Hoe je kinderen kunt helpen die bang zijn om hun haar te laten knippen

Veel kinderen zijn bang om hun haar te laten knippen omdat ze denken dat het hen pijn kan doen. Het is belangrijk om met hen mee te leven en hen te begeleiden.
Hoe je kinderen kunt helpen die bang zijn om hun haar te laten knippen

Laatste update: 17 maart, 2023

Voor kinderen kan een bezoek aan de kapper net zo onaangenaam zijn als een bezoek aan de dokter. Veel kinderen, vooral in hun jonge jaren, hebben een intense angst voor het laten knippen van hun haar en alles wat deze ervaring met zich meebrengt. Dit baart ouders vaak zorgen, want wat een heel eenvoudige taak zou moeten zijn, vereist strategisch doordachte acties om hen zover te krijgen dat ze ermee instemmen hun haar te laten knippen. Hoe kun je kinderen helpen die bang zijn om hun haren te laten knippen?

In dit artikel zullen we het hebben over de mogelijke oorzaken die deze angst in stand houden en we zullen enkele aanbevelingen doen om je kleintje te helpen deze gebeurtenis zo goed mogelijk te doorstaan.

Angst om naar de kapper te gaan

Angst is een van de basisemoties die alle mensen voelen. Bovendien is het een aanpassingsmechanisme. Dat betekent dat het voor ons nuttig is om mogelijke bedreigingen te herkennen en te kunnen handelen om ons daartegen te verdedigen.

We weten dus dat ontwikkelingsangsten van de kindertijd te verwachten zijn en zelfs gezond zijn. Over het algemeen zijn ze tijdelijk en hoeft er niet ingegrepen te worden, hoewel er soms professionele hulp voor nodig is.

Er zijn verschillende factoren die de angst om geknipt te worden kunnen versterken, vooral als het de eerste keer voor het kind is:

  • Een onbekende plaats met veel visuele, auditieve en olfactorische prikkels, zoals een schoonheidssalon of kapper.
  • Het soort gereedschap dat gebruikt wordt kan bedreigend zijn: scheermessen, scharen en scherpe apparaten.
  • Stilzitten voor een tijdje en weten dat je anders gewond kunt raken is ook niet de meest prettige gewaarwording.
  • Hoewel het geen lichamelijke pijn vertegenwoordigt, kan het laten weghalen van een lichaamsdeel, ook al is het hun haar, schokkend voor hen zijn, naast de verandering van imago die daarop volgt.
Hoe je kinderen kunt helpen die bang zijn om hun haar te laten knippen
Angst om geknipt te worden is heel gewoon in de kindertijd. Dit omdat luid, scherp gereedschap op centimeters van het gezicht in het spel komt.

Hoe help je kinderen die bang zijn om hun haar te laten knippen

Als je kind bang is om naar de kapper te gaan, kun je rekening houden met de volgende adviezen.

Valideer hun angst

Zoals gezegd begrijpen we dat deze angst volkomen natuurlijk en zelfs logisch is. Kinderen geloven dat iets hen pijn kan doen en daarom zijn ze bang. Daarom is het essentieel om hun emoties te valideren. Maak hen duidelijk dat we begrijpen en respecteren wat ze voelen.

In dit verband is het ontkrachten, belachelijk maken of uitlachen van het kind een vergissing. We moeten hun angsten niet onderschatten of minimaliseren, want ze helpen hen om zich te verdedigen.

Kinderen die bang zijn hun haar te laten knippen: anticipeer op de ervaring

Het is niet goed dat het bezoek aan de kapper voor hen onverwacht is, laat staan een verrassing. Hoewel het geen goed idee is om weken van tevoren op deze situatie te anticiperen, is het ook geen goed idee om het zonder enige vorm van waarschuwing vooraf te doen. Bovendien is het essentieel om ze uit te leggen hoe belangrijk het is om naar de kapper te gaan om hun haren te laten knippen, zodat hun haar sterk en mooi groeit.

Het beste is om ze een paar dagen van tevoren te laten weten wat er gaat gebeuren en hoe de ervaring zal zijn. Misschien kun je voor de knipbeurt de salon bezoeken of samen, van buiten de winkel, de beweging in de kapsalon observeren.

Maak duidelijk dat naar de kapper gaan geen pijn doet

Kinderen weten dat er bepaalde voorwerpen zijn die hun lichaam pijn kunnen doen. Stevig meubilair, de vloer, of sommige gereedschappen met scherpe randen, zoals een schaar, kunnen hen pijn doen en zelfs laten bloeden. Daarom is het helemaal niet opvallend dat ze bang zijn om hun haar te laten knippen. Jij en ik weten echter allebei dat een knipbeurt geen pijn doet.

Wat wel pijn kan doen is de hoofdhuid, bijvoorbeeld als kinderen aan hun haar trekken. Maar kinderen hebben hier nog hun twijfels over. In dit verband is het belangrijk hen uit te leggen dat een knipbeurt geen pijn doet. In feite kun je het thuis demonstreren door een kleine streng van hun haar af te knippen nadat je bij jezelf een paar haren hebt geknipt.

Er bestaan speciale kappers voor kinderen
Er zijn enkele zeer creatieve en aantrekkelijke kinderkapsalons die ook bemand worden door mensen die aanleg hebben om met kinderen te werken.

De juiste salon kiezen voor kinderen die bang zijn om hun haar te laten knippen

Er zijn salons die speciaal ontworpen zijn om jonge kinderen met plezier te laten knippen. Deze hebben auto- of ruimteschipvormige stoelen, kleurrijke muren, en interactieve spelletjes op de vloer. In zo’n ruimte kunnen kinderen deze situatie opvatten als gewoon een ander spel en willen ze misschien zelfs snel terugkomen. Zoek daarom, voordat je ze meeneemt naar de kapsalon voor volwassenen, een plek die meer aansluit bij hun leeftijd.

Angst begeleiden met respect en empathie

Kortom, de manier om een kind te helpen zijn angsten te overwinnen is gebaseerd op het idee dat je met een empathische houding aan zijn zijde kunt staan. Het is essentieel om je geduld niet te verliezen en hun eigen tijd te respecteren.

Je moet hen niet dwingen om dit probleem abrupt onder ogen te zien. Maar je moet er ook geen punt van maken om het te vermijden. Daarom is het een kwestie van een evenwicht vinden en hen het vertrouwen geven dat ze zoeken om hen aan te moedigen hun haar te laten knippen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Marina, J. A. (2012). Los miedos infantiles. PediatríaIntegral, 171.
  • Murga Pérez, I. (2019). Miedos y fobias: la infancia, la familia y la escuela.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.