Trucs en tips om je huis schoon te houden

Je huis schoon en netjes houden is niet alleen belangrijk als het gaat om esthetiek. Het is ook een kwestie van fysieke en mentale gezondheid voor het hele gezin.
Trucs en tips om je huis schoon te houden

Laatste update: 28 januari, 2021

Wie zou niet graag zonder complicaties een perfect schoon huis willen? Je denkt waarschijnlijk dat dit een onmogelijke droom is. Daarom geven we je enkele nuttige tips om je huis schoon te houden. We zullen je helpen om de basis eenvoudig en efficiënt te behandelen.

Om te beginnen is het het beste om routines vast te stellen. De eerste taak is het organiseren van schoonmaakactiviteiten per gebied. Met andere woorden, zet een tijd en dag vast voor elke taak.

Als je kinderen hebt, dan wordt je takenlijst vermenigvuldigd. Als je je echter aan je planning houdt, dan kun je alles gedaan krijgen.

Hoe je huishouden te organiseren

Het opruimen en schoonmaken van je huis omvat een reeks vaste en periodieke taken. Een aantal moeten één of meerdere keren per week of zelfs elke dag gedaan worden. Dit hangt allemaal af van de tijd die je beschikbaar hebt om aan deze activiteiten te wijden.

Welke frequentie je kiest voor het schoonmaken van je huis heeft zijn voor- en nadelen. Ga er gewoon voor en kies de routine die het beste bij je past.

Als je besluit om dagelijks schoon te maken, dan is het grootste voordeel dat je er slechts een klein deel van elke dag aan hoeft te besteden. Aan de andere kant, als je besluit om een wekelijkse schoonmaakdag in te stellen, dan zal alle belasting op die dag vallen.

Vrouwen die ervoor kiezen om één keer per week schoon te maken, doen dit vaak op hun vrije dag van het werk, in plaats van te rusten.

Een andere optie is om een tweewekelijkse routine in te stellen waarin je een deel van je huis grondig reinigt. Op deze manier is onderhoud veel eenvoudiger. Je kunt bijvoorbeeld op een dag beginnen met een slaapkamer, de volgende dag de garage, dan je wasruimte, enzovoort.

De rol van kinderen

Als je kinderen en een partner hebt, vergeet dan niet om ze te betrekken bij het schoonhouden van je huis. Met hun deelname bereik je je doel met veel minder inspanning.

Er is echter nog meer. Wanneer je je hele gezin betrekt, dan begrijpt iedereen wat er nodig is om het huis schoon te houden. Als resultaat zullen ze eerder geneigd zijn om dingen in het algemeen schoon en opgeruimd te houden.

Naast de taken die we dagelijks, wekelijks of maandelijks moeten uitvoeren, zijn er ook speciale jaarlijkse of halfjaarlijkse taken. We raden aan om ze in het voorjaar en de herfst uit te voeren, wanneer de temperaturen beginnen te stijgen en wanneer ze beginnen te dalen.

Tips om je huis schoon te houden

Vrouw met schoonmaakproducten

Als je tijd en zorg besteedt aan je dagelijkse schoonmaakroutine, dan wordt het onderhoud eenvoudiger en comfortabeler wanneer je geen tijd hebt om grondig te reinigen.

Om je werk gemakkelijker te maken, moet je ongetwijfeld een eerste investering doen. Dit betekent het aanschaffen van de noodzakelijke hulpmiddelen en schoonmaakproducten voor elk gebied van je huis.

Breng de volgende tips in de praktijk als het gaat om je normale schoonmaakroutine. Als je dat doet, dan zul je je huis schoon en netjes houden.

Houd slaapkamers geventileerd

Elke dag frisse lucht binnenlaten is van het grootste belang, net als het binnenstromen van zonlicht. Deze dagelijkse gewoonte voorkomt schimmelvorming als gevolg van vocht.

Haal stof weg

Om stof van meubels en objecten te verwijderen, is het het beste om een stofzuiger te gebruiken. Als je er geen een hebt, zoek dan een product dat is ontworpen om deze gebieden te reinigen.

