Vulvaire synechiae bij meisjes: oorzaken en behandeling

Vulvaire synechiae worden meestal veroorzaakt door lokale laesies en is in geen geval een aangeboren aandoening. Kom hier meer te weten.
Vulvaire synechiae bij meisjes: oorzaken en behandeling

Laatste update: 17 augustus, 2021

Heb je ooit van deze term gehoord? Vulvaire synechiae zijn verworven afwijkingen van de uitwendige genitaliën van meisjes waarbij de kleine schaamlippen (Engelse link) aan beide uiteinden zijn versmolten.

Ze hebben de neiging om weinig of geen symptomen te veroorzaken, dus de diagnose komt meestal laat. Aan de andere kant, als ouders oplettend zijn of als er ongemak is, zorgen vroege bezoeken aan de dokter voor een tijdige oplossing. Dit is belangrijk omdat, hoewel complicaties zeldzaam zijn, ze nog steeds mogelijk zijn.

Wat zijn vulvaire synechiae?

Een jong meisje dat op het toilet zit
Meisjes worden zich meestal bewust van dit probleem als ze wat ouder zijn.

Dit is een goedaardige gynaecologische aandoening die jonge meisjes treft, vooral tussen het eerste en tweede levensjaar. In vulvaire synechiae zijn de kleine schaamlippen – die deel uitmaken van de uitwendige genitaliën en er is er een aan elke kant – aan één uiteinde met elkaar verkleefd.

Om deze reden kan de fusielijn zowel de boven- als ondereinden omvatten. Het heeft meestal de neiging om een beetje meer naar de ene of de andere kant aanwezig te zijn.

Symptomen van vulvaire synechiae bij meisjes

In de overgrote meerderheid van de gevallen veroorzaken vulvaire synechiae geen symptomen. Dit hangt natuurlijk af van de omvang van de laesie en de leeftijd van het meisje. Als het probleem aanhoudt als ze eenmaal in staat is om te spreken en haar gevoelens te uiten, kan ze bepaalde symptomen communiceren. Bijvoorbeeld ongemak bij het plassen, jeuk en wat pijn bij het zitten of fietsen.

Vaak vindt de diagnose plaats wanneer zich een complicatie voordoet die een medisch consult noodzakelijker maakt. Het hebben van deze aandoening verhoogt bijvoorbeeld de kans op lagere urineweginfecties. Deze omvatten hevige pijn of een branderig gevoel tijdens het plassen, koorts en veranderingen in het patroon van urineren.

Als de fusie van de kleine schaamlippen zich uitbreidt en bijna volledig wordt, is een van de complicaties die kunnen optreden de obstructie van de urinestroom, met de daaruit voortvloeiende retentie die dit veroorzaakt. Pijn in de onderbuik (waar de urineblaas zich bevindt) komt vaak voor en vereist dringend medisch onderzoek.

De meest voorkomende oorzaken

Als een meisje vulvaire synechiae heeft, is dat altijd omdat ze zo zijn gegroeid. Dit betekent dat ze op elk moment na de geboorte verschijnen en over het algemeen is het niet gebruikelijk dat ze in de eerste levensweken verschijnen. Om deze reden, als een arts laesies ziet die vergelijkbaar zijn met deze aandoening tijdens een routinematige medische evaluatie, is het waarschijnlijk dat er een andere aangeboren afwijking is.

Wat zijn nu de oorzaken van deze aandoening? Elke lokale verwonding of elk trauma dat ontstekingsreacties kan veroorzaken, kan adhesie van de kleine schaamlippen veroorzaken. Wanneer er bijvoorbeeld aanhoudende diarree-episodes of vulvovaginitis zijn, kan vulvaire synechia optreden.

Wat is de beste behandeling?

Een moeder die haar baby overhandigt aan een kinderarts.
Er zijn veel soorten behandelingen voor deze aandoening.

Het is belangrijk om te onthouden dat dit een goedaardige aandoening is. Hoewel het meestal weinig symptomen veroorzaakt, vereist het behandeling om toekomstige complicaties te voorkomen. Dit hangt sterk af van de omvang van de laesie en het klinische beeld. Volgens een publicatie van de Pontificia Universidad Católica de Chile (Spaanse link) zijn de meest gebruikte maatregelen de volgende:

  • Niet-medicamenteuze behandeling omvat elementaire hygiënemaatregelen om verslechtering van de uitgangssituatie te voorkomen. Dagelijks wassen met water en tijdige vervanging van luiers zijn de gemakkelijkste maatregelen die in bijna elk huis kunnen worden geïmplementeerd.
  • Tijdens het consult met de dokter is het mogelijk om een wattenstaafje met vaseline te gebruiken om druk uit te oefenen langs het litteken om geleidelijk de vulvaire synechia los te laten.
  • Aan de andere kant omvatten farmacologische maatregelen de plaatselijke toepassing van steroïden. Deze medicijnen hebben ontstekingsremmende eigenschappen, zodat ze de hechting na een of twee weken kunnen vergemakkelijken. Vanwege de nadelige effecten is het een alternatieve therapie die niet te lang kan worden volgehouden.

Een veel voorkomende en gemakkelijk op te lossen aandoening

Vulvaire synechiae of verkleefde schaamlippen zijn meestal geen probleem, maar vanwege het risico op ongemak en complicaties in de toekomst, is het raadzaam om een arts te raadplegen zodra de laesie is ontdekt.

Het is goed voor ouders om bekend te zijn met de normale anatomie van het gebied en om periodieke evaluaties uit te voeren tijdens het baden. Hierdoor kunnen afwijkingen worden opgespoord en vroegtijdig worden doorverwezen naar de kinderarts. Wellicht ook interessant voor jou

De verschillende soorten vaginale afscheiding
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
De verschillende soorten vaginale afscheiding

Afscheiding dient als een hygiënische functie voor de vagina. Het is handig om de soorten vaginale afscheiding te kennen om afwijkingen te herkenne...  • BACON, J. 2002. Prepubertal labial adhesions: Evaluation of a referral population. Am J Obstet Gynecol. 187(2):327-332.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.