Geestelijke mishandeling bij kinderen en de gevolgen

Geestelijke mishandeling bij kinderen veroorzaakt vertragingen in de ontwikkeling van hun hersenfuncties, evenals meerdere sociale ontwikkelingsproblemen. Ontdek in dit artikel waarom het zo belangrijk is om deze schadelijke relaties met kleintjes te herstellen.
Geestelijke mishandeling bij kinderen en de gevolgen
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Naí Botello

Laatste update: 27 december, 2022

Geestelijke mishandeling bij kinderen kan worden veroorzaakt wanneer ouders of verzorgers dingen doen die stress, angst of gevoelens van verlatenheid veroorzaken. Dit alles heeft een negatieve invloed op hun emotionele welzijn.

Vaak veroorzaakt geestelijke mishandeling bij kinderen ernstige gevolgen, die de ontwikkeling van meerdere vaardigheden beïnvloeden. Vandaar dat alle landen in de wereld wetten hebben die gericht zijn op de bescherming van kinderen en daarmee proberen om hun veiligheid en welzijn te garanderen.

Als ouders moet je altijd alert zijn op de signalen die kinderen laten zien en wat hun reactie op sociale interactie is, zowel op school als thuis.

Het is essentieel om elke vorm van geestelijke mishandeling te voorkomen die hun integrale ontwikkeling als individu zou kunnen beïnvloeden.

Geestelijke mishandeling bij kinderen en de gevolgen

Geestelijke mishandeling bij kinderen wordt gezien als een wrede daad die gedaan wordt door ouders of naasten van een kind. Op deze manier wekken ze gevoelens op van verlatenheid, angst, schaamte, discriminatie, vernedering en spot.

Dit wordt concreet gemaakt door beledigingen, geschreeuw en mishandeling. Het kan ook zijn door het weglaten van goede manieren om zich tegenover kinderen te gedragen.

Een van de meest verwoestende aspecten van geestelijke mishandeling bij kinderen is dat dit type huiselijk geweld, in de meeste gevallen, voorkomt als de herhaling van een patroon waarvan de ouders zelf het slachtoffer zijn geweest.

Geestelijke mishandeling bij kinderen valt echter niet volledig in de handen van ouders. Er zijn aanzienlijke gevallen van zogenaamd pesten op school in de leeftijd tussen de 8 en 12 jaar waarin kinderen melding maken van intimidatie door hun leeftijdsgenoten, zoals plagen en afwijzen.

Het is ook belangrijk om op te merken dat ouders zichzelf kunnen heropvoeden om de ketenen van mishandeling te doorbreken en de juiste manieren te leren om kinderen voor te lichten.

Dit is mogelijk met een correcte psychologische gids of door hulp te zoeken bij organisaties die werken met het welzijn van familiegroepen.

Jongen met de armen over elkaar geslagen

Manifestaties van geestelijke mishandeling bij kinderen

Geestelijke mishandeling bij kinderen kan op meerdere manieren zichtbaar zijn. Enkele van de meest voor de hand liggende manifestaties zijn:

  • Zich terugtrekken op school of weigeren lessen bij te wonen als de mishandeling van hun klasgenoten komt.
  • Slecht gedrag dat resulteert in rebellie, weigeren om aan hun verplichtingen te voldoen.
  • Driftbuien of woedeaanvallen hebben.
  • Uitdrukken dat ze niet van hun ouders houden of dat ze geen affectieve band met hen voelen.
  • Het manifesteren van angst wanneer ze volwassenen ontmoeten.
  • Overmatige verlegenheid.
  • Angst, nachtmerries of constant huilen.
  • Een overbezorgde houding aannemen met andere kinderen.
  • Buitensporig kinderachtig gedrag vertonen.

“Geestelijke mishandeling genereert ernstige gevolgen. De meeste van hen beïnvloeden de ontwikkeling van meerdere vaardigheden bij kinderen.”

Instrumenten om geestelijke mishandeling bij kinderen te bestrijden

Er zijn hele eenvoudige acties die kunnen dienen om geestelijke mishandeling bij kinderen te verminderen. Ze versterken ook hun emotionele toestand en zelfvertrouwen. De eerste tips zijn gericht op zelfevaluatie van de manieren waarop we met kinderen communiceren.

Het is belangrijk om rekening te houden met ons niveau van geduld als het gaat om kinderen dingen te leren en hoe de feedback in de communicatie is.

Het moet gebaseerd zijn op het principe dat alles wat we zelf niet leuk vinden, zoals schreeuwen of minachten, ook niet bij kinderen mogen doen.

Huilend kindje met bruine beer

Te vermijden acties

  • Het negeren van kinderen of ze het gevoel geven dat ze minder of niet belangrijk zijn voor het gezin.
  • Kinderen uitlachen als ze huilen of als ze hun gevoelens uiten.
  • Tegen ze schreeuwen.
  • Het gebruik van vernederende bijnamen zoals ‘dom’, ‘lelijk’ of ‘slecht’.
  • Ze in het openbaar vernederen.
  • Ze overmatig bang maken of dreigen om ze achter te laten als ze zich niet goed gedragen.
  • Kinderen straffen om ze te laten lijden.
  • Hun prestaties en vooruitgang niet erkennen.

Daarnaast is het belangrijk dat we liefde, begrip en solidariteit vanaf een jonge leeftijd bij kinderen versterken.

Door emotionele lof en uitdrukkingen van constante steun en bemoedigende waarden te gebruiken, kunnen we hen helpen om een solide basis op te bouwen om hun zelfvertrouwen te versterken. Vervolgens zal dit alles zich tot anderen uitstrekken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.