Over het algemeen hebben deze producten een olieachtige consistentie die de oppervlakken van je meubels hydrateert en stof inkapselt. Dit betekent dat ze voorkomen dat het stof ronddwarrelt en allergieën veroorzaakt. Om die reden raden we het gebruik van stofdoeken af.

Je vloeren schoonmaken om je huis schoon te houden

Hou 5 minuten per dag vrij om een algemeen veegproces van je hele huis uit te voeren. Nadat je klaar bent met het opruimen van al het stof, kruimels en wat dan ook, dweil je de vloer met je favoriete ontsmettingsmiddel.

Je kunt ook een zelfgemaakte oplossing voorbereiden om je vloeren schoon te maken. Het enige wat je hoeft te doen is 1 liter water, 2 eetlepels azijn en 1 eetlepel baking soda te mengen.

Als je dit dagelijks doet, dan voorkom je dat je vuil vindt, dat echt op je vloeren blijft plakken. Rommel laten liggen kan het moeilijker maken om dit later te verwijderen. Vergeet bovendien niet dat de hoeveelheid stof die zich dagelijks opbouwt, vrij veel is.

Naast de taken die we dagelijks, wekelijks of maandelijks moeten uitvoeren, zijn er ook speciale jaarlijkse of halfjaarlijkse taken. We raden aan ze in het voorjaar en de herfst uit te voeren.

Bedden

We raden aan om je bed dagelijks op te maken en deze gewoonte aan je kinderen aan te leren. In het ideale geval moet je ook om de 5 dagen al je beddengoed verschonen.

Keuken meteen reinigen om je huis schoon te houden

De keuken is een deel van het huis dat nogal eens rommelig wordt. Dit betekent dat je elke dag tijd moet investeren om het schoon te houden.

Het is waarschijnlijk dat je tijdens het koken wat saus of olie morst. Als je het niet meteen opruimt, dan heb je het later moeilijker om het gebied schoon te maken.

Onder de items die je nodig hebt om je keuken gemakkelijker schoon te maken zijn:

 • Schuursponsjes
 • Rubberen handschoenen
 • Ontvetters
 • Ontsmettingsmiddelen
 • Baking soda
 • Azijn

Als je je keuken net nadat je klaar bent met koken schoonmaakt, dan zul je zien hoe gemakkelijk het is om gevallen resten op te ruimen.

En als je grote vetvlekken hebt, dan hebben we een goede truc voor je. Doe een beetje baking soda op de vlek en voeg dan azijn toe. Dit zal een chemische reactie veroorzaken die de substantie snel losmaakt.

Meer tips om je huis schoon te houden

Houten gebieden onderhouden

Moeder en dochter maken houten vloer schoon
 • Je kunt gelakte deuren reinigen met schoon zeepwater. Spoel en droog vervolgens af met een schone doek.
 • Als je houten vloeren hebt met olievlekken, dan kun je deze inwrijven met een vluchtig oplosmiddel. Schrob onmiddellijk met zeep en kokend heet water. Ten slotte, verwarm wax met behulp van een bain marie en wrijf het over het getroffen gebied.

Andere materialen reinigen

 • Gebruik een schuursponsje en een sopje om zilverwerk schoon te maken. Afspoelen en aan de lucht laten drogen.
 • Om te voorkomen dat de messen beschimmeld raken, kun je ze in een bakje losse aarde steken en ze vervolgens opwrijven met wol of suède.
 • Gebruik bleekwater of azijnzuur, drie eetlepels per liter, of met zout verdund in azijn. Gebruik voor plak- of kalkresten op de muren zoutzuur opgelost in water.

Door je huis schoon te houden en een goede hygiëne in het huis te handhaven, help je infecties en andere soorten ziektes in je gezin voorkomen. Dit geldt met name als het gaat om allergieën voor stof, schimmels en haren van huisdieren.

Je creëert ook een zuivere omgeving die bijdraagt aan het algehele welzijn van je gezin.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.