Gezond eten voor kinderen met diabetes

Gezond eten voor kinderen met diabetes is een belangrijk onderwerp om te bespreken tussen de voedingsdeskundige en de ouders. Ontdek meer over dit onderwerp.
Gezond eten voor kinderen met diabetes

Laatste update: 01 juni, 2023

Als iemand denkt dat er een verschil is tussen de voedingsbehoeften van kinderen met diabetes en kinderen zonder diabetes, dan heeft hij het mis. Het enige verschil is dat kinderen met diabetes moeten leren letten op wat ze eten en wanneer ze het eten. Het gaat erom dat ze zich meer bewust zijn van hun eigen voeding.

Overleg met hun arts, controleer hun maaltijdschema en leren koolhydraten te tellen zijn enkele tips die zullen helpen de diabetes onder controle te houden. Lees verder voor meer details.

Wat is diabetes?

Diabetes is een stofwisselingsstoornis waardoor het lichaam koolhydraten of suikers in voedsel niet goed kan gebruiken. Het meest voorkomend bij kinderen is diabetes type 1, die vóór 15 jaar verschijnt en toediening van insuline vereist. Diabetes type 2 verschijnt meer op volwassen leeftijd, maar gaat tegenwoordig gepaard met veel overgewicht bij kinderen en vereist geen insuline.

Hoe kun je zorgen voor gezonde voeding bij kinderen met diabetes?

De behoeften aan energie en voedingsstoffen van kinderen met diabetes verschillen niet van die van de rest van de kinderbevolking. Volgens de organisatie HealthyChildren (Engelse link) moeten ze geholpen worden verantwoordelijkheid te nemen voor hun diabetes, terwijl ze onafhankelijker worden. Het belangrijkste doel van gezond eten is het onder controle houden van bloedsuiker en lipiden. Daartoe moet het maaltijdplan (Spaanse link) als volgt zijn:

  • Voldoende: op die manier levert het alle energie die het kind in elke groeifase nodig heeft, zonder dat het kind overgewicht of ondergewicht krijgt.
  • Evenwichtig: energie moet worden geleverd door de verschillende voedingsstoffen in de aanbevolen verhoudingen.
  • Gevarieerd: de verscheidenheid aan voedingsstoffen moet afkomstig zijn uit een breed scala aan voedingsmiddelen en aangepast zijn aan de farmacologische behandeling (insuline).
  • Bevredigend: de voeding moet op middellange en lange termijn in alle behoeften voorzien en de levenskwaliteit verbeteren.
An adult helping a child test his blood sugar.
Diabetes is het gevolg van een absoluut of gedeeltelijk tekort aan insuline, het hormoon dat de suiker die we binnenkrijgen naar de weefsels brengt om als energie te worden gebruikt.

Hoe wordt de energie over de dag verdeeld?

50 tot 60 procent van alle energie moet uit koolhydraten komen. Voor een dieet van 1800 calorieën bijvoorbeeld, zijn de koolhydraten goed voor 225 gram. Eiwitten dragen 12 tot 15 procent bij, wat neerkomt op 67 gram per dag. Vetten worden geschat op 30 tot 35 procent of 70 gram per dag.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn (Engelse link) de macronutriënten die rechtstreeks van invloed zijn op de hoeveelheid suiker in het bloed. Uiteindelijk worden beide omgezet in glucose om te worden opgenomen. Uiteindelijk worden beide omgezet in glucose om opgenomen te worden. Er zijn voedingsmiddelen met koolhydraten die snel worden opgenomen en andere die langzaam worden opgenomen. De snelheid waarmee een koolhydraat wordt opgenomen heet de glykemische index (GI).

Factoren als het type bereiding, de consistentie, de aanwezigheid van vezels of vet en eiwit verhogen of verlagen de opname van suiker. Een gezond dieet voor kinderen met diabetes omvat voedingsmiddelen met een lage glykemische indexwaarde van minder dan 55. Hier zijn enkele voorbeelden van voedingsmiddelen die door de Diabetes Stichting (Spaanse link) in aanmerking worden genomen:

  • Volle of magere melk en zuivelproducten.
  • Zilvervliesrijst, haver, gerst, rogge en vezelrijke ontbijtgranen.
  • Rijstnoedels, suikervrije crackers en gekookte quinoa.
  • Peulvruchten, zoals kikkererwten, bonen en erwten.
  • Fruit: appels, perziken, bramen, peren, nectarines, sinaasappels en kweeperen. en een grote verscheidenheid aan groenten.
  • Gedroogde vruchten en noten.

