Alkalische limonade voor gastro-enteritis bij kinderen en volwassenen

Gastro-enteritis is een veel voorkomend probleem in de warmere seizoenen van het jaar. We vertellen je hoe je de symptomen kunt verbeteren met alkalische limonade.
Alkalische limonade voor gastro-enteritis bij kinderen en volwassenen

Laatste update: 13 juni, 2022

Alkalische limonade kan een effectief middel zijn om de symptomen van gastro-enteritis bij kinderen en volwassenen te verbeteren. Typisch gaat dit gezondheidsprobleem gepaard met braken en diarree. Het is dus belangrijk te zorgen voor voldoende vochtinname om uitdroging te voorkomen.

Voor we beginnen, is het belangrijk op te merken dat gastro-enteritis veroorzaakt kan worden door een virale of bacteriële infectie. Soms zijn het de ziekmakende bacteriën die in sommige voedingsmiddelen aanwezig zijn die de aandoening uitlokken. Je moet dus goede voedselhygiëne gewoonten aanhouden om dit soort aandoeningen te voorkomen.

Dit alles gezegd hebbende, delen we in dit artikel het recept voor deze alkalische limonade met je om je te helpen bij het aanvullen van vocht en mineralen tijdens gastro-enteritis. Let op!

Ingrediënten om alkalische limonade te bereiden

Als je een alkalische limonade wilt bereiden om de symptomen van gastro-enteritis te verminderen, heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 liter gekookt water
  • 4 eetlepels suiker
  • 1/2 theelepel zuiveringszout
  • Het sap van een citroen
  • 1/2 theelepel zout
Alkalische limonade voor gastro-enteritis bij kinderen en volwassenen
Citroensap en zuiveringszout zijn de hoofdbestanddelen van deze natuurlijke remedie tegen gastro-enteritis.

Stap-voor-stap instructies

  • Kook eerst het water een paar minuten om het te ontdoen van eventuele bacteriën.
  • Laat het dan afkoelen en bewaar het bij kamertemperatuur voor later.
  • Pers dan het citroensap uit en zeef het om alle pitjes te verwijderen.
  • Meng vervolgens het water met de citroen en de andere ingrediënten. Het is belangrijk goed te roeren om het zout, de suiker en de zuiveringszout op te lossen. Je kunt de bereiding het beste in de koelkast bewaren tot je het gaat gebruiken.

Als de limonade koel is wanneer je het consumeert, bevordert dat de tolerantie en versnelt het de daaropvolgende maaglediging, wat minder buikongemak oplevert.

De noodzaak om goed te hydrateren tijdens gastro-enteritis

Zoals we al gezegd hebben, is uitdroging een van de grootste gevaren van gastro-enteritis, vooral als die gepaard gaat met diarree en braken. Dit blijkt uit een studie gepubliceerd in BioMed Central (Engelse link).

In feite kan het in sommige situaties nodig zijn intraveneuze vloeistoffen toe te dienen om grote problemen te voorkomen. Dit geldt vooral als orale vloeistoffen niet zijn toegestaan of niet minstens 15 minuten in de maag worden vastgehouden.

Het handhaven van de water- en mineralenbalans is echter een sleutelfactor om gezond te blijven. Een verlaging van het natriumgehalte in het lichaam (hyponatriëmie) kan tot mogelijk ernstige aandoeningen leiden (Engelse link), waarvoor ziekenhuisopname nodig is. Daarom wordt limonade met zout gemaakt om de mogelijke risico’s te verminderen en een voortdurende natriuminname te handhaven.

Wanneer naar de dokter gaan?

Veel gevallen van gastro-enteritis genezen vanzelf binnen een paar dagen of binnen de eerste week. Het is voldoende om voor hydratatie te zorgen en geleidelijk een normaal dieet te hervatten, te beginnen met licht verteerbaar voedsel.

Er zijn echter enkele waarschuwingssignalen die erop wijzen dat de arts geraadpleegd moet worden. Een ervan is de aanwezigheid van bloed in de ontlasting. Dit kan namelijk wijzen op de aanwezigheid van invasieve bacteriën die ernstige aandoeningen kunnen veroorzaken.

In het geval dat vochtinname niet wordt verdragen en het braken erg vaak voorkomt, is het ook raadzaam een specialist te raadplegen. Vooral in het geval van zuigelingen en jonge kinderen, die niet al te veel waterreserves in hun lichaam hebben en de neiging hebben erg gemakkelijk uitgedroogd te raken.

Als de symptomen langer dan 2 dagen aanhouden, is het ook raadzaam een arts te raadplegen. Maar als de rehydratatie-strategieën thuis effectief zijn en er geen andere verdachte symptomatologie is, is het waarschijnlijk dat dezelfde procesvoering aanhoudt.

Tijdens gastro-enteritis is het van groot belang de lichaamstemperatuur onder controle te houden, want in veel gevallen kan koorts optreden.

Een kind met uitdrogingsverschijnselen in het ziekenhuis
Dit symptoom kan ons ook waarschuwen voor de mogelijkheid van een bacteriële infectie, hoewel dat niet altijd het geval is.

In sommige gevallen van ernstige gastro-enteritis kan het nodig zijn over te gaan tot intraveneuze hydratatie om water- en zoutverliezen door braken en diarree te vervangen.

Bereid alkalische limonade om gastro-enteritis bij kinderen en volwassenen te behandelen

Zoals je gezien hebt, is het gemakkelijk alkalische limonade te bereiden om gastro-enteritis bij kinderen en volwassenen te behandelen. Het is een eenvoudig middel dat in veel gevallen goed kan werken om de staat van hydratatie te optimaliseren en de mineralen die het lichaam verliest aan te vullen.

Bedenk tot slot dat veel spijsverteringsproblemen voorkomen kunnen worden door enkele gewoonten op hygiënisch niveau in te voeren. Was bijvoorbeeld rauwe voedingsmiddelen goed voordat je ze eet en zorg ervoor dat ze grondig gekookt worden, vooral als ze van dierlijke oorsprong zijn. Zo elimineer je mogelijke ziekteverwekkers die erin kunnen zitten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Iro, M. A., Sell, T., Brown, N., & Maitland, K. (2018). Rapid intravenous rehydration of children with acute gastroenteritis and dehydration: a systematic review and meta-analysis. BMC pediatrics18(1), 44. https://doi.org/10.1186/s12887-018-1006-1
  • Hoorn, E. J., & Zietse, R. (2017). Diagnosis and Treatment of Hyponatremia: Compilation of the Guidelines. Journal of the American Society of Nephrology : JASN28(5), 1340–1349. https://doi.org/10.1681/ASN.2016101139

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.