Hoe krijg je een betere band met je tiener

De puberteit is een fase die erg moeilijk kan zijn voor de relatie tussen de ouder en het kind. Het wordt aanbevolen om te blijven communiceren zodat je conflicten kunt oplossen. Geduld en begrip van de ouders is erg belangrijk. 
Hoe krijg je een betere band met je tiener
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 15 juli, 2019

Wanneer kinderen in de puberteit komen kunnen er wat communicatieproblemen ontstaan. Hoewel we erg veel van onze kinderen houden, zorgen de verschillen tussen generaties ervoor dat de afstand tussen ons en onze kinderen groter wordt. Het kan je gaan opvallen dat je jezelf constant afvraagt hoe je een betere band met je tiener krijgt.

Tips om een betere band te krijgen met je tiener

De puberteit is een belangrijke, maar complexe fase in iedereen zijn leven. Pubers moeten dealen met veel factoren, zoals bijvoorbeeld:

Niks bereidt ons hierop voor. De steun van ouders en openheid in de familie zijn essentiële aspecten van een gezonde puberteit. Hieronder zullen we daarom je drie tips geven waarmee je een betere band kunt krijgen met je puber.

1. Begrijp en oordeel niet: onthoud dat we allemaal pubers zijn geweest

De jongeren van tegenwoordig worden geboren met technologie om hen heen en die is verweven in hun identiteit en de manier waarop ze de wereld zien. Daarom hebben ze hun eigen taal en gedragen ze zich anders dan wij. Als gevolg kunnen hun woordgebruik, voorkeuren en ideologieën vreemd zijn voor ons.

We moeten echter nooit vergeten dat wij ook ooit tieners zijn geweest. Wij hebben vroeger ook het gevoel gehad dat we niet begrepen werden door de maatschappij. Het beste wat je kunt doen is om niet terug te vallen op vooroordelen en stereotypes en te focussen op het begrijpen van de wereld van jonge mensen.

Gelukkig kunnen het internet en sociale media ouders helpen met het begrijpen van de taal van pubers en de manier waarop ze denken. Je moet echter ook tijd met je kinderen spenderen om te weten:

  • wat ze voelen
  • wat hun behoeftes en verwachtingen zijn
  • waar ze bang voor zijn

Stimuleer eerlijkheid zodat je van je huis een omgeving kunt maken waarin tieners het gevoel hebben dat ze de kans hebben om iets te vertellen. Ze moeten ook leren om niet te impulsief te zijn en zich te ontspannen zodat ze kunnen praten en luisteren.

De beste manier om een betere band met je tiener te krijgen is door te laten zien dat je er voor hem of haar bent wanneer hij of zij je nodig heeft. Oordeel niet en geef geen kritiek. Luister simpelweg naar ze en praat oprecht met ze op een hulpvolle manier.

Moeder en dochter

2. Geef ze de kans om hun eigen fouten te maken

Ja, als ouder willen we er alles aan doen om onze kinderen te beschermen en het beste te geven. We moeten echter ook begrijpen dat ze hun eigen keuzes en fouten moeten kunnen maken wanneer ze ouder worden. Het is een deel van het leven en leren, of je het nou leuk vindt of niet.

Een fout die ouders vaak maken is dat ze te beschermend zijn naar hun kinderen toe. Dit schaadt de band met hun kinderen enorm. Natuurlijk hoef je niet alleen maar toegeeflijk te zijn of de symptomen van hun problemen te negeren.

We moeten onthouden dat tieners in de puberteit graag hun eigen stappen willen zetten. Als we ze tegen proberen te houden of ze de kans om de wereld te ontdekken afnemen, creëren we een barrière in onze relatie. Als gevolg kunnen we niet goed met ze communiceren.

Natuurlijk moeten we ze advies geven en ze helpen bij het leren van het belang van bewust zijn, om voor zichzelf te zorgen en bij het uitkiezen van de juiste vrienden.

We moeten echter ook leren om hun privacy te respecteren en te begrijpen dat ze individuen in opleiding zijn die hun horizon moeten verbreden om hun geest te verruimen.

“Het beste wat je kunt doen is om niet terug te vallen op vooroordelen en stereotypes en te focussen op het begrijpen van de wereld van jonge mensen. We moeten tijd met ze spenderen om erachter te komen wat ze voelen en wat hun behoeften, angsten en verwachtingen zijn.”

3. Sta ze toe om jou wat te leren om een betere band te krijgen

Helaas geloven veel mensen nog steeds dat alleen de oudste en meest ervaren mensen anderen iets kunnen leren. In de realiteit kunnen we altijd iets waardevols leren van iedereen die we ontmoeten. We moeten er echter wel open voor staan.

Natuurlijk hebben tieners nog niet veel levenservaring. Dit betekent echter niet dat ze je niks kunnen leren. Als je ze de mogelijkheid geeft om zichzelf te uiten, zullen tieners je hun bewonderenswaardige intelligentie en sensitiviteit laten zien.

Vader en zoon

Je kind kan je beter dan ieder ander vertellen hoe je zijn behoeften, angsten en verwachtingen kunt begrijpen. Dit is belangrijk om een betere band met je tiener te krijgen en de communicatie te verbeteren.

Het is erg belangrijk om kinderen je iets te laten leren, ondanks de stereotypes van de maatschappij. Daarnaast helpen tieners mee aan de snelle verandering van de wereld. Je tiener weet waarschijnlijk erg veel over de nieuwe technologieën en trends van dit digitale tijdperk.

Naast het moderniseren en updaten zal deze uitwisseling ervoor zorgen dat je kwaliteitsmomenten met je kinderen kunt spenderen en zo een betere band kunt krijgen. Met de bovenstaande richtlijnen kun je goede strategieën vormen die je ongetwijfeld goede resultaten zullen geven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.