Spaanse babynamen: de populairste en hun betekenis

Spaanse babynamen: de populairste en hun betekenis
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 17 augustus, 2018

In dit artikel delen we de meest gekozen Spaanse babynamen met je. Deze zijn ook in de rest van de wereld heel gebruikelijk.

We hopen op het beste, wanneer we een naam voor onze baby kiezen. Maar meestal worden we in een oogwenk verliefd op een bepaalde naam.

Tegenwoordig komt het nog steeds veel voor dat kinderen, de jongens en de meisjes, naar hun ouders worden vernoemd. Hiervoor gebruiken ouders soms hun eigen naam voor hun baby, of een variatie daarvan.

Veel ouders kiezen een naam die op dat moment populair is. Dat is de reden dat we vaak op school en op kinderfeestjes kinderen met dezelfde naam tegenkomen.

De namen van hedendaagse artiesten, atleten of bekende mensen worden ook vaak gebruikt om een kind te vernoemen.

De naam die we voor ons kind kiezen, heeft voor ons een speciale betekenis. Uiteindelijk komt het er op neer dat iedereen zijn eigen uitleg en herkomst heeft voor de naam die ze uitkiezen.

De meeste van de namen die we kennen vinden hun oorsprong in bepaalde stammen die lang geleden op de wereld heersten. Er zijn ook veel bijbelse namen of namen van goden, maar in het algemeen hebben ze allemaal te maken met concepten zoals het licht, de zee of de natuur in zijn algemeenheid. 

Hieronder vind je de 9 meest populaire Spaanse babynamen en wat hun betekenis is. We hopen dat je hiermee geholpen bent om een helder idee te krijgen, wanneer je zelf een naam moet gaan kiezen!

De populairste Spaanse babynamen en hun betekenis

Martin and Martina

Deze naam is voor jongens en meisjes heel gebruikelijk. Het is een naam van Latijnse origine en is gerelateerd aan Martinus, de oorlogsgod. Ook een variatie hierop komt uit Galacia (Spanje), welke Martiña luidt.

Spaanse babynamen

De naam Martha stam hier ook van af en komt vanuit de Semitische taal, waar ‘Mart’ mevrouw betekent.

Alba

Deze naam raakt nooit uit de mode. En ondanks dat de mannelijke varianten (Albano en Albino) niet vaak wordt gebruikt, is dit wel een interessante optie.

Alba betekent ‘wit’, vanuit het Latijnse woord ‘albus’. Een variatie hierop zou Aurora zijn, wat gerelateerd is aan het licht en de verlichting.  

Sofia

Deze naam is de afgelopen jaren heel erg populair geweest. Sofia is van origine een Griekse naam die ‘wijsheid’ betekent. Het is een naam die bij de adel al decennia lang heel gebruikelijk is. 

Jorge

Dit is een veel gebruikte Spaanse babynaam die voor jongens tegenwoordig vaak door ouders wordt gekozen. Daarbij, de vrouwelijke variant hierop is Jorgelina of Georgina.

Jorge stamt af van de Griekse naam Georgos, welke gerelateerd is aan de naam van een ‘boer’.

Daniel en Daniela

Deze naam vindt zijn oorsprong in het Hebreeuws. Daniel en Daniela zijn niet alleen in Spanje, maar ook in andere landen erg populaire namen. 

Daniel betekent goddelijke gerechtigheid, God is rechter, gerechtigheid of zelfs ‘God is mijn rechter’.

Claudio en Claudia

De twee versies van deze naam hebben een hoop aan populariteit gewonnen. Daarom is dit een veelgebruikte naam die ouders hun kind meegeven. De naam heeft een Etruskische oorsprong en was ten tijde van het Romeinse rijk zeer gebruikelijk.

In het Latijns, betekent Claudus zoiets als ‘kreupel zijn’ – de meest voorkomende vervoeging was Claudius, een Romeinse heerser die op een been hinkte.

Paula

Dit is de vrouwelijke versie van de naam Paul en deze naam wordt vaak gekozen. Het betekent ‘klein’ en is afkomstig van het Latijnse Paulus. Variaties hierop zijn Paulina en Paola.

Baby in een mandje

Alejandro en Alejandra

Deze namen zijn door vele generaties gebruikt om baby’s te benoemen. Het is een vervoeging van de Griekse naam ‘Alexandros’ wat ‘verdediger of beschermer van de mensheid’ betekent. 

Echter, zijn er voor deze naam ook vele vervoegingen zoals Alexandra, Alexander en Alejandrina.

David

Uiteindelijk, kunnen we er lang of kort over zijn, maar iedereen kent wel een of meerdere Davids. Er zijn Davids van alle leeftijden en ze worden ook nog steeds geboren. Het is een van de meest populaire Spaanse babynamen voor jongens. Hij vindt zijn oorsprong in het Hebreeuws en betekent ‘geliefd of gekozen door God’. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.