Hartfalen bij kinderen: symptomen, oorzaken en behandelingen

Hartfalen is wanneer het hart niet meer goed functioneert. Het brengt ernstige gezondheidsrisico's met zich mee, dus de vroege detectie van hartfalen bij kinderen is de sleutel tot het verbeteren van de prognose in de toekomst.
Hartfalen bij kinderen: symptomen, oorzaken en behandelingen

Laatste update: 06 augustus, 2021

Het hart is een van de belangrijkste organen van het lichaam en heeft als missie de bloedtoevoer naar alle cellen en weefsels te verzekeren. Wanneer deze hartpomp niet goed functioneert, begint de gezondheid van het hele lichaam te verslechteren. Om deze reden is het belangrijk om op de hoogte te zijn van vroege waarschuwingssignalen van hartfalen bij kinderen te detecteren.

Dankzij de samentrekkende eigenschappen van het hart, pompt het ritmisch. Daardoor wordt het bloed in de slagaders voortgestuwd zodat het elke hoek van het lichaam kan bereiken. Samen met de bloedvaten (aders en slagaders) vormt het de bloedsomloop.

Het is een gesloten circuit waardoor bloed van het hart naar de weefsels gaat (transport van zuurstof en voedingsstoffen die essentieel zijn voor het leven) en van de weefsels naar het hart (transport van cellulaire afvalproducten, zoals koolstofdioxide).

Wat is hartfalen bij kinderen?

Als we het hebben over hartfalen (HF), hebben we het over de reeks tekenen en symptomen die het gevolg zijn van een storing van de hartpomp.

Bij kinderen kan dit te wijten zijn aan twee hoofdmechanismen: problemen bij het vullen van de pomp (diastolische disfunctie) of problemen bij de bloedafgifte (systolische disfunctie). Als gevolg van een van beide zal het eindresultaat een onvoldoende bloedtoevoer naar de weefsels zijn, die niet in staat zijn om aan de minimale energiebehoefte te voldoen.

Een moeder die haar jonge dochter in bed knuffelt.

Wat zijn de oorzaken?

In de pediatrische leeftijdsgroep verschillen de oorzaken van die van volwassenen. De belangrijkste oorzaak van hartfalen bij kinderen zijn aangeboren misvormingen. Dat wil zeggen, de aandoeningen waarmee het kind wordt geboren. Dit worden aangeboren hartafwijkingen genoemd en volgens schattingen zullen 8 op de 1.000 levend geboren kinderen ze krijgen.

Naast structurele oorzaken zoals zoals aangeboren problemen, zijn er andere oorzaken van hartfalen waarvan de frequentie van optreden zal afhangen van de leeftijd van de patiënt en bepaalde omgevingsomstandigheden. Sommigen van deze omstandigheden zijn de volgende:

 • Infectieus: infecties opgelopen tijdens de zwangerschap, geassocieerd met katheters, complicaties van streptokokken faryngitis.
 • Ontsteking: een gevolg van auto-immuunprocessen zoals lupus.
 • Giftig: bijwerkingen van medicijnen, bijvoorbeeld chemotherapie.
 • Metabolisch: aangeboren stofwisselingsstoornissen, zoals die de hielpriktest probeert op te sporen.
 • Aritmogeen: die veranderingen in het pompritme van het hart of aritmieën veroorzaken.
 • Postoperatief: die als gevolg van eerdere hartoperaties.
 • Idiopathisch: in deze gevallen hebben we het over ongedefinieerde oorzaken, zoals de ziekte van Kawasaki (Engelse link).

Symptomen en waarschuwingssignalen

Een hart dat niet goed functioneert, zal resulteren in organen die niet goed geoxygeneerd zijn, omdat er minder bloed bij komt of langzamer dan nodig is. Als algemene consequentie zal het lichaam inspanningsintolerantie vertonen en, in gevorderde gevallen, zal hetzelfde gebeuren tijdens een rusttoestand.

Wanneer hartfalen vroeg in het leven begint, is de diagnose niet eenvoudig. De manifestaties ervan lijken namelijk sterk op die van andere gezondheidsproblemen.

Bij matige inspanningen, zoals voeden, zal de baby prikkelbaar, bezweet, geagiteerd zijn, zwak huilen en in sommige gevallen zal er bleekheid of blauwachtige verkleuring van het gezicht (cyanose) zijn. Deze problemen bij het geven van borstvoeding zullen zich vertalen in een slechte gewichtstoename en groeiachterstand.

Op oudere leeftijd zal het kind of de adolescent tekenen van vermoeidheid of intolerantie voor lichamelijke inspanning vertonen. Bijvoorbeeld na een sportactiviteit of in het kader van situaties van metabole stress, zoals een infectie. Symptomen kunnen het volgende zijn:

 • Het gevoel van kortademigheid (dyspnoe).
 • Zweten en bleekheid.
 • Hartkloppingen door verhoogde hartslag.
 • Duizeligheid of flauwvallen door verlaagde bloeddruk.
 • Zwelling in benen, voeten en gezicht door vochtophoping of oedeem.
 • Buikpijn of zwaarte als gevolg van een ophoping van bloed in de ingewanden, zoals de lever of milt.

