3 Huismiddeltjes tegen oorpijn bij kinderen

We gaan je een reeks huismiddeltjes tegen oorpijn bij kinderen leren die het probleem kunnen helpen verminderen voordat je farmacologische maatregelen neemt.
3 Huismiddeltjes tegen oorpijn bij kinderen
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 09 november, 2022

Oorpijn bij kinderen kan erg vervelend zijn, vooral als het frequent voorkomt, hetzij door ontstekingsprocessen, hetzij door infecties. Soms blijven kinderen er maar door huilen. Daarom is het beter een reeks huismiddeltjes te overwegen om het ongemak te verlichten.

In elk geval is het belangrijk een arts te raadplegen als de intensiteit van de pijn hoog is en niet met het gebruik van natuurlijke maatregelen ophoudt.

Allereerst moet je weten dat bepaalde dagelijkse gewoonten ongemak in het oor kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan het krabben aan de gehoorgang, het gebruik van wattenstaafjes en ook het binnendringen van water tijdens het zwemmen in het zwembad. Al deze factoren kunnen de huid van de gehoorgang of het trommelvlies irriteren. Het is dus het beste om het probleem zo snel mogelijk op te lossen.

Remedies om oorpijn bij kinderen te verlichten

De volgende remedies die we gaan voorstellen kunnen helpen om oorpijn bij kinderen te verlichten. Als het nu niet ophoudt of na verloop van tijd terugkomt, is het beter een specialist te bezoeken om de nodige tests uit te voeren.

3 Huismiddeltjes tegen oorpijn bij kinderen

1. Drogen met een föhn

Het aanbrengen van warmte op de gehoorgang kan verzachtend werken. Het is belangrijk dat de lucht niet erg heet is en dat het op een zekere afstand van de oren wordt aangebracht, niet langer dan 2 tot 3 minuten. De toepassing mag nooit direct zijn om brandwonden te voorkomen. Het doel is het uitwendige oor te drogen.

Met droge lucht is het mogelijk de vloeistof die zich in het oor heeft opgehoopt te verdampen en zo het vervelende of pijnlijke gevoel te verminderen.

2. Doe lavendelolie in de uitwendige gehoorgang

Het is ook mogelijk een paar druppels lavendelolie of calendula bloemextract plaatselijk aan te brengen om oorpijn bij kinderen te verlichten. Er is enig bewijs in dit verband. Dit blijkt namelijk uit een systematisch overzicht (Engelse link) dat door de Cochrane Collaboration werd opgesteld.

De suppletie van bepaalde vitamines kan ook als preventieve maatregel worden overwogen. Meer bepaald kan een tekort aan vitamine D het risico op aandoeningen van de luchtwegen, zoals otitis, verhogen. Daarom zou de opname van een supplement van deze micronutriënt (Spaanse link) in het voedingsschema gunstig kunnen zijn.

In elk geval is het echter beter eerst met een specialist te overleggen en het kind niet zonder medische toestemming medicijnen te geven.

3. Breng een paar druppels gember in water aan op het oor

Gember is een van de specerijen met de meest heilzame eigenschappen die er bestaan. Het is onder andere in staat gewichtsverlies te bevorderen en helpt ook bepaalde ontstekings- en oxidatieve mechanismen te beheersen.

Ook zou het de kans op het ontstaan van sommige infecties, zoals infecties van de luchtwegen, kunnen verminderen als het in infusies wordt ingenomen. Dit staat in een studie gepubliceerd in Clinical Nutrition ESPEN. (Engelse link)

Om oorpijn bij kinderen te bestrijden meng je eenvoudig een beetje gemberpoeder in water, laat het een paar minuten rusten. Giet het dan af en breng een paar druppels op de pijnlijke plek aan. Het is de moeite waard te vermelden dat dit huismiddeltje verder geen wetenschappelijk bewijs heeft om het te ondersteunen.

Andere voorzorgsmaatregelen nodig om oorpijn bij kinderen te verlichten

Oorpijn kan voorkomen worden door een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals voorkomen dat er water in de gehoorgang komt als kinderen in zwembaden of in zee zwemmen. Hiervoor zijn er een reeks oordopjes die heel doeltreffend zijn en zich gemakkelijk aan deze holte aanpassen.

Ook de gewoonte om de neusgaten met zeewater schoon te maken kan gunstig zijn. Het voorkomt namelijk dat vuil en ziektekiemen zich ophopen. Dit vertaalt zich in een lager percentage infecties en een efficiëntere beheersing van ontstekingsmechanismen in het lichaam.

Tot slot wordt het gebruik van wattenstaafjes om het oorsmeer uit het uitwendige oor te verwijderen ontraden. Dit wegens het risico van verwondingen aan dit orgaan.

Wanneer naar de dokter gaan?

Als de oorpijn aanhoudt moet je naar de dokter

Als oorpijn een frequent en steeds ernstiger probleem wordt, kan het nodig zijn naar de dokter te gaan voor een nauwkeurige diagnose. In dat geval is het belangrijk een infectieziekte, zoals otitis, uit te sluiten, die andere soorten behandelingen vereist.

Er zijn huismiddeltjes tegen oorpijn bij kinderen

Zoals je ziet zijn er een paar eenvoudige huismiddeltjes die het pijnlijke gevoel in het oor van je kind kunnen helpen verbeteren. Ze zijn vrij effectief en zijn minimaal invasief, dus het proberen waard.

Ze zijn echter geen oplossing voor alle oorpijn. In sommige gevallen moet je je toevlucht nemen tot andere behandelingen.

Bedenk tot slot dat het voor een goede gezondheid belangrijk is dat je vanaf de eerste levensfasen de juiste gewoonten aanhoudt. Goed eten, regelmatig bewegen, elke nacht minstens 7 uur slapen en blootgesteld worden aan zonlicht zijn belangrijke handelingen voor de toekomst. Deze gewoonten verminderen ook de kans op kwalen of infecties in het lichaam.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Mengual Gil JM. Vitamina D por encima del año de vida, ¿es necesaria o está de moda? En: AEPap (ed.). Curso de Actualización Pediatría 2018. Madrid: Lúa Ediciones 3.0; 2018. p. 17-30. Disponible en: http://www.aepap.org/sites/default/files/017-030_vitamina_d_por_encima_del_ano.pdf
  • Vahid, F., & Rahmani, D. (2021). Can an anti-inflammatory diet be effective in preventing or treating viral respiratory diseases? A systematic narrative review. Clinical nutrition ESPEN, 43, 9–15. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.clnesp.2021.04.009
  • Foxlee, R., Johansson, A., Wejfalk, J., Dooley, L., & Del Mar, C. (2006). Topical analgesia for acute otitis media.
    Cochrane Database of Systematic Reviews, (3), 1-42. [CD005657]. Disponible en: https://doi.org/10.1002/14651858.CD005657.pub2
  • van Uum RT, Venekamp RP, Zuithoff NP, Sjoukes A, van de Pol AC, Schilder AG, Damoiseaux RA. Improving pain management in childhood acute otitis media in general practice: a cluster randomised controlled trial of a GP-targeted educational intervention. Br J Gen Pract. 2020 Oct 1;70(699):e684-e695.
  • Worrall G. Acute earache. Can Fam Physician. 2011 Sep;57(9):1019-21, e320-2.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.