5 veelvoorkomende kinderziektes veroorzaakt door bacteriën

Kinderziektes komen vaak voor, vooral infecties. Ontdek enkele van de meest voorkomende kinderziektes veroorzaakt door bacteriën.
5 veelvoorkomende kinderziektes veroorzaakt door bacteriën

Laatste update: 04 augustus, 2021

Door het onderontwikkelde immuunsysteem van kinderen komen kinderziektes veroorzaakt door bacteriën in de eerste levensjaren heel vaak voor. Hoewel ze in de meeste gevallen mild zijn, is het belangrijk om waakzaam te zijn om de ontwikkeling van complicaties te voorkomen die, hoewel zeldzaam, kunnen optreden. Ken jij de meest voorkomende kinderziektes veroorzaakt door bacteriën?

Vijf veelvoorkomende kinderziektes veroorzaakt door bacteriën

Hieronder vind je een aantal vrij veel voorkomende aandoeningen, dus misschien heb je er wel eens van gehoord. De behandelingsaspecten zijn in elk geval zeer specifiek, maar ze delen het feit dat ze meestal het gebruik van antibiotica vereisen.

1. Otitis

Een kinderarts die naar het oor van een kind kijkt.

Otitis is de ontsteking van een van de segmenten van het oor. Klassiek verwijzen we naar drie verschillende delen van dit orgaan: het buiten-, midden- en binnenoor. Infecties van de buiten- en middenoren komen veel voor. Infectieziekten in het binnenoor zijn zeldzaam en veroorzaken andere symptomen.

Deze aandoening wordt meestal veroorzaakt door een infectie door bacteriën zoals Staphylococcus aureus en Pseudomonas aeruginosa. Afhankelijk van verschillende factoren kan de infectie variëren van eenvoudige roodheid en jeuk van de gehoorgang (otitis externa) tot ernstige pijn. Dit kan het vrijkomen van pus en scheuring van het trommelvlies (otitis media) omvatten.

2. Kinkhoest, een van de kinderziektes die door bacteriën wordt veroorzaakt

Bordetella pertussis is de bacterie die verantwoordelijk is voor kinkhoest. Het is een zeer besmettelijke luchtweginfectie die, vanuit klinisch oogpunt, opvalt door het optreden van een hoest die het ademen erg moeilijk maakt zolang het duurt. In feite is de hoest zo sterk dat het zelfs braken of kleine bloedingen kan veroorzaken.

In veel gevallen is het niet mogelijk om een infectie met B. pertussis vast te stellen. Het is op dit punt dat artsen de term pertussis-syndroom gebruiken. Dit is een aandoening die dezelfde symptomen vertoont als kinkhoest, maar andere bacteriën of andere agens, zoals het adenovirus veroorzaken het.

Het is een ziekte die door vaccinatie kan worden voorkomen, dus de incidentie en prevalentie zijn de afgelopen decennia sterk afgenomen. Het is echter nog steeds endemisch in veel landen, vooral in ontwikkelingslanden.

3. Hersenvliesontsteking

Meningitis is een van de meest gevreesde aandoeningen op de lijst, omdat het zonder de juiste behandeling tot ernstige complicaties kan leiden. Het is geen ziekte die uitsluitend door bacteriën wordt veroorzaakt. Enkele van de meest betrokken agens zijn Streptococcus pneumoniae en Neisseria meningitides.

Dankzij vaccinatiestrategieën zijn de incidentie van hersenvliesontsteking en de complicaties ervan in de loop van de tijd afgenomen. Het blijft echter een belangrijke oorzaak van ziekte en mortaliteit bij kinderen.

Symptomen zijn sterk afhankelijk van de leeftijd van de patiënt en worden meestal gemakkelijker te diagnosticeren naarmate het kind ouder wordt. Bij schoolkinderen en adolescenten kan de aanwezigheid van een stijve nek, braken, hoge koorts en abnormale bewegingen wijzen op meningitis.

4. Conjunctivitis

Conjunctivitis is een veel voorkomende aandoening bij zowel kinderen als volwassenen. Het is niet altijd besmettelijk en als dat het geval is, zijn de meeste gevallen te wijten aan virale infecties. Conjunctivitis als gevolg van bacteriën kan iets moeilijker te behandelen zijn. In sommige gevallen is het nodig om antibiotica toe te dienen.

Symptomen zijn onder meer plaatselijke roodheid, jeuk, overmatige traanproductie en, in sommige gevallen, pusafgifte. Aangezien dit een overdraagbare aandoening is, is het het beste om persoonlijke en gezinshygiënemaatregelen te volgen om besmetting te voorkomen.

5. Keelpijn

Een kinderarts die de keel van een kind controleert.

De term angina wordt vaak gebruikt bij kinderen om te verwijzen naar sommige soorten infecties die worden gekenmerkt door een ontsteking van de amandelen. De meeste klinische vormen zijn mild, gekenmerkt door keelpijn, algemene malaise, slechte adem, koorts en gezwollen klieren in de nek.

Het is belangrijk om het te onderscheiden van andere ziekten zoals angina pectoris (Engelse link) of Angina van Plaut-Vincent. De eerste verwijst naar de symptomen van een ziekte die de bloedtoevoer naar het hart beïnvloedt, wat in eenvoudige bewoordingen zou kunnen verwijzen naar een hartaanval. Het is echter niet hetzelfde.

Angina van Plaut-Vincent is een uitgebreide infectie waarbij het tandvlees en de hierboven genoemde organen zijn aangedaan. Zonder behandeling kan het echter het doorslikken van voedsel erg moeilijk maken en de luchtwegen van de patiënt in gevaar brengen. Natuurlijk komen de laatste twee aandoeningen vaker voor bij volwassenen.

Kinderziektes veroorzaakt door bacteriën variëren sterk

Deze ziekten zijn onvoorspelbaar. De overgrote meerderheid duidt alleen op ongemak dat ertoe kan leiden dat je kind een paar dagen in bed doorbrengt, terwijl andere gecompliceerder kunnen worden en meer zorg nodig kunnen hebben.

Het belangrijkste is om extra symptomen in de gaten te houden. Koorts is een van de meest voorkomende. Zo snel mogelijk naar een kinderarts gaan is de beste optie om er zeker van te zijn dat alles goed gaat. Wellicht ook interessant voor jou

9 ziekten bij kinderen van jonger dan één jaar oud
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
9 ziekten bij kinderen van jonger dan één jaar oud

Het is belangrijk om te weten wat de meest voorkomende ziekten bij kinderen van jonger dan een jaar zijn. Sterker nog, een aantal ervan komen vaak ...  • Artigao F, et al. Meningitis bacteriana. Protocolos diagnóstico-terapéuticos de la AEP: Infectología pediátrica.