7 tips om de hoest van je kind te verlichten

6 januari 2019
We kennen waarschijnlijk allemaal wel de tip van grootmoeder om een ui naast het bed te zetten om een verkoudheid te helpen verlichten. Wat zijn jouw tips?

De grootste vijanden van een moeder zijn zonder twijfel griep, verkoudheden en alle andere ziekten die ervoor zorgen dat haar kinderen lijden. Weet jij wat je kunt doen om verkoudheden en de hoest van je kind te verlichten?

Een van de grootste zorgen die moeders namelijk hebben als het om de gezondheid van haar kinderen gaat, heeft te maken met seizoensgebonden aandoeningen.

Zoals we allemaal weten, moeten we altijd eerst advies vragen aan onze huisarts. De dokter van je kind zal hem onderzoeken en zowel een juiste diagnose stellen als een geschikte behandeling geven.

Dat neemt niet weg dat er een reeks kalmerende remedies zijn die nuttig en effectief kunnen zijn bij het verbeteren van de kwaliteit van het leven van je kind terwijl hij ziek is.

Als het om virussen en bacteriën gaat, duur het vaak een tijd voordat het kind genezen is. Er zijn echter manieren om de hoest van je kind te verlichten en te zorgen dat hij zich ondertussen goed hersteld.

Zoals iedere moeder kun je er natuurlijk niet tegen als je jouw kind ziet lijden als hij ziek is. Je bent al bij de dokter geweest en je volgt al zijn aanbevelingen tot op het laatste puntje, hopend dat je kind snel beter wordt. Er zijn echter een reeks maatregelen die je kunt nemen om het hele proces wat draaglijker te maken.

Ziek kind

Let goed op. In dit artikel van Je bent mama, zullen we een lijst met simpele huismiddeltjes delen om je te helpen zorgen voor degenen van wie je het meeste houdt. Het is echt mogelijk om de hoest van je kind te verlichten.

Tips voor moeders om de hoest van je kind te verlichten

Ui, het traditionele huismiddeltje dat de voorkeur van moeders heeft

Wie heeft er nog nooit een ui gepeld en het op het nachtkastje van haar kind gelaten tijdens een verkoudheid? Geloof het of niet, maar ui opent de luchtwegen op een natuurlijke manier. Deze methode zal je kleintje een beetje beter laten ademen.

Een andere natuurlijke manier om de luchtwegen te openen is met een eucalyptusblad, gekookt in een beetje water.

Gemberthee met een beetje honing en citroen, een winterwonder

Voor behandeling van de keel is er niets beters dan gemberthee, vooral als je het combineert met honing en citroen. Dit krachtige natuurlijke trio is een betrouwbaar natuurlijk huismiddeltje voor in de winter.

Het is geen verrassing, aangezien de antioxiderende en antibacteriële krachten van citroen en de ontsmettende werking van honing. En gember zal de neusgaten legen daar het een goede slijmoplosser is. Ook helpt het de lichaamstemperatuur te regelen.

Propolis, het magische ingrediënt

Om de hoest van je kind te verlichten, vooral als je kind last heeft van slijm, is er niets beters dan propolis. Propolis is een sterk natuurlijk middel tegen bacteriën, virussen en schimmels. Er zijn theeën, hoestdruppels en siropen verkrijgbaar met dit magische ingrediënt.

Stoom, op alle mogelijke manieren

Er is niets beters als deze bewezen techniek. De gevaarlijke pan met heet water is nu vervangen door een lekkere comfortabele hete douche. Dit is een aanbeveling die veel door dokters gedaan wordt voor simpele gevallen van verkoudheid.

De ouderwetse methode waarbij je het kind over een pan met heet water laat zitten wordt niet langer als veilig beschouwd. Het was namelijk de oorzaak van veel serieuze ongelukken.

Dokters zijn ook sceptisch over het gebruik van vernevelaars en raden deze meestal alleen aan om antibiotica in de luchtwegen te krijgen.

Massage: verlicht de hoest van je kind terwijl je hem verwent

Tips voor moeders om de hoest van je kind te verlichten

Massages geven je een uitstekende kans om rustgevende substanties aan te brengen om de hoest van je kind te verlichten, terwijl je samen de tijd doorbrengt. Terwijl je voor je kindje zorgt, maak dan gebruik van de kans om samen te spelen, knuffelen en hem te verwennen met liefde en aandacht.

Er zijn drie soorten massages die voor dit doel gebruikt kunnen worden: 

  • Voetmassage, met een menthollotion. Je hebt zonder twijfel al eerder van deze methode gehoord. Deze massage bestaat uit menthollotion op de zolen van je kinds voeten wrijven voordat hij naar bed gaat. Dit zal helpen de luchtwegen te openen en je kind beter te laten ademen.
  • Rugmassage. Om te beginnen leg je je kindje op zijn buik. Daarna verwarm je de rug van je kleintje door over de lengte van zijn ruggenwervel te wrijven (van zijn middel tot zijn schouders). Daarna klopt je zachtjes met je vingers op de ribben van je kindje, altijd van onder naar boven. Je begint net onder de longen. Zorg ervoor dat je na afloop je kind voor een paar minuten laat zitten, zodat hij zijn keel kan schrapen.
  • Stoombad gevolgd door kloppen op de rug. Een laatste tip om de hoest van je kind te verlichten is een soort saunabehandeling te maken met stoom van de douche. Hierna klop je zachtjes op zijn rug met bolle handen.

Wat zijn jouw technieken?

Welke andere strategieën heb je om de hoest van je kind te verlichten? Kende je deze methoden al? Heb je nog meer technieken om je kind te helpen kalmeren in deze situatie? Deel je ervaringen met ons!