Waarom het hebben van goede oorhygiëne belangrijk is

Veel mensen hebben last van oorblokkades en regelmatige gehoorproblemen. Dus de vraag is: wat kan er worden gedaan om deze problemen te voorkomen? Moet ik meer aandacht aan oorhygiëne besteden?
Waarom het hebben van goede oorhygiëne belangrijk is

Laatste update: 19 mei, 2019

Heb je ooit ongemak gevoeld door een probleem met betrekking tot oorhygiëne, zoals een blokkade? Hoewel het er misschien niet op lijkt, gebeuren deze pijnlijke gebeurtenissen in onze gehoororganen bij de meeste mensen.

Om deze reden zullen we een paar tips voor oorhygiëne bieden om je te helpen om deze en andere soortgelijke situaties te vermijden.

Waarom is het hebben van goede oorhygiëne belangrijk?

Het binnenoor verwijst naar het interne zintuiglijke kanaal, dat bedekt is met haarzakjes en klieren, terwijl de oorschelp het buitenste deel is. Ze produceren een wasachtige olie, oorsmeer genaamd, die zich uitstrekt tot aan de opening van het oor. De hoeveelheid geproduceerde oorsmeer varieert afhankelijk van de fysiologie van een persoon.

De oorsmeer vangt stofdeeltjes op die door de lucht zweven. Op deze manier voorkomt het dat ze het trommelvlies bereiken en beschermen ze het dus. Met andere woorden, het oorsmeer heeft een preventieve functie.

Wanneer het zich echter ophoopt aan de ingang van het binnenoor, dan heeft het de neiging om de uitwendige gehoorgang te blokkeren. Dit is een van de meest voorkomende oorzaken van gehoorverlies. Om deze reden is oorhygiëne van vitaal belang. Je moet niet toestaan dat een overmatige hoeveelheid oorsmeer zich ophoopt.

Door je oren schoon te houden, kan dit orgaan zijn functies vervullen die te maken hebben met horen en balans. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je infecties en ernstige problemen, zoals permanente doofheid, voorkomen.

Hoe je je oren goed schoonmaakt

wattenstaafje met oorsmeer

De ontwikkeling van auditieve aandoeningen is reden tot bezorgdheid. Je kunt ze echter vermijden door je oren op de juiste manier schoon te maken en alleen zoveel als nodig is.

  • Gebruik in de eerste plaats een spuit gevuld met zout water om het opgehoopte oorsmeer te verdunnen en het gemakkelijker te verwijderen. Je kunt ook glycerine gebruiken. Dit zal een groter effect hebben als je het een uur voor het douchen doet, omdat douchen de beste tijd is om aan oorhygiëne te denken.
  • Leun na een paar minuten met je hoofd boven een handdoek om het water en het verdunde oorsmeer eruit te laten lopen.
  • Droog vervolgens het buitenste deel van het oor met de handdoek. Op deze manier voorkom je het ontstaan van schimmels.

Je zou het proces om de andere dag moeten herhalen. Denk eraan: de oren mogen niet volledig vrij van oorsmeer zijn.

Wat te vermijden bij het schoonmaken van je oren

Gehoorproblemen zijn vaak het gevolg van het onjuist schoonmaken van je oren. Sommigen raden bijvoorbeeld aan om zuurstofrijk water voor oorhygiëne te gebruiken.

Dit is echter niet de beste optie. In feite raden artsen het niet aan, vooral niet bij patiënten met een geperforeerd trommelvlies. Probeer het daarom niet te gebruiken bij het schoonmaken van je oren.

Gebruik ook geen wattenstaafjes om de oorsmeer uit je oren te verwijderen. In plaats van het te verwijderen, duwt dit de oorsmeer naar binnen. Als oorsmeer het binnenoor binnendringt, dan kan het het trommelvlies ernstig beschadigen.

Plaats ook geen andere voorwerpen, zoals satéprikkers, pennen of haken, in het binnenoor om het schoon te maken of een verstopping te verwijderen. Als je dit wel doet, dan loop je het risico de structuren van je binnenoor te beschadigen.

Door je oren schoon te houden, kan dit orgaan zijn functies vervullen die met horen en balans te maken hebben.

Hoe je weet wanneer je oren vies zijn

Je kunt bepalen of je je oren moet reinigen door op een aantal kenmerkende symptomen te letten. Deze omvatten gehoorverlies, irritatie en jeuk.

Af en toe zal de verstopping van oorsmeer bewegen en dan pijn veroorzaken. Als je een ongemakkelijk gevoel hebt, zelfs nadat je je oren thuis goed schoongemaakt hebt, dan moet je een arts raadplegen.

Noodzakelijke zorg en oorhygiëne voor gezonde oren

het oor van een kind

Een goede gezondheid van het oor hangt niet alleen af van reinheid, maar moet ook voorkomen dat je schade of verwondingen krijgt. Dit is vooral relevant voor kinderen, vooral als ze zwemmen. Om de gehoorgang te beschermen moeten ze met zwemmen altijd oordopjes dragen.

Vermijd ook dat je je oren aan zeer harde geluiden blootstelt. Als je ongemak of pijn ervaart, dan moet je niet aan zelfmedicatie doen of iets in je oor inbrengen.

Probeer ook je tv en stereo op een redelijk volume te houden. Vermijd het om vaak van een koptelefoon gebruik te maken en houd je oren vrij van vocht. Zorg er na het douchen voor dat je ze goed droogt.

Concluderend, goede oorhygiëne is afhankelijk van het aannemen van een paar goede gewoonten. Probeer ze schoon en droog te houden om complicaties te voorkomen die je dagelijks leven aanzienlijk kunnen beïnvloeden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.