Wat is borstvoeding op verzoek?

In dit artikel helpen we je om je twijfels weg te nemen en ontdekken we wat borstvoeding op verzoek is en wat je ervan kunt verwachten.
Wat is borstvoeding op verzoek?
Angela Herrero Marin

Geschreven en geverifieerd door de farmaceutisch technicus Angela Herrero Marin.

Laatste update: 31 oktober, 2023

We horen nog steeds dat borstvoeding om de drie uur gegeven moet worden om baby’s te laten wennen aan een voedingsschema. Dit is echter een van de grootste mythes over borstvoeding, want borstvoeding zou op verzoek gegeven moeten worden. Blijf lezen om meer over borstvoeding op verzoek te weten te komen.

Borsten werken niet volgens een schema. Integendeel, voor een goede melkproductie moeten ze de nodige stimulatie en zuigkracht van de baby krijgen, zodat het lichaam produceert wat de baby nodig heeft.

Wat betekent borstvoeding op verzoek?

Bij voeding op verzoek krijgt de baby borstvoeding wanneer hij daarom vraagt, ongeacht of het twintig minuten of een uur geleden is dat hij voor het laatst gevoed werd. Als we op de klok kijken en de tijd tussen de voedingen tellen, kan dat leiden tot een lage melkproductie. Bovendien wordt het vermoeiend voor de ouders. Daarom zouden er geen voedingen op een bepaald tijdstip moeten zijn.

Is het nodig de baby wakker te maken om borstvoeding te geven?

Tijdens de eerste dagen van de pasgeborene is het belangrijk om ze wakker te maken om ze te voeden. Sommige baby’s kunnen vele uren slapen, dus het is belangrijk om niet te veel tijd te laten verstrijken tussen de voedingen. Vooral als er een risico bestaat op hypoglykemie (Spaanse link) bij de baby.

Hoewel er mensen zijn die beweren dat slaap de baby voedt, is dit slechts de zoveelste onwaarheid in een lange lijst van borstvoedingsmythes. In elk geval zal het na die eerste dagen niet meer nodig zijn om het kind wakker te maken om borstvoeding te geven. Onthoud dat borstvoeding op verzoek moet gebeuren en dat de baby zal zuigen wanneer hij daar behoefte aan heeft.

Borstvoeding op verzoek
Pasgeborenen moeten tussen de 10 en 12 voedingen per dag krijgen. Daarna beginnen hun voedingen meer gespreid te worden.

Hoeveel voedingen moet een baby krijgen?

Een pasgeborene moet tussen de 10 en 12 voedingen per dag krijgen. Dit komt omdat hun maag, die zo klein is, vaker gevoed moet worden dan in latere maanden.

Naarmate de maanden verstrijken en ze groeien, zal de baby zelf minder vaak gaan voeden. Vanaf ongeveer 3 maanden zullen de voedingen ook korter zijn, want kleintjes zijn al experts in het zuigen. Er zijn bijvoorbeeld baby’s die alle melk die ze nodig hebben al in 5 minuten opdrinken.

Het is belangrijk dat we de borst nooit uit de mond van de baby halen, zelfs niet als hij slaapt, want de melk baant zich nog een weg naar hem. Daarom moeten we wachten tot de baby de borst uit zichzelf loslaat. Zodra ze de eerste loslaten, bied je ze de andere aan. Als ze vol zijn, is het tijd voor een pauze.

Wat zeggen de onderzoeken over borstvoeding op verzoek?

Volgens een onderzoek uit 1994 (Engelse link) was borstvoeding op verzoek positief geassocieerd met borstvoedingssucces. Tegelijkertijd werd in een artikel gepubliceerd in de Revista Sanitaria de Investigación (Spaanse link) dat voor succesvolle borstvoeding borstvoeding op verzoek moet worden gegeven zonder schema’s, dat de houding van de moeder het slikken moet bevorderen en controleren, en dat de baby de tepel en het grootste deel van de tepelhof met afgekeerde lippen moet aannemen.

Anticipeer op vroege hongersignalen

Als een baby huilt van de honger, is dat omdat we lang gewacht hebben met voeden en hij graag wil eten. Het eerste wat je dus moet doen is de kleine kalmeren door hem de borst aan te bieden. Als je daarentegen probeert borstvoeding te geven in die staat van huilen en zenuwen, kan de baby de tepel pijn doen door hard te zuigen en zelfs een slechte aanhechting hebben.

Daarom is het belangrijk om te anticiperen en niet te wachten tot de baby huilt om de borst aan te bieden. Enkele tekenen van honger kunnen zijn:

  • Het hoofdje van links naar rechts bewegen alsof hij iets zoekt.
  • De tong uitsteken.
  • Zuigen op de vinger of hand.
  • Gebalde vuistjes.

Het huilen van een baby is niet synoniem met honger

Naast honger kan een baby ook huilen omdat hij zich ongemakkelijk voelt, eenzaam is, of gewoon omdat hij dicht bij zijn moeder wil zijn. Bied bij twijfel altijd als eerste optie de borst aan.

Onthoud dat de borst veel meer is dan eten en kan helpen om het huilen te stillen, zelfs als het om een andere reden is. Het kan hen ook verlichten van enig ongemak, kwaal of behoefte aan contact met hun moeder.

Een huilende baby
Vaak huilen baby’s om andere redenen dan honger. De borst moet echter altijd als eerste worden aangeboden.

Borstvoeding op verzoek: wanneer moet je je zorgen maken?

Het feit dat borstvoeding op verzoek wordt gegeven betekent niet dat alles in orde is. Er zijn moeders die letterlijk 24 uur per dag met hun baby aan de borst zitten, wat ook niet normaal is.

Tijdens borstvoedingscrises (vooral de eerste) kunnen we merken dat de vraag van de baby toeneemt, maar net zoals deze fase komt, gaat hij ook weer weg. Daarom moeten we letten op verschillende factoren die erop kunnen wijzen dat er iets mis is:

  • De baby krijgt niet het gewicht (Spaanse link) dat het zou moeten krijgen.
  • De baby plast niet minstens zes natte luiers per dag.
  • De baby zit vele uren aan de borst.
  • Je ervaart pijn aan de borst.

Je moet goed geïnformeerd zijn

Door met al deze informatie rekening te houden, weet je wat je kunt verwachten van borstvoeding op verzoek en wanneer je kan vermoeden dat er iets mis is. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn om fouten te voorkomen en te weten hoe je moet handelen in elk soort situatie die zich kan voordoen. Bovendien moet je bij twijfel altijd je arts raadplegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Pérez-Escamilla R, Pollitt E, Lönnerdal B, Dewey KG. Infant feeding policies in maternity wards and their effect on breast-feeding success: an analytical overview. Am J Public Health. 1994 Jan; 84(1):89-97. doi: 10.2105/ajph.84.1.89. PMID: 8279619; PMCID: PMC1614910. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8279619/
  • Porras Rodrigo M, Cambrón Blanco R, Dreghiciu A, Luna Tolosa E, Úbeda Catalán C, Villanueva Vera P. Lactancia materna. Revista Sanitaria de Investigación, ISSN-e 2660-7085, Vol. 4, Nº. 2 (febrero), 2023. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8854178

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.