Eiwitten

Vetvrije dierlijke eiwitten worden aanbevolen, zoals eiwit, kip zonder vel, konijn, kalkoen en vis. Daarnaast moet rood vlees worden beperkt. Wat betreft groenten moeten peulvruchten en gecombineerde granen worden gekozen om de kwaliteit van aminozuren te verhogen, evenals noten.

Vetten

De gezondste vetten om te gebruiken in het dieet van kinderen met diabetes zijn omega 3, die voorkomen in onder andere noten en vette vis zoals sardines, zalm, palometa of tonijn. Olijfolie zou de boventoon moeten voeren onder dit soort producten.

Combineer en balanceer het dieet

Koolhydraten met een lage GI kunnen gecombineerd worden met elkaar en met eiwitvoedsel en bronnen van gezonde vetten. Dit zal een langzamer verteringsproces mogelijk maken, zodat de suikers geleidelijk in de darm worden opgenomen.

Daarnaast wordt ook ongeveer 25 gram vezels per dag aanbevolen om de verzadiging te vergroten en de opname van voedingsstoffen verder te beperken. Groenten, fruit, granen en peulvruchten leveren zowel oplosbare als onoplosbare vezels.

Bij de bereidingen moeten verschillende kooktechnieken worden toegepast. Bovendien moet het maaltijdschema worden aangepast aan de farmacologische behandeling en aan de school-, sociale en gezinsroutine.

A toddler eating chickpeas.
Kinderen met diabetes moeten meerdere keren per dag eten, met 3 hoofdmaaltijden en 2 of 3 tussendoortjes.

Andere tips voor het handhaven van een gezond dieet

Naast een juiste selectie en verdeling van macronutriënten in het dieet van kinderen met diabetes is ook het volgende vereist:

Frequente bezoeken aan de arts

De kinderarts en de voedingsdeskundige van het kind zijn de gezondheidsdeskundigen die de ontwikkeling van het kind zullen volgen en de nodige aanpassingen in het maaltijdplan zullen aanbrengen. De nadruk zal worden gelegd op koolhydraatinname, suikercontrole en de juiste insulinedoseringen.

Leer koolhydraten tellen om diabetes bij kinderen onder controle te houden

Het kind en de gezinsleden moeten gezond eten en zich bewust zijn van het belang van het tellen van de koolhydraten bij elke maaltijd. De te eten hoeveelheid zal de insulinedosis bepalen. Bovendien zullen ze, door dit te leren, aan sommige verlangens kunnen toegeven. Bijvoorbeeld, op een verjaardag kunnen ze bepaalde voedingsmiddelen consumeren, zolang ze weten wat de insulinedosis is voor het aantal koolhydraten dat ze eten.

Lees voedseletiketten

Voedseletiketten geven goede informatie die zal helpen bij de bloedsuikerbeheersing. Ze tonen de hoeveelheid koolhydraten per portie, zodat je kunt vermenigvuldigen met het aantal te eten porties. Ze tonen ook het soort en de hoeveelheid vet, en de calorieën in het voedsel. Andere interessante voedingsstoffen die je er kunt vinden zijn eiwitten.

Download een applicatie om calorieën of koolhydraten te tellen of te berekenen

Er zijn veel applicaties met portiegroottes en voedingslijsten. Deze kunnen gebruikt worden om het aantal te consumeren koolhydraten per bereiding te berekenen, zowel thuis als buitenshuis.

Registreer het voedsel dat je kind eet

Om het dieet van je kind bij te houden, moet je registreren wat je kind eet, het tijdstip van de dag, het aantal koolhydraten en hun bloedsuikerspiegel. Koop, indien mogelijk, een weegschaal om elke bereiding te wegen. Met deze informatie zullen zowel de arts als de voedingsdeskundige beslissen of het dieet moet worden aangepast.

Serveer nieuwe, gezonde en lekkere recepten

Je kunt met professionals overleggen om afwisseling te brengen in de maaltijden en snacks die je je kind aanbiedt. Het is belangrijk dat ze niet het gevoel hebben dat ze een speciaal dieet moeten volgen vanwege hun stofwisselingsstoornis.

Een goed dieet is de sleutel voor kinderen met diabetes

Een kind met diabetes heeft geen speciaal dieet nodig. Als het gezond en voedzaam is zoals dat van andere kinderen, is dat voldoende. Je moet altijd laag-glykemische koolhydraten combineren met magere eiwitten en gezonde vetten. Voedingsmiddelen die bronnen van vezels zijn, moeten elke bereiding vergezellen.

Let altijd op hun etenstijden, tel de koolhydraten en pas de insulinedosering aan. Deze drie regels mogen nooit verbroken worden. Vergeet niet dat je kinderarts en voedingsdeskundige je bondgenoten zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.