Molluscum contagiosum bij je kind: wat te doen?

Molluscum contagiosum (MC) is een veel voorkomende virale infectie bij kinderen. Ontdek in dit artikel welke stappen je kunt ondernemen als je kind er last van heeft.
Molluscum contagiosum bij je kind: wat te doen?

Laatste update: 29 juni, 2021

Molluscum contagiosum is een vrij veel voorkomende virale infectie bij kinderen. Het produceert karakteristieke huidlaesies. Het maakt niet uit hoe lang het duurt, het is een goedaardige infectie. In dit artikel geven we informatie en tips die je kunnen helpen als je kind er last van heeft.

Wat is molluscum contagiosum (MC)?

Molluscum contagiosum of waterwratten wordt veroorzaakt door het molluscum contagiosum-virus (MCV), een pokkenvirus. Omdat het immuunsysteem van kinderen nog niet volledig is ontwikkeld, zijn zij de bevolkingsgroep die het meest door deze aandoening wordt getroffen.

In Europa treft deze pathologie tot 5% van de kinderen in de leeftijd van twee tot twaalf jaar. Het is dus een vrij veel voorkomende infectie. Dit virus tast de slijmvliezen en de meest oppervlakkige huidlagen aan. Deze aandoening kan op de volgende manieren worden overgedragen:

  • Direct contact met mensen die er last van hebben. Bijvoorbeeld door huid-op-huidcontact.
  • Door voorwerpen die mensen met molluscum contagiosum hebben gebruikt en besmet, zoals speelgoed, handdoeken en kleding.
  • Door uitbreiding naar andere lichaamsdelen van een persoon die al laesies heeft.

Welke symptomen veroorzaakt MC?

Molluscum contagiosum bij je kind

Dit virus veroorzaakt huidletsels. Deze laesies zijn vergelijkbaar met kleine, ronde en verheven pukkeltjes of wratjes die het virus bevatten. Ze kunnen glanzend zijn en een kuiltje in het midden hebben. Over het algemeen verschijnen deze pukkeltjes meestal in gebieden zoals de oksels, ellebogen of liezen. Ze kunnen echter elk lichaamsdeel aantasten.

Molluscum contagiosum-laesies kunnen alleen of in groepen voorkomen. Hoewel ze meestal geen pijn veroorzaken, jeuken ze wel. Door te krabben verspreidt het virus zich zelfs naar andere lichaamsdelen. Soms, wanneer de getroffen persoon erge jeuk heeft en veel krabt, kunnen grotere laesies optreden.

Behandeling van molluscum contagiosum

Zoals altijd zal een deskundige deze pathologie moeten diagnosticeren. Meestal zijn geen aanvullende tests nodig. Een expert kan het dus met het blote oog diagnosticeren.

Zoals we hierboven vermeldden, is dit virus meestal een goedaardige pathologie die, hoewel het maanden en zelfs jaren kan duren om te verdwijnen, het meestal gewoon verdwijnt zonder behandeling. Toch kunnen sommige behandelingen helpen de infectie te beëindigen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De laesies van virale inhoud ontdoen door ze met het benodigde materiaal te persen.
  • Bevriezing van de laesies (cryotherapie).
  • Lokale gels en crèmes, evenals orale behandelingen in de vorm van siroop of pillen.

De arts zal in elk geval beoordelen welke behandeling het meest geschikt is, of zelfs of het het beste is om het onbehandeld te laten. Alles zal afhangen van het kind, het aantal laesies, hun uitbreiding en de symptomen die ze veroorzaken.

Wat te doen als je kind molluscum contagiosum heeft

Als je kind deze infectie heeft, kun je verschillende maatregelen nemen om te voorkomen dat het naar anderen verspreidt of om te voorkomen dat het zich naar de rest van het lichaam van je kind verspreidt. Enkele van deze maatregelen zijn:

  • Vermijd het aanraken, krabben of wrijven van de laesies zoveel mogelijk.
  • Vermijd het gebruik van dezelfde spullen, zoals kleding, lakens en handdoeken met mensen die niet besmet zijn.
  • Was regelmatig je handen en houd het wondgebied ook schoon en droog.

Afgezien van deze maatregelen kan een kind met molluscum contagiosum een volkomen normaal leven blijven leiden. Ze kunnen bijvoorbeeld prima naar buiten om met andere kinderen te spelen.

Niettemin moeten we er rekening mee houden dat, als de infectie voorbij is, zelfs nadat deze is genezen, een persoon besmet kan raken en er opnieuw last van kan krijgen. Dus mensen die al aan deze infectie hebben geleden, moeten deze preventieve maatregelen ook nemen.

Conclusie

Molluscum contagiosum is een goedaardige pathologie die meestal geen complicaties veroorzaakt. Het verdwijnt uiteindelijk vanzelf of met behulp van een behandeling. In het geval van laesies of symptomen is het, zoals altijd, belangrijk om je kind naar een arts te brengen, zodat deze de definitieve diagnose kan stellen en kan beslissen over de meest geschikte behandeling.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.