Haaruitval bij kinderen: wat je moet weten

Hoewel het heel gewoon is dat kinderen haar verliezen, kan er bij bepaalde gelegenheden een onderliggend probleem zijn dat behandeling vereist. Lees het artikel van vandaag om meer te weten te komen.
Haaruitval bij kinderen: wat je moet weten

Laatste update: 25 december, 2021

Haaruitval bij kinderen is een relatief vaak voorkomend probleem bij dermatologische consultaties. Dit kan door vele oorzaken veroorzaakt worden. Het kan andere patronen hebben dan haaruitval bij volwassenen. Bij kinderen wordt het echter een belangrijk probleem, vanwege de psychologische gevolgen ervan.

Wat zijn de oorzaken van haaruitval bij kinderen?

Kinderen verliezen haar om allerlei redenen, zoals strakke knotjes of vlechten, of obsessieve compulsieve stoornissen waardoor kinderen hun haar uittrekken. De volgende zijn de meest voorkomende oorzaken:

Alopecia areata

Dit is een auto-immuunziekte, die de haarfollikel in het getroffen gebied aantast. Hoewel het de belangrijkste oorzaak van haaruitval bij kinderen is, treft het ook volwassenen.

Haaruitval bij kinderen

Na genezing van deze aandoening zijn er geen littekens of restverschijnselen. Bovendien lost deze ziekte zich spontaan op.

Vaak ontstaan er een paar kale plekken op de hoofdhuid. Deze ziekte houdt ook verband met atopische ziekten en veranderingen in hun nagels.

Als een eerste symptoom verschijnt, moet je een specialist bezoeken. Een studie uit het Journal of the American Academy of Dermatology (Engelse link) concludeerde dat het bij een eerste bezoek aan de dermatoloog heel belangrijk is de mate van ernst van de alopecia areata vast te stellen.

Mogelijke behandeling van alopecia areata

Zoals we al eerder gezegd hebben, is spontane genezing mogelijk. Er zijn echter behandelingen mogelijk om het genezingsproces te versnellen:

  • Topische corticosteroïden: Deze behandeling is doeltreffend bij matige en ernstige vormen. Ook is het meestal de eerste keus, want het is gemakkelijk toe te dienen, handig en pijnloos.
  • Topische minoxidil: 2 of 5% minoxidil wordt gebruikt als bijdragende behandeling, in combinatie met topische en intralesionale corticosteroïden. Hypertrichose in gezicht en hals komt vaker voor bij kinderen.
  • Intralesionale corticosteroïden: Deze vorm van behandeling wordt maar beperkt toegepast, omdat het via het toedienen van injecties gaat en pijn veroorzaakt.
  • Topische immunotherapie: Deze therapie reguleert auto-immuunziekten, die de haarzakjes aanvallen.

Tekorten aan voedingsstoffen, een van de oorzaken van haaruitval bij kinderen

Volgens gegevens verzameld in Clinics in Dermatology, kan een tekort aan voedingsstoffen veranderingen in de structuur van het haar veroorzaken en ook tot haaruitval leiden. Bovendien kan het ernstig telogeen effluvium of diffuse alopecia veroorzaken, zoals gezien wordt bij een tekort aan niacine.

Gebrek aan ijzer is het meest voorkomende tekort aan voedingsstoffen dat verantwoordelijk is voor haaruitval. Andere risicofactoren zijn bovendien malabsorptie stoornissen, zoals coeliakie, omdat voor de opname van ijzer een zure pH nodig is.

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten diëten, die steeds populairder worden. Veganisten en vegetariërs zijn vatbaarder voor ijzertekort, omdat ze de neiging hebben minder ijzer te consumeren dan vleeseters.

Anderzijds is zinktekort een andere oorzaak van haaruitval. En, dit schijnt meer voor te komen bij vegetariërs, omdat groenten minder zink bevatten dan vleesproducten.

Tinea capitis

Tinea capitis is een hoofdhuidontsteking, veroorzaakt door Trichophyton en Microsporum. Het komt veel voor bij kinderen van 3 tot 14 jaar. Mensen van alle leeftijden kunnen er echter last van hebben. Deze infectie reageert vrij goed op een systemische antischimmelbehandeling.

Baby met een hoofdhuidinfectie

De beste keuze is Griseofulvine gedurende een periode van 4 tot 8 weken. Plaatselijke behandelingen zijn daarentegen niet zo effectief. Deze infectie verdeelt zich in twee categorieën: ontstekend en niet-ontstekend.

Niet-ontstekend

In tegenstelling tot littekens door alopecia, geeft deze infectie geen complicaties. Het verschijnt als een aanhangende, witte, verspreide of vlekkerige schilfer, die het hoofdhuidgebied aantast. Soms is het moeilijk te herkennen, omdat het op roos lijkt.

Inflammatory

Deze vorm van tinea capitis kan kerionen veroorzaken, knobbeltjes gevuld met pus, net als bij littekenvormende alopecia. Het is heel gewoon om cervicale lymfadenopathie, koorts, leukocytose, en zelfs een diffuse morbilliforme huiduitslag waar te nemen.

Haaruitval bij kinderen, bezoek de kinderarts

Ook al lijkt haaruitval bij kinderen misschien niet belangrijk, toch moet je altijd de kinderarts bezoeken. Hoe eerder je namelijk het mogelijke probleem vaststelt, hoe sneller je met de behandeling kunt beginnen. Denk eraan geen huismiddeltjes te gebruiken, en geen zelfmedicatie toe te passen. Wellicht ook interessant voor jou

Wanneer stoppen kinderen met groeien en ontwikkelen?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Wanneer stoppen kinderen met groeien en ontwikkelen?

Meerdere factoren beïnvloeden hoe kinderen zich ontwikkelen en wanneer ze stoppen met groeien. Lees dus snel verder over dit onderwerp.  • Tosti A, Bellavista S, Iorizzo M. Alopecia areata: a long term follow-up study of 191 patients. J Am Acad Dermatol. 2006 Sep;55(3):438-41. doi: 10.1016/j.jaad.2006.05.008. Epub 2006 Jun 27. PMID: 16908349.
  • Goldberg LJ, Lenzy Y. Nutrition and hair. Clin Dermatol. 2010 Jul-Aug;28(4):412-9. doi: 10.1016/j.clindermatol.2010.03.038. PMID: 20620758.
  • Trumbo P, Yates AA, Schlicker S, Poos M. Dietary reference intakes: vitamin A, vitamin K, arsenic, boron, chromium, copper, iodine, iron, manganese, molybdenum, nickel, silicon, vanadium, and zinc. J Am Diet Assoc. 2001 Mar;101(3):294-301. doi: 10.1016/S0002-8223(01)00078-5. PMID: 11269606.
  • Gupta AK, Summerbell RC. Tinea capitis. Med Mycol. 2000 Aug;38(4):255-87. doi: 10.1080/mmy.38.4.255.287. PMID: 10975696.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.