Ui tegen hoesten bij kinderen: werkt het?

Van uien wordt gezegd dat ze effectief zijn om het hoesten bij kinderen te verminderen. Wetenschappelijk bewijs bevestigt dit echter niet.
Ui tegen hoesten bij kinderen: werkt het?

Laatste update: 04 januari, 2022

Kinderen krijgen vaak griep en verkoudheid tijdens de eerste dagen op school of de dagopvang. Hoewel het geen ernstige aandoeningen zijn, kunnen ze toch enkele vervelende symptomen veroorzaken. Daarom vertellen we je vandaag wat de wetenschap zegt over de werkzaamheid van het gebruik van ui als natuurlijk middel tegen hoesten bij kinderen.

Het eerste wat je in gedachten moet houden is dat goede voeding de incidentie van al deze aandoeningen van de luchtwegen helpt te verminderen. Het is daarom van essentieel belang dat je onder andere de hoeveelheid vitamine C en zink in het dieet van je kinderen maximaliseert.

Beide voedingsstoffen stimuleren het immuunsysteem en helpen het binnendringen van ziekteverwekkende micro-organismen te bestrijden.

Het verband tussen ui en de behandeling van hoesten bij kinderen

Ui tegen hoesten bij kinderen

Uiendampen irriteren de ogen maar helpen, volgens de volkswijsheid, ook hoesten te verbeteren. Volgens velen hoef je alleen maar een stuk van deze groente in vieren te verdelen en het in een kommetje op het nachtkastje van je kind te zetten om de ongemakken van een verkoudheid te voorkomen. Maar is dit echt effectief?

Het is waar dat het een natuurlijk en onschuldig middel is dat de gezondheid van de kleintjes niet schaadt. Er is echter geen enkele vorm van wetenschappelijk bewijs dat de werkzaamheid ervan ondersteunt. Daarom zetten deskundigen in op andere soorten praktijken die in klinische proeven positieve resultaten hebben laten zien.

Effectieve remedies om hoesten bij kinderen te kalmeren

Volgens een studie gepubliceerd in De Cochrane Databank van Systematische Beoordelingen (Engelse link), kan het consumeren van honing voor het slapengaan het nachtelijke hoesten bij kinderen aanzienlijk verlichten.

Hoewel het bewijs in dit verband beperkt is, kan deze maatregel worden toegepast vanwege de goede risico-baten verhouding. Natuurlijk is het altijd het beste dat de honing van goede kwaliteit is, met een hoog gehalte koninginnengelei.

Een andere mogelijkheid is om een siroop met ui en honing te bereiden om dit verkoudheidssymptoom te verlichten. Om dit te bereiken moet je de volgende stappen uitvoeren:

  1. Pel en snijd een ui in heel kleine stukjes en doe dit in een pot.
  2. Doe het sap van 4 citroenen en 4 eetlepels honing erbij.
  3. Sluit de pot en laat het mengsel een nacht marineren.
  4. Om de siroop te gebruiken, bied je je kind gewoon een paar eetlepels aan.

Evengoed moet je er rekening mee houden dat dit middel niet geldig is voor kleine baby’s, omdat ze door de honing infant botulisme (Engelse link) kunnen ontwikkelen. Je moet dus de consumptie van deze voeding uitstellen tot de eerste verjaardag van het kind. Vanaf dan wordt het immuunsysteem bekwamer en is het risico om aan deze vergiftiging te lijden kleiner.

Het gebruik van farmacologie

Het is belangrijk op te merken dat er bepaalde geneesmiddelen zijn die werken om hoest bij kinderen te verlichten. Maar deze mogen niet voor elke soort hoest gebruikt worden, en je moet het bijbehorende medische voorschrift hebben.

Als het gebruik ervan goed verantwoord is, kunnen deze middelen de rust verbeteren en bijdragen tot een spoedig herstel.

Ui lijkt het hoesten bij kinderen niet te verminderen

Glas honing en ui en citroen om een verkoudheid te bestrijden

Zoals je gezien hebt, is er geen bewijs ten gunste van uiendampen als middel om het hoesten bij kinderen te kalmeren. Er zijn ook geen sterke argumenten uit het oogpunt van de fysiologie en het lijkt niet meer te zijn dan een eenvoudig volksgeloof.

Daarom raden we je aan andere soorten natuurlijke strategieën toe te passen tegen de symptomen van een verkoudheid. Is je kind ouder dan een jaar, dan kun je honing toepassen en je arts raadplegen voor enkele geschikte farmacologische mogelijkheden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Consolini D. M. Tos en los niños. Manual MSD. Junio 2020.
  • Grabowski, N. T., & Klein, G. (2017). Microbiology and foodborne pathogens in honey. Critical reviews in food science and nutrition, 57(9), 1852–1862. https://doi.org/10.1080/10408398.2015.1029041
  • Harvard T. H. Chan. Nutrition and Immunity. Harvard School of Public Health.
  • Oduwole, O., Udoh, E. E., Oyo-Ita, A., & Meremikwu, M. M. (2018). Honey for acute cough in children. The Cochrane database of systematic reviews, 4(4), CD007094. https://doi.org/10.1002/14651858.CD007094.pub5
  • Solo Josephson P. Tos. Nemour’s Children Care. Abril 2022.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.