Alles wat je moet weten over de Bexsero-vaccinatie

Alles wat je moet weten over de Bexsero-vaccinatie

Laatste update: 22 juli, 2018

Als je de Bexsero-vaccinatie al hebt gekregen dan heb je geluk. In dit artikel zullen we je alles vertellen wat je erover moet weten, dus blijf lezen.

De Bexsero-vaccinatie: alles wat je moet weten

Wat is de Bexsero-vaccinatie?

Bexsero is een immunisatie tegen de meningokokken B-bacteriën. Deze bacteriën kunnen zowel hersenvliesontsteking als bloedvergiftiging veroorzaken.

De vaccinatie beschermt tegen drie van de vier varianten van meningokokken. Het heeft een werkzaamheid van meer dan 90%. De algemene beschermingsgraad van ongeveer 70%.

Kinderartsen zijn de sterkste aanhangers van Bexsero. Zij geven aan dat hoewel de ziekte relatief zeldzaam is, complicaties door meningitis kunnen worden voorkomen dankzij het vaccin. Het heeft geen aanzienlijkere nadelige effecten dan enig ander vaccin.

Injectiespuit met vloeistof

Wat is meningokokken B?

Meningokokken is een bacterie die zeldzame maar zeer ernstige infecties veroorzaakt, zoals hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging. Deze ziekten hebben aanzienlijke gevolgen. In ongeveer 1 op de 10 gevallen kan een besmetting uiteindelijk tot de dood leiden.

Deze ziektekiem kan mensen van alle leeftijden infecteren. Het komt echter vaker voor bij jonge kinderen en adolescenten, die het meest kwetsbaar zijn.

Een meningokokken B-infectie kan worden behandeld met antibiotica. Maar soms vordert de ziekte zo snel dat de behandeling niet effectief is. De beste preventie is dan ook vaccinatie.

Hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking is een ernstige bacteriële infectie van de vliezen rond de hersenen en het ruggenmerg.

Het kan aanzienlijke hersenschade veroorzaken en is dodelijk in 50% van de onbehandelde gevallen.

“Dood is alleen belangrijk in zoverre dat het ons doet nadenken over de waarde van het leven.”

– Michel de Montaigne –

De bacteriën worden doorgegeven van persoon tot persoon. Dit gebeurt via druppeltjes uit de neus, keel of mond. De verspreiding van de ziekte wordt vergemakkelijkt door nauw en langdurig contact met een geïnfecteerd persoon.

De gemiddelde incubatieperiode is 4 dagen. Maar dit kan variëren van 2 tot 10 dagen. Zelfs wanneer het vroeg wordt gediagnosticeerd wordt en de patiënt een adequate behandeling krijgt, sterft toch 10% van de patiënten. Dit gebeurt meestal in de eerste 24 tot 48 uur na het begin van de symptomen.

Daarnaast kan een hersenvliesontsteking leiden tot hersenbeschadiging, doofheid of leerstoornissen bij 20% van de overlevenden.

De meest voorkomende symptomen van een hersenvliesontsteking zijn onder andere:

  • Stijve nek
  • Hoge koorts
  • Lichtgevoeligheid
  • Verwardheid
  • Hoofdpijn
  • Braken
Baby krijgt vaccinatie

Bloedvergiftiging

Bloedvergiftiging is een zeer ernstige ziekte, die optreedt wanneer het lichaam een ​​overweldigend immuunrespons heeft op een bacteriële infectie.

De chemicaliën die vrijkomen in het bloed om de infectie te bestrijden, veroorzaken een wijdverspreide ontsteking. Dit leidt vervolgens tot de vorming van bloedstolsels en het lekken van bloedvaten. Dit veroorzaakt een slechte doorbloeding. Daardoor worden de organen van voedingsstoffen en zuurstof beroofd.

In de meest ernstige gevallen kunnen één of meer organen uitvallen. In het ergste geval zorgt een lage bloeddruk ervoor dat het hart verzwakt.

Patiënten met een bloedvergiftiging worden behandeld op de intensive care afdeling van een ziekenhuis.

Artsen proberen de infectie te behandelen en de vitale organen te onderhouden. Ook proberen ze een daling van de bloeddruk te voorkomen. In veel gevallen is echter een operatie noodzakelijk om een ​​infectie te elimineren.

Bijwerkingen van een Bexsero-vaccinatie

De reacties geassocieerd met de Bexsero vaccinatie zijn mild zoals:

  • Koorts
  • Prikkelbaarheid
  • Pijn en roodheid op de plaats van injectie

Het is verstandig om dit vaccin gescheiden van de gebruikelijke vaccins van het zuigelingenspectrum te geven. Er moet ten minste 3 weken tussen de vaccins zitten.

In geval van koorts, die meestal niet lang duurt, moet je een paracetamol toedienen. Daarnaast kan je ijs aanbrengen op de plaats van de injectie gedurende de eerste 24 uur.

Twijfel niet aan de behoefte van een vaccinatie voor je kind! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.