Norovirus bij kinderen: Hoe beïnvloedt het hen?

Norovirus bij kinderen veroorzaakt acute gastro-enteritis, met symptomen zoals braken en diarree. Deze infectie kan gevaarlijk zijn.
Norovirus bij kinderen: Hoe beïnvloedt het hen?
Leidy Mora Molina

Geschreven en geverifieerd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 25 november, 2023

Het norovirus is een zeer besmettelijk virus dat acute gastro-enteritis veroorzaakt. Het is wereldwijd verspreid en treft jaarlijks meer dan 685 miljoen mensen. Daarvan zijn ongeveer 200 miljoen kinderen onder de 5 jaar. Lees verder voor meer informatie over norovirus bij kinderen.

Het is meestal een virus dat geen grote complicaties veroorzaakt. Toch kan het potentieel gevaarlijk zijn als het risicogroepen besmet, zoals kinderen, zwangere vrouwen en ouderen.

Kinderen zijn een besmettingsgevoelige bevolkingsgroep, omdat ze kruipen, spelen, op onderzoek uitgaan en hun handen en andere voorwerpen in hun mond stoppen. Daarom vergroten ze het risico op gastro-intestinale infecties, zoals het norovirus. Laten we eens kijken hoe deze infectie in het lichaam werkt, welke symptomen je bij je kind moet waarnemen, en hoe je infectie kunt voorkomen.

Wat is het norovirus?

Norovirussen zijn een groep RNA-virussen die het maagdarmkanaal aanvallen en acute gastro-enteritis veroorzaken. Met andere woorden, ze veroorzaken een ontsteking van maag en darmen, die zich uit in diarree en voortdurend braken.

Het is een uiterst besmettelijk virus, zodanig dat slechts 10 deeltjes van het virus een infectie kunnen veroorzaken (Engelse link). Bovendien is het verantwoordelijk voor 75% van de uitbraken van acute gastro-enteritis in gesloten gemeenschappen, zoals onder meer verpleeghuizen, hotels, scholen en kinderdagverblijven.

Het wordt ook wel buikgriep genoemd, en het overvalt mensen van alle leeftijden. Maar bij risicogroepen, zoals mensen met een verminderde weerstand, kinderen jonger dan 5 jaar en ouderen, kan het ernstige uitdroging veroorzaken.

Volgens gegevens (Engelse link) van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) worden in de Verenigde Staten bijna een miljoen bezoeken aan de gezondheidszorg voor kinderen veroorzaakt door het norovirus.

A toddler girl putting her fingers in her mouth,
Hand-op-mondcontact is een van de belangrijkste manieren waarop het norovirus bij kinderen wordt overgedragen.

Hoe wordt het norovirus overgedragen?

Het norovirus komt voor in de ontlasting en het braaksel van besmette personen. Het wordt overgedragen via de fecaal-orale of braaksel-orale route, d.w.z. via besmet voedsel, water of oppervlakken. Door bijvoorbeeld gewoon het toilet door te spoelen worden duizenden deeltjes in de lucht verspreid. De meest voorkomende vormen van overdracht vinden plaats om de volgende redenen:

  • Inname van voedsel of water dat besmet is met het virus.
  • Aanraken van voorwerpen en oppervlakken waar het virus aanwezig is en de handen naar de mond brengen
  • Het delen van voedsel, kookgerei of andere voorwerpen met mensen die het virus hebben of in de voorgaande dagen besmet zijn geweest.

Symptomen van het norovirus bij kinderen

Klinische verschijnselen treden op tussen 12 en 24 uur na blootstelling aan het virus. Deze omvatten het volgende:

Dit virus is zelfbeperkend. De symptomen duren meestal 1 tot 3 dagen en verdwijnen zonder behandeling. Dragers kunnen het virus echter nog ongeveer twee weken verspreiden. Bovendien kan 30% van de mensen asymptomatisch zijn en het virus overdragen. Vandaar het belang om te allen tijde preventieve maatregelen te handhaven.

