De behandeling van scoliose bij kinderen

Scoliose kan kinderen en tieners treffen. Vandaag zullen we je vertellen over de behandeling van scoliose bij kinderen, die zal afhangen van de ernst van elk geval.
De behandeling van scoliose bij kinderen
Maria Elisa Lisotti Luppi

Geschreven en geverifieerd door de fysiotherapeut Maria Elisa Lisotti Luppi.

Laatste update: 22 december, 2022

In het ideale geval vindt de behandeling van scoliose bij kinderen pas plaats na zorgvuldig lichamelijk onderzoek. Daarnaast is het belangrijk om specifieke tests uit te voeren om een betere diagnose te krijgen. Bovendien moeten specialisten de patiënt in de gaten houden tijdens hun ontwikkelingsstadium.

Het is erg belangrijk om mogelijke misvormingen in het ruggenmerg al op jonge leeftijd te onderzoeken en op te sporen. Het lichaam van kinderen is vrij flexibel en ze hebben de neiging zich in de loop van de tijd aan te passen. De curven die het resultaat zijn van scoliose, kunnen echter, afhankelijk van elk geval, erger worden.

De behandeling van scoliose bij kinderen kan conservatief, orthetisch of chirurgisch zijn, afhankelijk van de ernst van het geval. Soms combineren specialisten verschillende behandelingen voor betere resultaten.

Scoliose behandeling.

Wat is scoliose?

Scoliose is een misvorming van de ruggengraat. Het omvat een wijziging van de uitlijning van de wervel in de drie bewegingsvlakken. Daarom buigt de ruggengraat niet alleen naar de ene of de andere kant, maar het kan er ook voor zorgen dat de wervels gaan draaien.

Deze krommingen kunnen het gevolg zijn van veel verschillende oorzaken. In sommige gevallen komen ze vanaf de dag dat de baby wordt geboren voor. In andere gevallen kunnen ze het gevolg zijn van een trauma of een chirurgische ingreep. En tot slot kunnen ze bestaan als gevolg van neurologische aandoeningen. Meestal kijken we echter naar idiopathische scoliose, omdat er geen duidelijke oorzaak is. Desalniettemin zijn de verschillende soorten meestal gerelateerd aan de verschillende groeistadia. Dit is de reden waarom men het soms scoliose bij kinderen of adolescenten noemt.

Hoe kunnen we scoliose bij kinderen herkennen?

Het is mogelijk om scoliose bij kinderen te identificeren na het uitvoeren van verschillende tests waarbij artsen de statische en dynamische houdingen van kinderen analyseren. Door deze verschillende tests is het mogelijk om de ruggengraat in beweging te beoordelen. Hierdoor is het mogelijk om vast te stellen of deze misvormingen verband houden met een scoliotische houding of scoliose.

Daarnaast vragen specialisten om aanvullende onderzoeken, zoals röntgenfoto’s. Met deze test kunnen artsen de hele ruggengraat observeren en de krommingen van de wervel meten. De resultaten van deze metingen zijn hoekwaarden. Ze helpen ons de kromming of rotatiegraad van de wervel te identificeren. Daarom wordt deze methode gebruikt om de ernst van de afwijking te bepalen.

Aan de andere kant worden magnetische resonantie beeldvorming en CAT-scans alleen uitgevoerd in geval van meer ernstige situaties of als er een mogelijkheid is voor andere gerelateerde ziekten.

Een test van een kind met scoliose vertoont tekenen van asymmetrie ter hoogte van de schouders. Bovendien merk je verschil in de vorm van de taille en het binnenste deel van de armen. Bovendien bestaat de mogelijkheid dat kinderen het ene schouderblad prominenter hebben dan het andere. Het is echter belangrijk om andere ziekten die deze misvormingen kunnen veroorzaken uit te sluiten.

De behandeling van scoliose bij kinderen

Na het uitvoeren van een volledig lichamelijk onderzoek en aanvullende tests, is het tijd om de beste behandeling van scoliose bij kinderen te kiezen. Het hangt natuurlijk af van de leeftijd van het kind, de evolutie en de ernst van de kromming. Tot slot is een ander aspect waarmee rekening moet worden gehouden de oorzaak van de misvorming en de prognose, afhankelijk van het geval van elke patiënt.

Met al deze informatie kunnen artsen bepalen of ze te maken hebben met een geval van structurele of functionele scoliose. In het geval van functionele scoliose is het mogelijk deze te verhelpen door de oorzaak terug te draaien of een slechte houding of spiercontractie te corrigeren.

Scoliose behandeling.

Behandelingsopties

  • Conservatieve behandeling: Dit is de eerste keuze in het geval van milde en matige situaties. Conventionele fysiotherapie omvat manuele technieken, flexibiliteitsoefeningen en spierversterking. Verder zijn er andere speciale therapieën, zoals houdingsrevalidatie en osteopathie, die behoorlijk effectief lijken te zijn. Het beoefenen van Pilates-oefeningen kan ook zeer effectief zijn.
  • Orthesebehandeling: Als het ontwerp van het korset correct is, kan het behoorlijk effectief zijn om de evolutie van de kromming te verminderen. Het is echter belangrijk om deze behandeling te combineren met oefeningen van een fysiotherapeut om bijwerkingen te voorkomen vanwege het niet bewegen van de rug. Dit is geen goede behandeling in het geval van extreem milde gevallen, omdat een conservatieve behandeling dan waarschijnlijk voldoende zou zijn. Bovendien, als de patiënt al geopereerd moet worden, zou dit ook niet nodig zijn. Tot slot is het vermeldenswaard dat het een behoorlijk irritant apparaat kan zijn en dat tieners het meestal niet willen dragen.
  • Chirurgie: deze behandeling is bedoeld voor ernstigere gevallen waarin de andere behandelingen niet voldoende lijken te zijn. Bij het programmeren van een wervelkolomoperatie moeten artsen rekening houden met het type kromming en de mogelijke evolutie ervan. Bovendien kan een fysiotherapiebehandeling nuttig zijn voordat u geopereerd wordt.

Hoe eerder kinderen met de behandeling beginnen, hoe effectiever het zal zijn

Regelmatige controles moeten ruggengraatonderzoeken omvatten. Bovendien moeten ouders aandacht besteden aan de houding van hun kinderen naarmate ze ouder worden. Als je een verandering in hun wervelkolom opmerkt, moet je naar de dokter gaan.

Een scoliosebehandeling bij kinderen heeft betere resultaten als je begint zodra de kromming voor het eerst verschijnt. Afhankelijk van de oorzaak, kan het namelijk moeilijker worden om het te verhelpen naarmate de tijd verstrijkt. Daarom is het uiterst belangrijk om regelmatig naar de dokter te gaan en te zorgen voor een goede houding van je kinderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.