10 huidziekten bij kinderen gerelateerd aan gebrek aan hygiëne

Gebrek aan hygiëne is een van de meest voorkomende oorzaken van kinderziekten. Het aanleren van goede gewoonten is essentieel. Lees verder voor meer informatie.
10 huidziekten bij kinderen gerelateerd aan gebrek aan hygiëne
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 01 december, 2023

Er zijn verschillende kinderhuidziekten die veroorzaakt worden door een gebrek aan hygiëne. De overgrote meerderheid van de ziekten wordt veroorzaakt door ziektekiemen die het lichaam binnenkomen via water, voedsel of vuile handen. In dit artikel vertellen we je over enkele van de te voorkomen huidziekten bij kinderen veroorzaakt door een gebrek aan hygiëne.

Schrijf deze huidziekten bij kinderen veroorzaakt door een gebrek aan hygiëne op

Elke dag komen we in contact met verschillende externe kiemen en virussen. Deze kunnen in het lichaam achterblijven en in sommige gevallen tot ziekte leiden. Hygiënemethoden helpen ziekten te voorkomen en kinderen gezonder te houden.

1. Schurft

Schurft wordt veroorzaakt door een aantasting van de huid door de mijt Sarcoptes scabiei var. hominis (Engelse link). De meest kenmerkende symptomen zijn intense jeuk en uitslag op het huidoppervlak. De mijt wordt overgedragen door langdurig en direct huid-op-huid contact met een besmet kind. Daarom is het vermijden van slechte hygiëne belangrijk om schurft onder controle te krijgen en te voorkomen.

2. Luieruitslag

Luieruitslag of luierdermatitis is een acute ontstekingsaandoening die gekenmerkt wordt door erytheem, puisten en papels in het luiergebied. Het wordt veroorzaakt door een combinatie van meerdere factoren, zoals verhoogd vocht, langdurig contact met ontlasting of urine, en andere irriterende stoffen.

huidziekten bij kinderen gerelateerd aan gebrek aan hygiëne
Een goede behandeling van dermatitis omvat huidverzorging en het vermijden van irriterende stoffen. Bovendien is het meestal een milde aandoening die spontaan verdwijnt.

3. Pediculosis of hoofdluis

Luizen zijn parasieten (Engelse link) die zich op de hals en het hoofd kunnen bevinden. Ze overleven door zich te voeden met het bloed van hun gastheer en worden overgedragen door nauw contact van kind tot kind. Een goede hygiëne is belangrijk om de verspreiding van hoofdluis onder controle te krijgen en te voorkomen.

4. Tinea pedis

Tinea pedis of atletenvoet is een infectie van het huidoppervlak die door verschillende soorten schimmels kan ontstaan. Hoewel het elk deel van de voet kan aantasten, worden de meeste gevallen gevonden tussen de tenen.

Het wordt gekenmerkt door schubben of kloven die jeuk of roodheid kunnen veroorzaken. Het wordt overgedragen door contact met geïnfecteerde huid of veroorzakers in vochtige ruimten (douches, zwembaden of kleedkamers).

5. Bromhidrosis door gebrek aan hygiëne

Bromhidrosis wordt gedefinieerd als lichaamsgeur gerelateerd aan zweten. In feite is transpiratie zelf geurloos. Slechte geuren ontstaan wanneer het in contact komt met bacteriën op de huid.

Apocriene klieren bevinden zich in de oksels, liezen en borsten en worden pas in de puberteit geactiveerd. De beheersing of preventie ervan gebeurt door veranderingen in hygiënische gewoonten. Er zijn medische behandelingen voor.

6. Pseudomonas dermatitis

Ook bekend als Pseudomonas aeruginosa folliculitis (Engelse link), is dit een huidinfectie. Deze kiem komt meestal voor in het milieu (bodem, water) en wordt overgedragen door direct huidcontact met besmet water.

Symptomatologie omvat een jeukende huid die kan overgaan in een rode uitslag en met pus gevulde blaasjes rond de haarzakjes. In de meeste gevallen verdwijnt de uitslag vanzelf, binnen een paar dagen en zonder medische behandeling.

7. Impetigo

Dit is een veel voorkomende infectie van de oppervlakkige lagen van de opperhuid. Het is ook erg besmettelijk en verspreidt zich gemakkelijk. In de meeste gevallen presenteert het zich als erythemateuze plaques met een gele korst. Het kan ook jeuk of pijn veroorzaken. Handen wassen met antisepticum of gewone zeep vermindert de kans op infecties als diarree, longontsteking en impetigo aanzienlijk.

Een wrat op een voet van een kind
Molluscum contagiosum verschijnt in de vorm van een ronde, paarse of roze koepel. Dit is een goedaardige aandoening, hoewel het wel besmettelijk is.

8. Molluscum contagiosum

Ook bekend als waterwratten, is dit een goedaardige, besmettelijke huidaandoening. De overdracht vindt plaats door direct huid-op-huidcontact of indirect contact via onderkleding, handdoeken, speelgoed, enz.) Ze zijn meestal asymptomatisch en zitten op de huid en slijmvliezen van het gezicht of de ledematen en oksels, volgens een overzicht (Engelse link) in Dermatology Online Journal.

9. Wratten

Wratten zijn goedaardige vegetaties die ontstaan door het humaan papillomavirus (HPV) en zich ontwikkelen op de huid en slijmvliezen. Overdracht naar elk deel van het lichaam gebeurt door huidcontact. Daarom worden ze gemakkelijk overgedragen door direct of indirect contact, vooral als de normale epitheelbarrière is doorbroken. Daarom is gebrek aan hygiëne een risicofactor.

10. Dermatofytose

Ringworm is een besmettelijke ziekte van de huid veroorzaakt door een schimmel. Het wordt gekenmerkt door het verschijnen van een jeukende, rode, ronde uitslag. De schimmel die de aandoening veroorzaakt kan zich bevinden op de huid, oppervlakken en huishoudelijke voorwerpen zoals kleding, beddengoed en handdoeken.

Persoonlijke hygiëne draagt bij aan de gezondheid van een kind

Het aanleren van goede persoonlijke hygiënische gewoonten beschermt jonge kinderen tegen de dreiging van ziekten en ziektekiemen. Het helpt hen zelfs om gezond te blijven zonder dat er al te veel bezoeken aan een medisch specialist nodig zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Fimiani M, Mazzatenta C, Alessandrini C, Paccagnini E, Andreassi L. The behaviour of Sarcoptes scabiei var. hominis in human skin: an ultrastructural study. J Submicrosc Cytol Pathol. 1997 Jan;29(1):105-13. PMID: 9066149.
  • Ko CJ, Elston DM. Pediculosis. J Am Acad Dermatol. 2004 Jan;50(1):1-12; quiz 13-4. doi: 10.1016/s0190-9622(03)02729-4. PMID: 14699358.
  • Hewitt DJ, Weeks DA, Millner GC, Huss RG. Industrial Pseudomonas folliculitis. Am J Ind Med. 2006 Nov;49(11):895-9. doi: 10.1002/ajim.20391. PMID: 17036348.
  • Hanson D, Diven DG. Molluscum contagiosum. Dermatol Online J. 2003 Mar;9(2):2. PMID: 12639455.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.