De symptomen van het norovirus bij kinderen

Bij kinderen zijn de symptomen intenser, waardoor de kans op snelle uitdroging toeneemt. Daarom moeten we letten op de verschijnselen die aantonen dat het kind uitgedroogd is:

  • Verzonken ogen.
  • Droge mond.
  • Apathie en slaperigheid. In andere gevallen prikkelbaarheid.
  • Minder urine. Bij zuigelingen blijkt het uit het aantal luiers dat wordt verschoond (meestal minder dan 6 luiers per dag).
  • Verzonken fontanel (de zachte scheiding van het hoofdje van de baby).
  • Weinig tranen bij het huilen.
A doctor checking a child's belly.
Symptomen van het norovirus bij kinderen kunnen leiden tot uitdroging en de aandoening verergeren. Daarom is het belangrijk om vocht aan te bieden en onmiddellijk naar de dokter te gaan.

Hoe om te gaan met het norovirus bij kinderen?

Het belangrijkste is om het kind altijd gehydrateerd te houden. Houd rekening met deze aanbevelingen om uitdroging te voorkomen:

  • Bied orale rehydratiezouten aan, zoals Pedialyte, naast veel vocht. Inclusief water, sappen en soepen. Bied het langzaam, in slokjes, gedurende de dag aan.
  • Als de baby borstvoeding krijgt, moet de borstvoeding op verzoek worden gegeven.
  • Vergeet niet dat alle medicijnen of natuurlijke infusen die je je kind geeft vooraf door je kinderarts moeten zijn goedgekeurd.
  • Houd een dieet aan voor de duur van de norovirus symptomen.

Allereerst, als je kind sterke symptomen van het norovirus vertoont, moet je het naar de kinderarts brengen voor een lichamelijke evaluatie. Ook kun je door middel van bloedonderzoek de ernst van de uitdroging vaststellen. In gevorderde gevallen, wanneer er belemmeringen zijn voor orale rehydratie, wordt de intraveneuze route gebruikt om verloren vocht te herstellen.

Maatregelen om infectie te voorkomen

Er is geen specifieke behandeling voor het norovirus, maar de behandeling is gebaseerd op het verminderen van de symptomen en het voorkomen van uitdroging. Evenzo is er nog steeds geen vaccin. Daarom moeten maatregelen worden genomen om besmetting te voorkomen. Laten we er een paar bekijken:

  • Was de handen regelmatig met water en zeep.
  • Was voedsel goed voordat je het aan je kind aanbiedt.
  • Kook voedsel goed, want het virus is zeer resistent en wordt pas uitgeschakeld bij temperaturen boven 60° C.
  • Vermijd direct contact met besmette mensen.
  • Maak besmette oppervlakken schoon met bleekmiddel. Handschoenen moeten worden gedragen.
  • Als er een uitbraak van het norovirus is in de crèche of school van het kind, laat je kind dan thuis.

Voorkom en wees alert

Door preventieve maatregelen te nemen is het mogelijk de verspreiding van het norovirus te voorkomen, evenals andere microben, zoals het rotavirus, adenovirus, campylobacter en salmonellose. Ze veroorzaken allemaal gastro-enteritis en komen ook veel voor bij kinderen.

Tegelijkertijd, als je kind symptomen vertoont die passen bij het norovirus, is het essentieel om ze te evalueren en ze gehydrateerd te houden. Als ze verergeren, ga dan naar de eerste hulp voor evaluatie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Barclay, L. (2014). Control de infecciones por norovirus. Biblioteca nacional de medicina de EE UU. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4624335/
  • Molina, JC. (2019). Deshidratación. Rehidratación oral y nuevas pautas de rehidratación parenteral. Madrid. Pediatría Integral XXIII (2):98-105.
  • Organización mundial de la salud. (2013). Alerta Epidemiológica: Brote de norovirus en servicios de atención de salud y comunidades cerradas. Recuperado de: https://www.paho.org/hq/dmdocuments/2013/8-enero-2013-norovirus.pdf
  • Schweon, S. (2012). Identificar y prevenir las infecciones por norovirus. Publicado en la revista Nursing. 2012,Volumen 30, Núm 9.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.