5 tips om goede manieren te leren aan kinderen

Als moeder willen we dat onze kinderen beleefd zijn en goede manieren hebben. In onderstaand artikel leggen we je uit wat je kan doen om dat werkelijkheid te laten worden. Let goed op!
5 tips om goede manieren te leren aan kinderen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 12 november, 2018

Kinderen leren om beleefd te zijn is een zeer belangrijke verantwoordelijkheid voor ouders. Een manier voor kinderen om positieve eigenschappen te verwerven is ze goede manieren te leren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan beleefdheid en empathie tegenover anderen.

Goede manieren bevorderen ook de eigenwaarde van kinderen en waardering voor hun omgeving. Ouders zouden van jongs af goede manieren moeten bijbrengen als deel van een dagelijks leerproces.

In onze technologische maatschappij van nu is het belangrijker dan ooit om kinderen goede manieren te leren. Eén van de belangrijkste is ongetwijfeld het aanleren van sociale vaardigheden.

Kinderen moeten leren hoe ze beleefd, respectvol en attent met anderen moeten omgaan.

5 tips om goede manieren te leren aan kinderen

Ouders zouden onderstaande tips in acht moeten nemen bij het aanleren van goede manieren.

1. Wees een voorbeeld van goed gedrag

Het eerste essentiële advies om goede manieren te leren, is zelf een goed voorbeeld te zijn. Kinderen zijn geneigd om het voorbeeld te volgen van hun rolmodellen dus wees een goed voorbeeld.

Praat vriendelijk in de omgang met je kinderen en anderen. Als je aan je kinderen vraagt om iets te doen, doe dit dan zonder dreigementen.

Het is niet altijd makkelijk om je geduld te bewaren. Toch is het jouw verantwoordelijkheid als volwassene om het juiste gedrag te vertonen.

Belangrijk om goede manieren te leren

2. Gevoeligheid

Goede manieren ontstaan vanuit respect voor elkaar. De weg naar respect is, in essentie, gevoeligheid. Als je je kinderen aanleert om gevoelig en attent voor anderen te zijn, dan geef je hen een prachtig geschenk mee.

De kern om goede manieren te leren, is respect voor anderen. De kern van respect is dan weer gevoeligheid. Gevoeligheid is één van de meest waardevolle kwaliteiten om je kinderen van jongs af bij te brengen. Een gevoelig kind zal rekening houden met andermans gevoelens en zo een welgemanierd persoon worden.

“Opvoeding is je beste vriend. Een goed opgevoed persoon wordt overal gerespecteerd. Opvoeding gaat boven schoonheid en jeugd.” 

– Chanakya –

3. ‘Alsjeblieft’ en ‘dankjewel’

Het fundament om goede manieren aan te leren is om je kinderen ‘alsjeblieft’ en ‘dankjewel’ te leren zeggen. Deze woorden zijn de bouwstenen voor goede manieren. Als kinderen opgroeien, moedig ze dan aan om bedankbriefjes te schrijven – liefst van al met de hand.

Het spreekt voor zich dat kinderen dankjewel zouden moeten zeggen als ze een geschenk ontvangen. We moeten hen ook leren om beleefd te zijn en diegenen te bedanken die hen helpen en bedienen. 

Dit zijn onder meer:

  • kelners en serveersters
  • kassières
  • bestuurders
  • et cetera

Het houdt ook in om familieleden te bedanken die voor hen op dingen doen, al dan niet op regelmatige basis.

4. Wachten op je beurt om te praten

Leer je kinderen om een gesprek niet te onderbreken, maar dat ze moeten wachten op hun beurt. Dit is een veelvoorkomend probleem, vooral bij kinderen. Het gebeurt omdat ze zichzelf willen uitdrukken zodra er iets in hun hoofd opkomt.

Kinderen zijn van nature egocentrisch en moeten eraan herinnerd worden een ander niet te onderbreken. Leer hen om te wachten met praten tot de andere persoon is uitgepraat.

Om je kinderen deze vaardigheid aan te leren, kun je een visueel hulpmiddel gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld een knuffeldier of toverstok gebruiken om aan te geven wanneer het iemands beurt is.

Goede manieren leren aan je kinderen

5. Wees niet te streng bij het aanleren van manieren

Taal is een vaardigheid waarvan genoten moet worden, maar niet onder dwang. Natuurlijk is het goed om je kind er af en toe aan te herinneren om ‘alsjeblieft’ te zeggen. Probeer echter wel te vermijden om te streng of aanmatigend te zijn.

Je moet in feite zelfs voorzichtig zijn. Kinderen kunnen deze woorden snel zat zijn voor ze zelfs de betekenis er van kennen. Houd je aan een lichte aanmaning af en toe en nogmaals: wees zelf het voorbeeld. Dit werkt veel efficiënter dan aanhoudend zeuren.

Maak van het woord ‘alsjeblieft’ geen voorwaarde om aan de verzoeken van je kind te voldoen. ‘Alsjeblieft’ zeggen is geen magisch woord om te krijgen wat je wilt. Het is gewoon een belangrijk onderdeel van beleefdheid. 

Zo kun je op een natuurlijke, doeltreffende manier deze woorden in de woordenschat van je kind invoeren. Je geeft namelijk niet de indruk dat het gebruik ervan je kind recht geeft op een beloning.

Ten slotte willen we benadrukken dat je veel geduld moet hebben om kinderen te leren om beleefd te zijn. Dit is iets waar je ongetwijfeld iedere dag aan zult moeten werken om resultaten te behalen.

Niettemin zijn we er zeker van dat je het er zeker voor over hebt! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.