Mag je haar tijdens de zwangerschap permanent stijlen?

Je vraagt je misschien af of je je haar tijdens de zwangerschap permanent kunt stijlen. Het is het beste om voorzichtig te zijn, omdat de producten die je gebruikt chemicaliën kunnen bevatten die je baby kunnen beïnvloeden.
Mag je haar tijdens de zwangerschap permanent stijlen?

Laatste update: 17 september, 2019

Veel aanstaande moeders vragen zich af of het mogelijk is om hun haar tijdens de zwangerschap permanent te stijlen. Het is geen goed idee, vooral tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap, wanneer je in het belang van je baby heel voorzichtig moet zijn.

Het permanent stijlen van het haar kan zeer giftig zijn door de hoge niveaus van formaldehyde. Dat is de reden dat je goed op moet letten, omdat dit de ontwikkeling van je baby zou kunnen schaden.

Er zijn bijna altijd negatieve effecten van voedende haarbehandelingen en er zijn er nog meer als je zwanger bent. Keratine behandelingen bijvoorbeeld hydrateren en voeden het haar diep, maar soms is het niet goed om ermee door te gaan.

Als de keratine geen schadelijke chemicaliën bevat, dan kun je deze blijven gebruiken. Je moet er echter absoluut zeker van zijn. Het is ook heel gebruikelijk om formaldehyde in veel voorkomende badkamerproducten te zien.

Formaline is een kankerverwekkende chemische stof, die voor aanstaande moeders verboden is. De meeste behandelingen om het haar permanent te stijlen en te voeden bevatten het. Het is daarom essentieel om ervoor te zorgen dat je kapper geen producten met dit schadelijke ingrediënt gebruikt.

Hoewel het noodzakelijk is om het aan je verloskundige te vragen, raden we vrouwen niet aan om hun haar tijdens de zwangerschap permanent te krullen of juist te ontkrullen, vooral in het eerste trimester. Het is het beste om elke behandeling die niet volledig noodzakelijk is te vermijden.

Kunnen vrouwen hun haar tijdens de zwangerschap permanent stijlen?

Vrouw wast haar haren

Als je bijvoorbeeld een Japanse behandeling om je haar te ontkrullen wilt uitvoeren, dan moet je er rekening mee houden dat dit proces chemicaliën bevat die van ammoniak zijn afgeleid. Wat betreft het zetten van een permanent, raden wij deze ook af. De vloeistoffen die erin worden gebruikt, zijn schadelijk voor de foetus.

Met betrekking tot het permanent stijlen gebeurt hetzelfde. Je moet dit vermijden, omdat de meeste producten formaldehyde bevatten, een stof die voor de ontwikkeling van je baby en je gezondheid schadelijk is.

Het is een zeer giftig product dat je ademhalingswegen, ogen en algehele welzijn kan irriteren en beschadigen.

Kortom, het is het beste dat vrouwen hun haar tijdens de zwangerschap niet permanent te stijlen. Het is ook goed om gladmakende behandelingen of kleurstoffen te vermijden. Je kunt voor andere alternatieven kiezen, zoals het gebruik van natuurlijke pigmenten of plantaardige producten. Deze bevatten geen giftige chemicaliën.

Pas op voor kleurstoffen

Verloskundigen bevelen aan dat hun patiënten geen normale kleurstoffen gebruiken. Het mag het hoofd niet volledig bedekken of de hoofdhuid bereiken. Dit komt, omdat de kleurstoffen bepaalde chemische componenten bevatten, zoals aniline, die de ontwikkeling van je baby kunnen beïnvloeden.

Wanneer deze chemische stof wordt ingeslikt, ingeademd of in contact komt met je huid, dan kan het je hemoglobine beschadigen. Dit is verantwoordelijk voor het transport van zuurstof naar je bloed.

Bovendien ontwikkelen sommige vrouwen tijdens de zwangerschap allergieën voor bepaalde chemicaliën. In dat geval moet je opletten en je arts en kapper raadplegen.

