Hoe kun je juveniele alopecia voorkomen?

Het voorkomen van jeugdalopecia is geen gemakkelijke opgave, maar er zijn enkele aanbevelingen die je bij deze missie kunnen helpen. Blijf lezen!
Hoe kun je juveniele alopecia voorkomen?

Laatste update: 19 mei, 2022

Haaruitval werd vroeger gezien als een probleem dat uitsluitend bij oudere mensen voorkomt. Tegenwoordig wordt het echter steeds vaker op jongere leeftijd ervaren en dit staat bekend als juveniele alopecia.

Hoewel deze aandoening bij mensen in goede gezondheid kan voorkomen, is het belangrijk op te letten als het herhaaldelijk voorkomt. Het kan namelijk een teken zijn van een onderliggende hormonale ziekte.

In het artikel hieronder vertellen we je alles wat je over deze aandoening moet weten.

Wat is juveniele alopecia?

Zoals we al gezegd hebben, is juveniele alopecia het vroegtijdige verlies van haar, vooral op het hoofd. Dit probleem komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en treedt op vóór de leeftijd van 30 jaar. De meeste consulten voor deze aandoening vinden echter plaats rond de leeftijd van 20 jaar.

De klinische verschijnselen van alopecia kunnen in intensiteit variëren, van heel subtiel (zoals de bekende ‘terugwijkende haarlijn’) tot totaal haarverlies in een paar jaar.

In het algemeen vallen bij gezonde mensen tussen de 100 en 200 haren per dag uit. Maar in gevallen van juveniele alopecia neemt deze hoeveelheid dramatisch toe.

Hoe kun je juveniele alopecia voorkomen
Haaruitval kan een teken van ziekte zijn. Raadpleegdaarom onmiddellijk je arts als je merkt dat je haar zijn gezonde uiterlijk verloren heeft.

Oorzaken van juveniele alopecia

Juveniele alopecia kan meerdere oorzaken (Engelse link) hebben en je moet je ervan bewust zijn om zo snel mogelijk met de juiste en doeltreffende behandeling te beginnen. Hoewel genetische factoren het verschijnen ervan beïnvloeden, zijn er andere die nog veel belangrijker en bepalender zijn.

Van de meest voorkomende oorzaken springen de volgende in het oog:

 • Het gebruik van zeer agressieve haarproducten.
 • Milieuvervuiling.
 • Overmatig drogen of stylen van het haar.
 • Haarverven.
 • Stress.
 • Slechte eetgewoonten.

De oorzaak van juveniele alopecia bepaalt of het klinisch beeld omkeerbaar is of niet. Bij mannen ouder dan 30 jaar en bij sommige vrouwen is androgenetische alopecia (Engelse link) de voornaamste diagnose. Deze ziektevariabele wordt veroorzaakt door een combinatie van hormonale onevenwichtigheden en erfelijke factoren.

Als algemene richtlijn is het belangrijk giftige gewoonten (zoals alcohol- of tabaksgebruik) uit te bannen of ten minste te beperken om de gezondheid van huid en haar te behouden.

Therapeutische mogelijkheden voor juveniele alopecia

Bij elke vorm van haaruitval gaat het er in de eerste plaats om tot de juiste diagnose te komen en een specifieke en passende behandeling te beginnen.

In feite is het beste moment om een dermatoloog te bezoeken niet wanneer de haaruitval merkbaar is, maar wanneer je merkt dat het haar zijn gezonde uiterlijk verloren heeft. Met andere woorden, het is zwakker, dunner of brozer geworden.

Hoe kan je juveniele alopecia voorkomen?

Alle behandelingen of procedures die tegen haaruitval en regeneratie geïndiceerd zijn, proberen de voorwaarden voor haargroei te veranderen. Hier volgen er enkele.

Platelet-rijk plasma (PRP)

Deze procedure van biologische stimulering van de haarvezel helpt haaruitval te stoppen en stimuleert sterkere haargroei. Het helpt ook de haarschacht te vergroten en de vascularisatie van de hoofdhuid te verbeteren.

