Worden sommige kinderen vaker ziek dan anderen?

Als je je ooit hebt afgevraagd waarom sommige kinderen vaker ziek lijken te worden dan andere kinderen, dan is dit artikel iets voor jou. Lees verder om dit fenomeen waar veel ouders zich zorgen over maken beter te begrijpen.
Worden sommige kinderen vaker ziek dan anderen?

Geschreven door Naí Botello

Laatste update: 22 december, 2022

Worden sommige kinderen vaker ziek dan andere kinderen? Hoe vaak worden kinderen gemiddeld jaarlijks ziek?

Dit zijn enkele van de meestgestelde vragen die ouders aan kinderartsen stellen. Dit geldt vooral voor schoolgaande kinderen.

Wanneer ouders optellen hoeveel dagen hun kind in het schooljaar heeft gemist, dan kan het aantal behoorlijk verontrustend zijn.

Vanaf het moment dat kinderen worden geboren tot dat ze ongeveer 7 jaar oud zijn, is het normaal dat ze vaker ziek worden. Dit komt omdat hun immuunsysteem zich nog in een aanpassingsfase bevindt.

In plaats van bij te houden hoe vaak ons kind ziek wordt, moeten we aandacht besteden aan wat dit zegt over zijn of haar algehele gezondheid.

Worden sommige kinderen vaker ziek dan andere kinderen?

Het klopt dat kinderen vaak ziek worden. Als je het aantal keren optelt dat je kind elk jaar ziek wordt, dan denk je misschien dat er een groter probleem speelt. Je denkt misschien ook dat je kleintje sneller ziek wordt dan andere kinderen.

Probeer echter te vermijden om deze conclusies te trekken. Je zou eerder verschillende factoren moeten evalueren die te maken hebben met de aangeboren eigenschappen van kinderen. Allereerst wordt het gemiddelde, gezonde kind minstens 9 keer per jaar ziek met een of ander virus van de luchtwegen.

Als je kind al op school zit, dan kan je kind zo’n 12 of 13 keer per jaar ziek worden. Hetzelfde geldt als er iemand in huis is die rookt.

Zoals je kunt zien, zijn kinderen vatbaar om snel ziek te worden. Dit alles wordt echter als normaal beschouwd, zelfs voor kinderen die in het algemeen gezond zijn.

Hoe een ernstige ziekte te herkennen

Jongen met thermometer in zijn mond

Zoals we hierboven al vermeldden, kan een gezond kind in de leeftijd van 1 tot 7 jaar ongeveer 9 keer per jaar ziek worden. Dit komt door zijn of haar ontwikkelende immuunsysteem of door blootstelling aan nieuwe pathogenen.

Dus, hoe kunnen ouders weten of hun kind aan iets ernstigers lijdt?

Als je kind naast de gebruikelijke kinderziekten enkele van de volgende symptomen vertoont, dan moet je een arts raadplegen:

  • Constante diarree
  • Constante huidschimmels
  • Groei problemen

Deze symptomen kunnen een aanwijzing zijn dat je kind onvoldoende afweer heeft.

Hetzelfde geldt als de griepachtige symptomen bij je kind de neiging hebben om te verergeren en longontsteking of hersenvliesontsteking worden. Ook als antibiotica niet effectief zijn tegen de ziekte van je kind, dan kan je te maken hebben met bepaalde gezondheidsproblemen die met een specialist besproken moeten worden.

Vanaf het moment dat kinderen worden geboren tot dat ze ongeveer 7 jaar oud zijn, is het normaal dat ze vaak ziek worden. Dit komt omdat hun immuunsysteem zich nog in een aanpassingsfase bevindt.

Het verschil tussen allergische reacties en een immuundeficiëntie

Om te bepalen of de frequente ziekten van je kind te wijten zijn aan een immuundeficiëntie, zijn er een paar dingen die je moet weten.

Het is belangrijk om te weten of het lichaam van je kind echt niet in staat is om virussen te bestrijden. Dezelfde symptomen kunnen gewoon het gevolg zijn van allergieën, dus het is belangrijk om het verschil te kennen.

Voedingsmiddelen die helpen om de afweer van je kind te versterken

Voedingsmiddelen die helpen om de afweer van je kind te versterken

Een compleet en uitgebalanceerd dieet zal een positief effect hebben op de algehele gezondheid van je kinderen. Dit zal ze helpen zichzelf te beschermen tegen virusinfecties of ze op zijn minst sneller te overwinnen.

Als je kind last heeft van allergieën, dan moet je extra voorzorgsmaatregelen nemen met mogelijke dieetbeperkingen of andere noodzakelijke zorg. Dit zal helpen om de frequentie van virusinfecties te verminderen.

  • Voedingsdeskundigen adviseren een dagelijkse inname van minstens 2 porties fruit en groenten. Je moet je vooral richten op citrusvruchten zoals sinaasappels, citroenen en mandarijnen. Citrusvruchten zijn rijk aan vitamine C, wat belangrijk is voor ons immuunsysteem.
  • Je moet er ook minstens 2 keer per week noten, ontbijtgranen en peulvruchten in op nemen.
  • Ook moet je kind yoghurt, honing en veel vloeistof consumeren om het suikergehalte te handhaven. Hoewel een overmatige hoeveelheid suiker schadelijk kan zijn, is het belangrijk dat het dieet van je kind een gezonde hoeveelheid bevat.

Wees gerust als jouw kinderen vaker ziek zijn dan anderen

Dus, is je kind sterk en energiek? Heeft hij of zij een goede eetlust? Groeit hij of zij goed?

Als het antwoord op deze vragen ja is en er geen alarmerende veranderingen in zijn of haar gezondheid zijn, dan hoef je je geen zorgen te maken. Vergeet niet dat vaker ziek zijn normaal is bij kinderen in deze ontwikkelingsfase. Wellicht ook interessant voor jou

Voedingsmiddelen om het immuunsysteem van je kind te verbeteren
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Voedingsmiddelen om het immuunsysteem van je kind te verbeteren

Er zijn voedingsmiddelen die helpen om het immuunsysteem van je kind te verbeteren. Ze beschermen hen ook tegen schoolvirussen en laten ze gezond w...


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.