De natuurlijke behandeling van herpes bij kinderen

Vandaag vertellen we over de natuurlijke behandeling van herpes bij kinderen, een ziekte die vervelend en pijnlijk is. Leer hoe je de symptomen kunt verbeteren.
De natuurlijke behandeling van herpes bij kinderen

Laatste update: 04 januari, 2022

Herpes openbaart zich meestal voor het eerst bij kinderen door mondlaesies die pijnlijk en heel vervelend zijn. Deze hebben de neiging hun levenskwaliteit aan te tasten. Maar er zijn een aantal eenvoudige en echt nuttige behandelingsmaatregelen. In dit artikel vind je daarom enkele strategieën voor de natuurlijke behandeling van herpes bij kinderen die voldoende wetenschappelijke steun hebben.

Wat is herpes?

Herpes is een gezondheidstoestand die veroorzaakt wordt door het herpes simplex virus (HSV) type 1 of type 2, dat de eigenschap heeft na de eerste besmetting in ons lichaam slapend te blijven.

Hoewel het in de latente fase geen symptomen geeft, kan het virus bij bepaalde veranderingen in de algemene gezondheidstoestand, zoals een afname van de afweer, reactiveren en typische laesies veroorzaken.

De twee soorten herpes simplex virussen verschillen naar gelang hun plaats:

  • Type 1 (HSV-1): Veroorzaakt meestal orale herpes en is verantwoordelijk voor koortsblaasjes rond de mond en op het gezicht.
  • Type 2 (HSV-2): Veroorzaakt genitale herpes en is dus verantwoordelijk voor uitbraken van genitale herpes

Dit virus is dus heel besmettelijk en wordt van mens op mens overgedragen, meestal door direct contact (huid-op-huid).

Meestal krijgen kinderen HSV tijdens hun kinderjaren, door contact met een besmette volwassene. Van daaruit zorgt het voor de eerste symptomen en gaat dan in latentie.

Het is belangrijk op te merken dat als dit virus eenmaal binnenkomt, het zijn hele leven in het lichaam van het kind blijft.

De natuurlijke behandeling van herpes bij kinderen

De klinische manifestaties van herpes bij kinderen

Volgens enkele publicaties (Engelse link) in het tijdschrift American Family Physician manifesteren HSV-infecties bij kinderen zich op verschillende manieren: van ongecompliceerde mucocutane aandoeningen tot ernstige infecties die het centrale zenuwstelsel aantasten en het leven van het kind in gevaar kunnen brengen.

Zoals we al zeiden, veroorzaakt HSV een levenslange infectie. De klinische verschijnselen variëren echter naar gelang de gezondheidstoestand van de drager (gastheer). In die zin bepalen leeftijd, de staat van immuniteit, het soort virus, en de plaats van infectie het verloop van de ziekte.

De primaire infectie (of eerste episode) is meestal asymptomatisch. In sommige gevallen treden echter milde verschijnselen op, zoals laesies op de huid van de mond of in het anogenitale gebied.

Bij jongere kinderen kan ook een uitgebreidere orale betrokkenheid , gingivostomatitis genoemd, optreden. Wanneer de eerste episode daarentegen bij oudere kinderen of adolescenten optreedt, manifesteert deze zich als faryngitis.

De natuurlijke behandeling van herpes bij kinderen

Wanneer de infectie bij gezonde kinderen optreedt, verdwijnt de aandoening meestal vanzelf binnen 10 tot 21 dagen. Na deze periode gaat het virus in een slapende toestand in de zenuwganglia nabij de plaats van de verwonding.

Momenteel is er geen genezing voor dit virus. Wel is therapeutische behandeling erop gericht de zweertjes weg te werken en de omvang en duur van de uitbraken te beperken.

Hier delen we enkele strategieën voor de natuurlijke behandeling van herpes bij kinderen.

Vermijd krabben

Je moet proberen de laesie zo weinig mogelijk aan te raken of te krabben. De handen kunnen het virus namelijk overbrengen op andere delen van het lichaam, zoals de ogen.

Naast de directe huid-op-huid contactroute kan het kind ook besmet worden na het hanteren van voorwerpen die met dit virus besmet zijn. Daarom moet je handen en speelgoed relatief vaak wassen.

