De 12e maand van het leven van een baby

Tijdens deze fase in het leven van je baby, is je het moeilijker dan ooit om je kleintje aan te sporen, als het gaat om het proberen van nieuwe voedingsmiddelen. Toch het is ook heel belangrijk om je baby goed gevoed te houden.
De 12e maand van het leven van een baby

Laatste update: 24 mei, 2018

In de 12e maand van het leven van je baby zullen ze steeds meer begrijpen. Dit is ook het moment waarop ze selectiever worden over wat ze wel en niet willen eten.

Daarom is het belangrijk om voedingsmiddelen te kiezen die de voedingsstoffen bevatten die het lichaam van je kind nodig heeft. Deze voedingsstoffen helpen bij de ontwikkeling van je baby en dragen bij aan een betere groei tijdens de kindertijd.

Voeding tijdens deze fase is heel belangrijk. Rond de 12e maand beginnen baby’s hun gewoonten met eten te veranderen.

Om de voedingstoestand van je baby te stimuleren, kan je crackers, ham, hele eieren (het witte deel bevat veel eiwitten), vis, kaas en wat ingeblikt voedsel (zoals tonijn) opnemen.

Je kunt ook nieuwe groenten introduceren, zoals bloemkool en koolraap. Met andere woorden, je baby is nu klaar om die gasproducerende groenten te proberen die je in de voorgaande maanden hebt vermeden.

Spinazie en bieten zijn ook een geweldige optie. Deze groenten moeten worden vermeden tot en met maand 12, omdat ze  stoornissen in het ijzermetabolisme kunnen veroorzaken, zoals methemoglobinemie.

Je baby voeden tijdens de 12e maand

Als je kleintje zijn eerste verjaardag nadert, dan kun je beginnen met het prakken van zijn eten met een vork. Hoewel gepureerd eten praktisch lijkt, is het beter om ze te vermijden en je kind de gelegenheid te geven om wat te kauwen.

Leren kauwen is een belangrijk onderdeel van vroege stimulatie.

Geometrische blokken

Specialisten raden aan te beginnen met vast voedsel, zonder angst. Laat je kind ook wat water drinken om te helpen bij de absorptie.

Tomaat

Je kunt tomaten toevoegen aan de maaltijd van je baby maar zorg er wel voor dat je ze van tevoren goed wast. Het is het beste om ze ook te schillen. Tomaten hebben een grote voedingswaarde. Ze bevatten vitamine C, een aantal antioxidanten en bevatten veel vezels.

Gedroogde peulvruchten

Zoals linzen, kikkererwten en bonen. Je kunt ze koken met groenten en een beetje rijst toevoegen.

Deze voedingsmiddelen bieden je kleintje een goede hoeveelheid vitaminen, mineralen en vezels. Zodra je kleintje de leeftijd van 18 maanden heeft bereikt, dan kan je hem hele peulvruchten (dat wil zeggen met de schil) geven.

Yoghurt, kaas en koemelk

Je kan deze producten serveren bij het ontbijt, de lunch of het diner. Het is belangrijk dat je er rekening mee houdt dat je kind 500 ml melk of melkproducten per dag moet binnenkrijgen.

  • Milkshakes zijn een goede variatie, net als yoghurt of kaas, samen met een vrucht naar keuze. Op die manier krijgt je baby een nog grotere verscheidenheid aan vitamines en mineralen binnen.
  • Vermijd vette kazen en yoghurt met toegevoegde suiker.
  • Toegevoegde suiker is geen noodzakelijk onderdeel van het dieet van je kind, omdat fruit van nature een hoog suikergehalte heeft. Zout, suiker en honing. In feite is geen van deze drie ingrediënten noodzakelijk, maar kan het in beperkte hoeveelheden worden gebruikt om smaak toe te voegen aan de maaltijden van je baby. Je baby kan nu van deze ingrediënten genieten, maar in zeer kleine hoeveelheden. Wat betreft zout, moet je kiezen voor een gejodeerde versie.

Je baby met 12 maanden stimuleren

Kind bouwt een toren

In de 12e maand van het leven van je baby zal hij waarschijnlijk driftbuien en uitbarstingen beginnen te krijgen. Dit is volkomen normaal.

Dit is ook de fase waarin je baby begint met het ontwikkelen van spraak en meer verbaal reageert.

Met 12 maanden is het een goed moment om je kleintje langzaamaan zonder zijn fopspeen te laten wennen of het volledig weg te nemen.

Wat betreft speelgoed, moet je speelgoed met kleine stukjes bij je kind weghouden, zodat je baby niet probeert ze in te slikken.

Een populaire optie voor kinderen van deze leeftijd is een set bouwstenen die opgestapeld kunnen worden om een ​​toren te maken.

Bepaald speelgoed kan tegelijkertijd leuk en leerzaam zijn zoals:

  • emmers met geometrisch gevormde gaten
  • met blokken die in elk gat passen
  • grote puzzels

Ze helpen je baby bij het spelen om vormen en kleuren te onderscheiden.

Je kunt je kleintje ook een speelgoedtelefoon geven met geluid en licht.

Meer geschikt speelgoed voor je baby

Er zijn genoeg mogelijkheden om het leren van je kind vanaf jonge leeftijd te stimuleren.

Het is goed om speelgoed van hoge kwaliteit te kopen dat voldoet aan de huidige veiligheidsnormen om te voorkomen dat je kind wordt blootgesteld aan gevaren.

Hier zijn enkele suggesties voor speelgoed om naar uit te kijken:

  • Kleine boeken met texturen, geluiden en afbeeldingen.
  • Poppen en auto’s in verschillende vormen en maten.
  • Alle soorten stapelbaar speelgoed, speelgoed dat je kind kan duwen of trekken, geometrische vormen, enz.
  • Muziekinstrumenten. Blaasinstrumenten – zoals een speelgoedfluit – zijn een bijzonder goed idee, omdat ze de spraakontwikkeling versnellen. Xylofoons zijn ook een geweldig instrument om te helpen bij de ontwikkeling van spraak.

Gewicht en lengte in de 12e maand

Op deze leeftijd moet de lengte van je kind ongeveer 74 a 75 centimeter zijn, voor zowel jongens als meisjes.

Tegelijkertijd weegt een baby van 12 maanden gewoonlijk tussen 9 en 10 kilo en heeft hij een schedelomtrek van ongeveer 46 centimeter.

De meeste baby’s op deze leeftijd hebben al hun eerste 4 laterale snijtanden en hun eerste 4 kiezen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.