Waarom heeft mijn baby kale plekken?

Pasgeboren baby's kunnen op bepaalde plekken kale plekken hebben. Weet je wat de oorzaak is? Hier vertellen we je alles wat je moet weten.
Waarom heeft mijn baby kale plekken?
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 27 maart, 2023

Veel ouders schrikken als ze merken dat hun pasgeboren baby kale plekken heeft. Hoewel kleintjes in het begin een volle haardos kunnen hebben, kunnen ze van de ene op de andere dag veel haar verliezen. Dit haarverlies is echter een normaal proces voor jonge kinderen gedurende de eerste zes levensmaanden. Blijf lezen voor alle details.

Waarom verliezen baby’s haar?

Elke haarvezel heeft zijn eigen fase van groei en rust (Engelse link) die respectievelijk drie jaar en drie maanden duurt. In het algemeen blijft ongeveer 15% van het haar in de rustfase. Bovendien kan haar regenereren zonder dat alopecia duidelijk wordt. Als het uitvalt, begint er dus nieuw haar te groeien, zodanig dat de overgang nauwelijks merkbaar is.

Er zijn echter gevallen waarin de alopecia plaatselijk en beperkt is, omdat de hoeveelheid die uitvalt groter is dan de hoeveelheid die groeit.

Er zijn pasgeborenen met een grotere haardichtheid en andere met minder. Beide toestanden zijn normaal. Bovendien kan niet alleen de hoeveelheid haar waarmee een baby geboren wordt veranderen, maar ook de kleur.

Voorbijgaande haaruitval bij pasgeborenen

Volgens een publicatie (Engelse link) in het European Journal of pediatrics wordt deze voorbijgaande haaruitval gekenmerkt door het ontstaan van bepaalde haarloze zones bij pasgeborenen tot 3 maanden oud. Het is dus geen ziekte, maar een normaal gevolg van de ontwikkeling van de haarcyclus vanaf het moment van de zwangerschap.

Haar heeft goed gedefinieerde groeifasen. In feite bevindt het meeste haar van een baby zich al in de baarmoeder in een analoge fase, namelijk groei.

Waarom heeft mijn baby kale plekken
Het haar van baby’s valt uit als een natuurlijk gevolg. In deze fase, tot de leeftijd van 3 maanden, kun je specifieke gebieden zonder haar opmerken.

De stadia van babyhaar

De meeste pasgeborenen hebben fijn, zeer zacht haar dat na enkele weken ongelijkmatig begint uit te vallen. Daarom zal de baby op sommige plekken van het hoofd kale plekken ontwikkelen.

Haaruitval is van voorbijgaande aard, een product van de groeicyclus van de haarvezel die tijdens de dracht begon. Daarna begint de rustperiode, die drie maanden duurt. Volgens sommige publicaties (Engelse link) van de American Academy of Pediatrics, valt het haar dan uit om plaats te maken voor nieuw haar, wat bekend staat als telogeen effluvium.

Omdat er nog maar weinig haar is, zijn kale plekken bij pasgeborenen erg opvallend totdat het haar weer groeit. Het proces van groeistadia verloopt progressief. Het groeit eerst in het frontale gebied en verspreidt zich dan naar de zijkanten en de rug.

Factoren die van invloed zijn op baby’s en kale plekken

De slaaphouding van de pasgeborene kan gepaard gaan met plaatselijke haaruitval. In deze gevallen gaat het haar verloren in een specifiek gebied, namelijk het gebied dat het langst op het bed rust, vooral in het occipitale gebied. Deze situatie staat bekend als occipitale neonatale alopecia.

Het kan zelfs worden waargenomen in het frontale deel van het hoofd. Deskundigen geloven dat de hormonen die de moeder aan haar pasgeborene overdraagt ook een rol spelen bij het ontstaan van kale plekken.

Daarom is er in de maanden na de geboorte haaruitval bij de pasgeborene, maar ook bij de moeder. Na verloop van tijd verschijnt er nieuw haar, dat kan verschillen in kleur en textuur.

Moeten baby’s hun haar laten knippen?

Het haar van pasgeborenen is heel dun en is meestal heel licht, waardoor het soms onmerkbaar is, als pluisjes. Het kleine beetje haar kan zelfs tot het eerste levensjaar blijven zitten. Sommige ouders besluiten het haar van hun baby helemaal te knippen om kale plekken te verhullen.

Dit betekent echter niet dat het haar sneller en sterker zal groeien. Het haar zal vanzelf gaan groeien en zal dat met de juiste verzorging op een gezonde manier doen. Door het babyhaar te knippen kan het gelijkmatiger en gelijkmatiger teruggroeien.

Een baby bij de kapper
Het haar van een baby knippen is geen probleem, maar het is niet zo dat het daardoor sterker en sneller teruggroeit, maar alleen gelijkmatiger.

Moet je naar je kinderarts?

In sommige gevallen kan haaruitval het gevolg zijn van gezondheidsproblemen. Zo is seborroïsche dermatitis een dermatologische aandoening die dikke schilfers veroorzaakt en ook haaruitval kan veroorzaken.

Ook als er op de plek van de kale plek roodachtige schilfers te zien zijn, kan dat het gevolg zijn van een schimmelinfectie die dermatofytose (Engelse link) heet. In deze situaties kun je het beste een medisch specialist raadplegen om vast te stellen of de kale plekken van de baby natuurlijk zijn of aan een bepaalde oorzaak te wijten zijn.

Haaruitval bij pasgeborenen

Concluderend is haaruitval bij pasgeborenen een volkomen natuurlijk proces. Maar als de baby na het eerste levensjaar met kale plekken blijft zitten of als er uitingen zijn, zoals schilfers op de hoofdhuid, kun je het beste een medisch specialist raadplegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.