Pityriasis versicolor bij baby's en kinderen

Pityriasis versicolor bij baby's en kinderen is een goedaardige, niet-besmettelijke huidaandoening die vaak voorkomt. Ontdek meer informatie over deze aandoening.
Pityriasis versicolor bij baby's en kinderen
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 22 november, 2023

Pityriasis versicolor bij baby’s en kinderen is een aandoening die vaak bij de dokter wordt gezien. Hoewel het een ziekte is die niet besmettelijk is, moet het snel worden opgelost om complicaties te voorkomen. Het wordt gekenmerkt door vlekken op verschillende delen van het lichaam die ontstaan door een voor de huid specifieke schimmel. Ben je geïnteresseerd om er meer over te weten? Blijf dan lezen om meer te weten te komen over deze ziekte.

Waarom komt pityriasis versicolor bij baby’s en kinderen voor?

Ook bekend als tinea versicolor, is het een veel voorkomende, goedaardige, oppervlakkige schimmelinfectie van de huid. In feite is de schimmel een normaal bestanddeel van de huidflora. Enkele soorten die men met de ziekte in verband brengt (Engelse link) zijn Malassezia furfur, Malassezia globosa, en Malassezia sympodialis. Hoewel het overal ter wereld kan voorkomen, is de kans groter dat het zich ontwikkelt in vochtige of warme klimaten.

Enkele situaties die mensen vatbaar kunnen maken voor dit type infectieziekte zijn onder andere de volgende:

  • Genetische aanleg.
  • Milieuomstandigheden zoals hitte en vochtigheid.
  • Immunodeficiënties.
  • Vette huid.
  • Zwangerschap.
  • Chronisch gebruik van vette lotions en crèmes.
Pityriasis versicolor bij baby's en kinderen
De aanwezigheid van de schimmel pityriasis versicolor op de huid voorkomt dat het geïnfecteerde gebied bruin wordt en hyperpigmentatie optreedt. Daarom zijn plekken van de huid lichter dan de omringende gezonde huid zichtbaar.

Klinische verschijnselen van pityriasis versicolor

De klinische kenmerken van pityriasis versicolor bij baby’s en kinderen omvatten plekken die dun geschubd, gehyperpigmenteerd of gehypopigmenteerd zijn. Bovendien zijn de meest voorkomende plaatsen de nek, de romp en de proximale extremiteiten. Met andere woorden, het treft met grotere aanleg de meest seborroïsche gebieden zoals het gezicht, de hoofdhuid, de rug en de nek. Dit blijkt uit meerdere goed gedefinieerde plaques of patches.

De verschillende varianten van de laesies kunnen als volgt zijn:

  • Hypopigmentatie.
  • Hypergepigmenteerd.
  • Erythematisch.
  • Samenvloeiend.
  • Verspreid.

Huidlaesies zijn meestal asymptomatisch of vertonen slechts milde pruritus. Ernstige pruritus kan echter voorkomen in warme, vochtige omstandigheden en kan het enige symptoom zijn dat behandeld moet worden.

Differentiële diagnoses

De klinische manifestaties van pityriasis versicolor bij baby’s en kinderen lijken vaak op de symptomen en tekenen van verschillende ziekten. Daarom kan het leiden tot verwarring met de volgende aandoeningen:

Pityriasis versicolor kan alle sociale lagen in gelijke mate treffen en is wereldwijd verspreid. Dermatologen kunnen zelfs een nauwkeurige diagnose stellen door eenvoudigweg de laesies op de huid te observeren.

Therapeutische opties voor pityriasis versicolor

Een meisje met huiduitslag
Voor de behandeling van pityriasis versicolor verdienen sprays of schuimende oplossingen in de vorm van shampoo de voorkeur boven crèmes, vanwege het gemak waarmee ze kunnen worden aangebracht en de geringere hoeveelheid olie.

De diagnose van de ziekte wordt meestal alleen op klinische gronden gesteld. De vereiste behandeling is langdurig onderhoud vanwege het hoge recidiefpercentage. Het wordt meestal effectief behandeld met topische en/of systemische middelen (Engelse link).

Topische geneesmiddelen

Wat de topische geneesmiddelen betreft, deze worden beschouwd als de eerstelijnstherapie voor pityriasis versicolor. Dit type therapeutische optie kan verdeeld worden in twee varianten:

  • Niet-specifieke microbiële middelen: seleniumsulfide, zwavel plus salicylzuur, en zinkpyrithion. Deze zijn verantwoordelijk voor het elimineren van dood weefsel en het voorkomen van verspreiding.
  • Specifieke antischimmelmiddelen: deze hebben schimmeldodende of schimmelwerende effecten. Hiertoe behoren imidazolen (ketoconazol, clotrimazol, econazol en isoconazol), ciclopirox olamine en allylamine (terbinafine).

Ketoconazol is het meest gebruikte topische geneesmiddel voor de behandeling van pityriasis versicolor. Topische procedures hebben meestal een duur van ongeveer 1 tot 4 weken.

Orale medicatie

Dit type therapeutische optie beschouwt men als de tweede lijn van behandeling. Het wordt toegepast bij gegeneraliseerde, recalcitrante, terugkerende of ernstige klinische verschijnselen.

Orale medicatie omvat itraconazol en fluconazol, twee middelen die de voorkeur genieten boven oraal ketoconazol. De laatste is afgekeurd vanwege hepatotoxische bijwerkingen, volgens publicaties (Engelse link) in The Journal of Family Practice. Orale terbinafine is een ander veel voorgeschreven medicijn, maar het is geen erg effectieve behandeling.

Een veel voorkomende en goedaardige ziekte

Pityriasis versicolor is goedaardig en is geen besmettelijke aandoening, omdat de veroorzaker een commensale schimmel is van de normale huid. Hoewel topische en orale antischimmelmedicatie effectief is, komt herhaling van de ziekte vrij vaak voor en kan de levenskwaliteit van het kind aantasten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Diongue K, Kébé O, Faye MD, Samb D, Diallo MA, Ndiaye M, Seck MC, Badiane AS, Ranque S, Ndiaye D. MALDI-TOF MS identification of Malassezia species isolated from patients with pityriasis versicolor at the seafarers’ medical service in Dakar, Senegal. J Mycol Med. 2018 Dec;28(4):590-593. doi: 10.1016/j.mycmed.2018.09.007. Epub 2018 Oct 16. PMID: 30340859.
  • Rosen T. Mycological Considerations in the Topical Treatment of Superficial Fungal Infections. J Drugs Dermatol. 2016 Feb;15(2 Suppl):s49-55. PMID: 26885799.
  • Gupta AK, Kogan N, Batra R. Pityriasis versicolor: a review of pharmacological treatment options. Expert Opin Pharmacother. 2005 Feb;6(2):165-78. doi: 10.1517/14656566.6.2.165. PMID: 15757415.
  • Savin R. Diagnosis and treatment of tinea versicolor. J Fam Pract. 1996 Aug;43(2):127-32. PMID: 8708621.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.