Breng koude aan op de laesies

Plaatselijk ijs aanbrengen op zweertjes of laesies die door het virus veroorzaakt zijn, kan de pijn van koortslip bij kinderen helpen verzachten. Zelfs koud voedsel kan effectief zijn om gevoelige lippen te verzachten en uitdroging te voorkomen.

Het is belangrijk om tijdens uitbraken de consumptie van zure producten te beperken, want die kunnen de laesies verder irriteren.

Vitamine D voor de behandeling van herpes bij kinderen

Er zijn veel vitamines die het lichaam tegen het virus kunnen beschermen en de tekenen en symptomen die het veroorzaakt kunnen verminderen. Sommige studies (Engelse link) concluderen dat vitamine D een belangrijke immunomodulerende functie heeft en verband houdt met het voorkomen van verschillende infectieziekten.

Vitamine E

Vitamine E heeft antioxiderende eigenschappen, die de cellulaire stress veroorzaakt door bepaalde virale infecties kunnen verminderen. Dit zou het immuunsysteem dus kunnen helpen zich tegen HSV te verdedigen.

Momenteel zijn er enkele klinische proeven (Engelse link) in onderzoek, die de rol van vitamine E bij de bestrijding van herpesvirus infectie bestuderen.

Etherische oliën

Het gebruik van etherische oliën helpt de verspreiding van het virus tussen cellen die met de HSV-1 variant geïnfecteerd zijn te verminderen. Enkele van de oliën die met deze positieve effecten in verband staan zijn onder andere de volgende:

Behalve oraal gebruik kunnen ze ook gebruikt worden in badwater of kamervernevelaars. Rechtstreeks aanbrengen op laesies wordt niet aanbevolen, want ze kunnen een secundaire bacteriële infectie veroorzaken.

Zonnebrandcrème voor de natuurlijke behandeling van herpes bij kinderen

Hoewel zonnebrandcrème in alle verbanden bescherming biedt aan de lippen, draagt het ook bij tot het verminderen van de frequentie van uitbraken. Dit komt omdat de agressie van de zon een trigger is voor de reactivering van het virus.

Je moet breed-spectrum zonnebrandcrèmes gebruiken met een zonbeschermingsfactor (SPF) groter dan 30. In feite zijn er zonnefilters in de vorm van sticks of balsems, die het aanbrengen op de lippen vergemakkelijken.

Een lippenbalsem kan voor verlichting zorgen

Aloëvera

Aloëveragel is een product dat veel op de markt verkrijgbaar is. Het heeft een ontstekingsremmende en antivirale werking en is een ontzwellend middel. Je moet het in de koelkast bewaren om de troostende en decongestieve werking te versterken.

Herpes bij kinderen en de kwaliteit van het leven

Herpes bij kinderen wordt gemakkelijk verspreid, door het voortdurend aanraken en krabben van de laesies. Dit bevordert niet alleen de verspreiding van de infectie naar andere delen van het lichaam, maar ook tot besmetting van voorwerpen voor persoonlijk gebruik of van voorwerpen die met andere kinderen gedeeld worden (zoals speelgoed op de crèche of op school).

Herpetische laesies zijn meestal erg vervelend, pijnlijk, en in staat de levenskwaliteit van kinderen aan te tasten. In het algemeen wordt het hen moeilijk gemaakt te eten en vocht te drinken, wat tot complicaties als uitdroging leidt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Öztekin A, Öztekin C. Vitamin D Levels in Patients with Recurrent Herpes Labialis. Viral Immunol. 2019 Jul/Aug;32(6):258-262. doi: 10.1089/vim.2019.0013. Epub 2019 May 30. PMID: 31145049.
  • Lin LY, Bhate K, Forbes H, Smeeth L, Warren-Gash C, Langan S. Vitamin D deficiency or supplementation and the risk of human herpesvirus infections or reactivation: a systematic review protocol. BMJ Open. 2019 Oct 7;9(10):e031867. doi: 10.1136/bmjopen-2019-031867. PMID: 31594899; PMCID: PMC6797410.
  • Álvarez, D. M., Castillo, E., Duarte, L. F., Arriagada, J., Corrales, N., Farías, M. A., Henríquez, A., Agurto-Muñoz, C., & González, P. A. (2020). Current Antivirals and Novel Botanical Molecules Interfering With Herpes Simplex Virus Infection. Frontiers in microbiology11, 139. https://doi.org/10.3389/fmicb.2020.00139

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.