De techniek bestaat uit het verkrijgen van een bloedmonster van de persoon, en na centrifugeren het toedienen van bloedplaatjes stimulerende factoren. Tenslotte wordt deze vloeistof in de hoofdhuid geïnjecteerd om het effect te bereiken.

Een van de voordelen van de behandeling is dat ze geen bijwerkingen (Engelse link) geeft of allergieën veroorzaakt, omdat ze gebruik maakt van de lichaamseigen bloedplaatjes.

Haarmesotherapie

Behouden haar kan versterkt worden door ingrepen als haarmesotherapie, die de nodige voedingsstoffen aan de verzwakte follikel geven.

Dit soort ingrepen is ook nuttig om het herstel na diffuse of tijdelijke alopecia te verbeteren.

Farmacotherapie

Er zijn vrij effectieve geneesmiddelen beschikbaar om de progressie van androgene alopecia te vertragen, die vrij vaak bij jonge mensen voorkomt. Er zijn momenteel twee doeltreffende geneesmiddelen (Engelse link) beschikbaar: Finasteride en minoxidil.

Ondanks hun nut is het aan de medici om over de indicatie van deze middelen te beslissen op basis van een gunstige risico-baten balans voor het individu.

Evenwichtige en volledige voeding

Een evenwichtige voeding, zonder overdadige vetten, worsten, of ultra-verwerkte voedingsmiddelen, is een belangrijke gewoonte bij het voorkomen van juveniele alopecia. Het gebrek aan voedingsstoffen (Engelse link) kan de gezonde eigenschappen van de haarvezel veranderen.

Gezond eten is belangrijk voor gezond haar
Verminder stress, volg een gevarieerde en complete voeding, en drink elke dag voldoende water. Dit zorgt voor je haar en je algemene gezondheid.

Verzorging en hygiënemaatregelen

Je moet geen producten of cosmetische ingrepen gebruiken die agressief zijn voor het haar, zoals overmatige hitte, kleurstoffen, of strak vastgebonden kapsels.

Je kunt je haar het beste aan de lucht laten drogen of voorzichtig met een handdoek. Wil je echter toch een föhn gebruiken, doe dat dan op een bepaalde afstand om thermische agressie te vermijden.

Een goede hygiëne is ook essentieel, want overtollig talg op de hoofdhuid werkt negatief en beschadigt de haarfollikel. Het verdient echter de voorkeur je haar niet elke dag te wassen.

Beheers omgevingsfactoren om juveniele alopecia te voorkomen

Tot besluit: hoewel de genetische factor van juveniele alopecia niet beheersbaar is, kun je met enkele eenvoudige maatregelen toch proberen sterk en gezond haar te behouden. Zelfs als de eerste symptomen verschijnen, kunnen ze de haaruitval vertragen.

Vermijd daarom stress, eet gezond en leid een evenwichtig leven. Wellicht ook interessant voor jou

Haaruitval bij kinderen: wat je moet weten
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Haaruitval bij kinderen: wat je moet weten

Ook al is haaruitval bij kinderen misschien geen ernstig probleem, toch moet je altijd de kinderarts vragen naar mogelijke behandelingen.  • Al Aboud AM, Zito PM. Alopecia. [Updated 2021 Nov 15]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538178/
  • Phillips TG, Slomiany WP, Allison R. Hair Loss: Common Causes and Treatment. Am Fam Physician. 2017 Sep 15;96(6):371-378. PMID: 28925637.
  • Gentile P, Garcovich S. Systematic Review of Platelet-Rich Plasma Use in Androgenetic Alopecia Compared with Minoxidil®, Finasteride®, and Adult Stem Cell-Based Therapy. Int J Mol Sci. 2020 Apr 13;21(8):2702. doi: 10.3390/ijms21082702. PMID: 32295047; PMCID: PMC7216252.
  • Guo, Emily L, and Rajani Katta. “Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use”. Dermatology practical & conceptual vol. 7,1 1-10. 31 Jan. 2017, doi:10.5826/dpc.0701a01