigen manier.
Ook kun je bang zijn voor wat er met je broer of zus gaat gebeuren in de toekomst. Je kunt je zelfs elke dag zorgen maken dat je broer of zus gezondheidsproblemen heeft waardoor hij of zij naar het ziekenhuis moet.
Schuldgevoelens
Je denkt misschien dat jij verantwoordelijk bent voor de gezondheid van je broer of zus. Dit gevoel kan beginnen tijdens de jeugd of later wanneer je volwassen bent. Het komt vooral voor wanneer je uit huis gaat en je ouders alleen voor hem of haar moeten zorgen.
Het is normaal dat je je eigen leven leidt en onafhankelijk wordt. Dit betekent niet dat je minder van je broer of zus houdt of dat je een slechte broer of zus bent. Steun je broer of zus altijd en help hem of haar wanneer mogelijk.
Een gevoel van isolatie, verlies en eenzaamheid
Deze gevoelens kunnen verschijnen wanneer je verlangt naar de aandacht van je ouders, omdat ze altijd zo veel tijd spenderen met je broer of zus die speciale behoeftes heeft.
Het is belangrijk om balans te vinden zodat je ook eens wat tijd alleen met hen kunt spenderen. Elk kind is uniek en heeft tijd en aandacht van zijn of haar ouders nodig.
Schaamte
Je hebt misschien het gevoel dat jouw familie anders is dan die van anderen, omdat je andere activiteiten doet en andere routines hebt. Er zijn echter geen twee families hetzelfde! Schaam je niet voor je familie, ze zijn het meest waardevolle dat je hebt.
Dit is ook het geval wanneer je het gevoel hebt dat je in een ongemakkelijke situatie bent wanneer je een vraag van je klasgenoten moet beantwoorden over je broer of zus. Praat er gewoon normaal over.
Vroege volwassenheid
Je zult misschien het gevoel hebben dat je geforceerd wordt om sneller volwassen te wordendan anderen door wat je in je dagelijkse leven thuis meemaakt. Misschien is één van je ouders vaak niet thuis. Veel bezoeken aan het ziekenhuis of veel ervaringen vol spanning en zorgen zullen ervoor zorgen dat je je toekomst met meer perspectief ziet en dat je beter om kunt gaan met tegenslagen.
Mijn broer of zus heeft speciale behoeftes. Wat kan ik doen?
De volgende tips zullen je helpen om op positieve manier met deze situatie om te gaan.
De rol van je ouders
Over het algemeen zijn ouders constant bezig met hun kind met speciale behoeftes, waardoor het kan lijken alsof ze geen aandacht willen geven aan hun andere kinderen.
Je kunt gebruik maken van de mogelijkheden om tijd met je ouders te spenderen, zelfs wanneer deze maar van korte duur zijn. Begrijp dat dit komt door de situatie – ze doen het niet expres. Je zult dit in de toekomst beter begrijpen.
Communicatie: een positief aspect
Praat met je ouders of een andere volwassene die je vertrouwt over je thuissituatie en hoe het jou beïnvloedt. Vertel ze over je twijfels, angsten en gevoelens. Dit zal er namelijk voor zorgen dat je je beter zult voelen. Daarnaast zullen ze weten hoe ze je moeten steunen en kun je samen tot een oplossing komen.
Leer over de aandoening
Wanneer je alles weet over de aandoening van je broer of zus, zal je hem of haar beter begrijpen. Daarnaast kun je je dan ook makkelijker in zijn of haar schoenen verplaatsen. Naarmate je ouder wordt zal je ze steeds meer kunnen helpen.
Spendeer qualitytime met je broer of zus met speciale behoeftes
Je zal merken dat dit een perfecte kans is om een betere band te krijgen met je gezin. Hoewel je misschien niet gelijk een band kan krijgen met je broer of zus, zal het feit dat je aanwezig bent ze beter laten voelen.
Let op keuzes die invloed hebben op je broer of zus met speciale behoeftes
Als je meehelpt bij het maken van keuzes over je broer of zus, zul je alert en bezig blijven waardoor je je gewaardeerd voelt. Je zult zien dat je een bijdrage levert aan het welzijn van je broer of zus.
Positieve aspecten van het hebben van een broer of zus met speciale behoeftes
Uit een paar onderzoeken van psychologen blijkt dat kinderen met een broer of zus met speciale behoeftes zich niet minder goed aan kunnen passen. Het is in feite juist het tegenovergestelde. Mensen hebben veel waardevolle ervaringen wanneer ze opgroeien met een broer of zus met speciale behoeftes.
Het heeft misschien zelfs de hele familie dichter bij elkaar gebracht en ervoor gezorgd dat de gezinsleden verschillende speciale kwaliteiten ontwikkeld hebben, zoals empathie, de luistervaardigheid en een vroege volwassenheid.
Dus als je een een broer of zus hebt met special behoeftes is het belangrijk dat je een positieve houding houdt. Realiseer je dat het geen probleem hoeft te zijn, ondanks de moeilijkheden die je misschien zult ervaren. Elk persoon is anders!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Niños con necesidades especiales. Kidshealth.org. 2018. https://kidshealth.org/es/kids/special-needs-esp.html
- López, S. I. M., & Valenzuela, B. G. E. (2015). Niños y adolescentes con necesidades educativas especiales. Revista Médica Clínica Las Condes, 26(1), 42-51. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0716864015000085
- Flores, J. C., Carrillo, D., Karzulovic, L., Cerda, J., Araya, G., Matus, M. S., … & Vargas, N. A. (2012). Niños y adolescentes con necesidades especiales de atención en salud: prevalencia hospitalaria y riesgos asociados. Revista médica de Chile, 140(4), 458-465. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0034-98872012000400006&script=sci_arttext&tlng=n
- Sabeh, E. N. (2002). El autoconcepto en niños con necesidades educativas especiales. Revista española de pedagogía, 559-572. https://www.jstor.org/stable/23764657?seq=1