“We raden geen permanente behandelingen voor het stijlen van het haar aan, vooral in het eerste trimester van de zwangerschap. Het is het beste om elke behandeling die niet volledig noodzakelijk is te vermijden.”

De verzorging die je haar tijdens de zwangerschap nodig heeft

Je haar tijdens de zwangerschap permanent stijlen is schadelijk

Het is belangrijk om te weten dat, tijdens zwangerschap en borstvoeding, je haar meer groeit dan normaal. Dit gebeurt, omdat oestrogeen en progesteron de haargroei tijdens de zwangerschap stimuleren.

Zodra je lichaam weer normaal is, neemt je haar de rust die het nodig heeft. Deze fase eindigt meestal 12 weken na de bevalling of na de borstvoeding. Overtollig haar valt uit en je haar keert terug naar zijn oorspronkelijke uiterlijk. Dat is de reden dat het terug gaat naar het volume en de dikte die het eerder had.

Dat gezegd hebbende, is het noodzakelijk dat je je haar voor, tijdens en na de zwangerschap van basisverzorging voorziet. Vergeet niet om het met shampoo te wassen en daarna met conditioner te verzorgen.

Droog haar en haaruitval ook zonder je haar tijdens de zwangerschap permanent te stijlen

Als je droog haar hebt, gebruik dan een wekelijks masker. Je kunt ook de capillaire circulatie met een massage stimuleren. Als je na de bevalling volumeverlies constateert, dan kun je specifieke producten gebruiken om je haar meer volume te geven.

Na de bevalling zul je nieuwe dingen opmerken die je lichaam beïnvloeden. Zenuwachtigheid en stress vergemakkelijken haaruitval. Maak je hier echter geen zorgen over, want het is een korte fase. Hetzelfde gebeurt tijdens de borstvoeding. Dit komt doordat je lichaam zich aan je nieuwe rol als moeder aanpast.

Als je besluit om een behandeling te gebruiken om haaruitval te voorkomen, dan moet je vooraf je arts raadplegen. Ze kunnen stoffen bevatten die schadelijk voor je baby zijn. Het beste wat je tijdens de zwangerschap kunt doen is te stoppen met het gebruik van welke haarbehandeling dan ook of totdat je klaar bent met borstvoeding geven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Amiri A., Pryor E., Rice M., Downs C., Turner A., & Fanucchi M. (2015). Formaldehyde exposure during pregnancy. MCN. The American Journal of Maternal Child Nursing40(3), 180–185. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25919211/
  • Caro R., & Fast J. (2020). Pregnancy myths and practical tips. American Family Physician102(7), 420–426. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32996758/
  • Couto A., Ferreira J., Rosa C., Pombo-de-Oliveira M., Koifman S., & Brazilian Collaborative Study Group of Infant Acute Leukemia. (2013). Pregnancy, maternal exposure to hair dyes and hair straightening cosmetics, and early age leukemia. Chemico-Biological Interactions205(1), 46–52. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23747844/
  • Fox N. (2018). Qué hacer y qué no hacer durante el embarazo: Verdades y mitos. Maternal-Fetal Medicine Associates, 131:713–21. Recuperado de:  https://journals.lww.com/greenjournal/Documents/Apr2018_Translation_Fox.pdf 
  • Guerrero A., Medina K., Kahn M., & Guerrero M. (2009). Utilidad y seguridad del 17-alfa-estradiol 0, 025 por ciento versus minoxidil 2 por ciento en el tratamiento de la alopecia androgenética. Rev. chil. dermatol, 21–25. Recuperado de: https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/lil-525459
  • Matos, T. (2015). Cuidados del Embarazo: Maternidad y Salud. Maternidad y Salud. Recuperado de: https://books.google.es/books?id=oPa1BgAAQBAJ&dq=Se+cae+el+exceso+de+cabello+y+el+pelo+recupera+su+aspecto+original+embarazo&lr=&hl=es&source=gbs_navlinks_s

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.