Waarom hebben kinderen het humaan papillomavirus vaccin nodig?

Het vaccin tegen het humaan papillomavirus kan vragen oproepen. Dit is wat je moet weten voor een veilige vaccinatie.
Waarom hebben kinderen het humaan papillomavirus vaccin nodig?
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 03 november, 2023

Het humaan papillomavirus vaccin is sinds 2006 op de markt. Sindsdien zijn in verschillende landen veel adolescenten en kinderen ingeënt. Maar hoewel het vaccin effectief en veilig is, aarzelen ouders vaak om een beslissing te nemen over deze vaccinatie. Daarom, als je je afvraagt of het humaan papillomavirus vaccin geschikt is voor je kind en wanneer het gegeven moet worden, let dan op!

Wat is het humaan papillomavirus?

Volgens studies (Engelse link) gepubliceerd door de Centers for Disease Control and Prevention veroorzaakt het humaan papilloma virus de volgende ziekten:

  • 60% van de gevallen van peniskanker.
  • Ongeveer 70% van de vulvaire en vaginale kankers.
  • Meer dan 90% van alle baarmoederhals- en anale kankers.

Klinische verschijnselen van HPV

Het virus kan worden verspreid via seks of via sommige vormen van huid-op-huidcontact. Zo genereert het genitale wratten en draagt het bij aan de vorming van abnormale cellen die tot kankercellen kunnen leiden.

Waarom hebben kinderen het humaan papillomavirus vaccin nodig
Het vaccin beschermt niet tegen alle typen HPV, dus condoomgebruik wordt altijd aanbevolen voor seksueel actieve mensen.

Op welke leeftijd wordt vaccinatie aanbevolen?

De door de CDC aanbevolen (Engelse link) leeftijd voor vaccinatie is tussen de 11 en 12 jaar, voordat men seksueel actief wordt. Kinderen vanaf 9 jaar kunnen echter ook veilig gevaccineerd worden. Zelfs oudere kinderen, adolescenten en 26-jarigen kunnen baat hebben bij vaccinatie. Wie echter na de leeftijd van 12 jaar wordt gevaccineerd, zal een verminderde effectiviteit zien door eerdere blootstelling aan het virus.

Aanvankelijk was het een vaccin dat alleen voor vrouwen werd aanbevolen. Tegenwoordig adviseren studies die in 2018 zijn gepubliceerd (Engelse link) het echter ongeacht het geslacht.

Latere bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen van het humaan papillomavirus vaccin zijn de volgende:

  • Gevoeligheid van de huid.
  • Zwelling van het gebied van inenting.
  • Milde koorts.
  • Plaatselijke roodheid.
  • Duizeligheid en braken.

Als een van deze symptomen optreedt, kun je het beste een arts raadplegen om ibuprofen of acetaminofen voor te schrijven om koorts en pijn onder controle te houden. Allergische reacties veroorzaakt door het vaccin zijn zeer zeldzaam.

Hoeveel doses vereist het vaccinatieschema?

Een kind krijgt het humaan papillomavirus vaccin toegediend
De inenting tegen het humaan papillomavirus wordt uitgevoerd in 2 of 3 doses, afhankelijk van de medische toestand en de leeftijd van de patiënt.

Tijdens het medisch consult is het de specialist die opdracht geeft tot het aanbrengen van het vaccin tegen het humaan papillomavirus. Als de patiënt geen huisarts heeft, kan het verzoek worden aangevraagd bij gezondheidscentra, klinieken of sommige apotheken. Het vaccin, Gardasil 9 genaamd, biedt bescherming tegen verschillende stammen van HPV die de neiging hebben baarmoederhalskanker te ontwikkelen, samen met andere die ook riskant zijn.

Deze stammen omvatten de volgende: HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 en 58. Volgens een recente publicatie (Engelse link) van Cureus zijn de meest voorkomende en risicovolle de typen HPV16 en HPV18.

Enkele variabelen voor de dosering kunnen zijn:

  • Kinderen jonger dan 15: een tweede dosis is geïndiceerd binnen 6 maanden tot een jaar na hun eerste toepassing. Anders, als beide vaccins binnen een periode van minder dan 5 maanden worden toegediend, moeten ze een derde dosis krijgen.
  • Personen tussen 15 en 26 jaar: deze groep moet drie doses krijgen. De tweede dosis moet één of twee maanden na de eerste worden toegediend, terwijl de derde 4 maanden later wordt aanbevolen. Dit type schema geldt ook voor immuungecompromitteerde personen tussen 9 en 26 jaar.

De voordelen van HPV vaccinatie

Veel ouders vragen zich af waarom HPV vaccinatie voor kinderen wordt aanbevolen. In dit verband is het weliswaar geen geneesmiddel, maar een preventieve maatregel om kinderen bescherming te bieden tegen ernstige ziekten. Het is nog effectiever als het wordt toegediend vóór het begin van seksuele activiteit. De toepassing garandeert bescherming tegen het virus en de ontwikkeling van genitale wratten en voorkomt zes verschillende soorten kanker.

Slotoverwegingen betreffende het humaan papillomavirus vaccin

Kortom, inenting biedt kinderen, adolescenten en jongvolwassenen bescherming tegen HPV infectie. Dit is essentieel, want het virus veroorzaakt genitale wratten en verschillende varianten van kanker. Bovendien is het ideaal om gevaccineerd te worden voordat je seksueel actief wordt, rond 11 of 12 jaar. Bovendien is het een effectief en veilig vaccin.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cancer Associated with Human Papillomavirus (HPV). [Internet] Disponible en: https://www.cdc.gov/cancer/hpv/basic_info/cancers.htm
  • Vaccine (shot) for Human Papillomavirus. [Internet] Disponible en: https://www.cdc.gov/vaccines/parents/diseases/hpv.html
  • Harder T, Wichmann O, Klug SJ, van der Sande MAB, Wiese-Posselt M. Efficacy, effectiveness and safety of vaccination against human papillomavirus in males: a systematic review. BMC Med. 2018 Jul 18;16(1):110. doi: 10.1186/s12916-018-1098-3. PMID: 30016957; PMCID: PMC6050686.
  • Charde SH, Warbhe RA. Human Papillomavirus Prevention by Vaccination: A Review Article. Cureus. 2022 Oct 7;14(10):e30037. doi: 10.7759/cureus.30037. PMID: 36381816; PMCID: PMC9637390.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.