Wanneer al deze symptomen ook tijdens rust optreden, classificeren artsen het harfalen als ernstig en wordt de prognose onheilspellender.

Hartfalen bij kinderen diagnosticeren?

Er is geen enkele test die ons de diagnose met zekerheid kan vertellen. Toch kunnen de klinische manifestaties van hartfalen bij kinderen voor ervaren ogen zeer informatief zijn.

Als het gaat om een baby met voedingsproblemen, slechte gewichtstoename, veranderingen in huidskleur en overmatig zweten tijdens borstvoeding, is het belangrijk om over deze oorzaak na te denken en deze correct te evalueren om deze te detecteren of uit te sluiten. Wanneer hartfalen in de vroege stadia wordt ontdekt, heeft het een betere prognose dan wanneer het in gevorderde stadia of ernstige ziekten optreedt.

Als je kinderarts deze diagnose vermoedt, is het ook belangrijk om een kindercardioloog te raadplegen om de beste optie voor aanvullende onderzoeken te evalueren. De opties zijn variabel, maar over het algemeen kan men kiezen voor zeer minimaal invasieve onderzoeken zoals de volgende:

 • Röntgenfoto van de borst
 • Elektrocardiogram
 • Echocardiogram met Doppler
 • Stresstest (alleen bij oudere kinderen en adolescenten)

Behandelingen voor hartfalen bij kinderen

Het belangrijkste doel van de behandeling van hartfalen is het minimaliseren van complicaties en het vertragen van de progressie van hartverslechtering. Artsen zullen de therapeutische optie kiezen, afhankelijk van de fase van het proces.

Een moeder zit met haar peuterzoon op haar bureau tijdens een kinderbezoek.

In asymptomatische en milde gevallen is orale medicatie de meest geschikte optie. De meest gebruikte medicijnen zijn de volgende:

 • Diuretica: verhogen de uitscheiding van lichaamswater via de urine en verbeteren oedeem.
 • Bètablokkers: verbeteren de hart- en ademhalingsfrequentie, verminderen de algemene symptomen en helpen de fysieke groei van het kind te verbeteren.
 • Angiotensine-converterende enzymremmers (Engelse link): verbeteren de bloedtoevoer naar alle organen in het systeem, inclusief het hart.
 • Antiaritmica: verbetering van de contractiele capaciteit van het hart.

In matige en ernstige gevallen zal de behandeling gericht zijn op het stabiliseren van de patiënt en het optimaliseren van zijn algemene gezondheidstoestand. Op de lange termijn kan het kind een operatie of zelfs transplantaties nodig hebben. Het zal dus verplicht zijn om de voedingsstatus en de functionaliteit van alle lichaamsorganen te verbeteren.

Wat zijn de meest voorkomende complicaties?

Wanneer de detectie van hartfalen bij kinderen niet op tijd plaatsvindt, gaat de achteruitgang van het lichaam progressief totdat het onomkeerbare stadia bereikt, in welk geval de meest haalbare optie harttransplantatie zal zijn.

In die gevallen waarin de detectie van hartfalen plaatsvindt in een vroeg stadium of voordat het optreedt (bijvoorbeeld bij tijdige detectie en correctie van aangeboren hartafwijkingen), kan de prognose gunstiger zijn. Dit zal voor een groot deel afhangen van het waarborgen van de toegang tot de noodzakelijke gezondheidszorg en het ervoor zorgen dat de patiënt de juiste behandelingen krijgt.

Leven met hartfalen

Zoals je kunt zien, zijn de mogelijke complicaties van hartfalen ernstig. Met de juiste behandeling is het echter vaak mogelijk om een evenwichtige gezondheidstoestand te bereiken die een normaal leven mogelijk maakt. Het is belangrijk om het kind en zijn familie te begeleiden vanaf de diagnose en in elk stadium van de ziekte. De uitkomst zal hier namelijk grotendeels van afhangen.

Leven met hartfalen is echter mogelijk! Elke dag werken experts aan het verbeteren van diagnostische strategieën en therapeutische aanbiedingen. Dit is natuurlijk een zeer wenselijk doel om te bereiken. Maar het belangrijkste op dit moment is het voorlichten van het gezondheidszorgsysteem en de gemeenschap over het belang van vroege diagnose. Wellicht ook interessant voor jou

Wat is een aangeboren hartafwijking?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Wat is een aangeboren hartafwijking?

Een aangeboren hartafwijking is een structureel probleem in het hart en een vaak voorkomend aangeboren afwijking. Deze aandoening kan dodelijk zijn...